Asa rezuma, sarcastic, Tudor Arghezi starea presei romanesti in 1935, zugravind „Ziarul ideal”. Gazetar redutabil el insusi, Arghezi era constient de forta si rolul presei si pleda pentru publicatii care sa informeze „pur si simplu, insa cat mai complect”, oferind publicului „evenimentul brut si libertatea de a se orienta singur intr-insul”.
Istoria jurnalismului romanesc este deopotriva istoria modernizarii societatii, asa cum reiese din captivanta expozitie gazduita de Biblioteca Academiei Romane. De la inceputurile ei, cu „Albina romaneasca” si „Curierul romanesc”, primele ziare publicate in limba romana, in 1829, presa a fost o oglinda a realitatii, uneori corecta, alteori deformata. Expozitia prezinta in original titluri de referinta iesite de sub tipar, exemplare spectaculoase ale unor publicatii de avangarda, reviste ilustrate deosebite, afise si reclame din presa, caricaturi, dar si documente referitoare la evolutia breslei gazetaresti, precum tabloul Sindicatului ziaristilor din Bucuresti, infiintat la 5 aprilie 1900, a carui presedinta de onoare era insasi Regina Elisabeta.
Nu lipsesc ziarele care, in perioada interbelica, ajunsesera la tiraje ametitoare: Universul – 200.000 de exemplare, Dimineata – 100.000, Adevarul – 50.000, Curentul – 40.000 etc., intr-o perioada cu sute de publicatii la nivel national. „Astazi apar in Bucuresti cel putin treizeci de ziare”, remarca acelasi Arghezi in 1937, in vreme ce Camil Petrescu, alt literat activ in gazetarie, nota in jurnal, in 1936, timpul consumat zilnic cu cititul ziarelor: o ora si jumatate dimineata, o jumatate de ora la pranz si o jumatate de ora seara, plus o ora hebdomadare si reviste straine si o ora de parcurs manuscrise pentru Revista Fundatiilor Regale. In total, patru ore si jumatate dintr-o zi!
Moftul roman
Despre evolutia complicata a presei romanesti de-a lungul veacurilor si despre soarta gazetariei in vremurile moderne vor vorbi, la vernisajul de joi, 20 martie, ora 12, Acad. Marius Andruh, vicepresedintele Academiei Romane, Prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei si totodata Directorul Bibliotecii Academiei, si Daniela Stanciu, Director Directie Bibliografii. Expozitia este deschisa in perioada 20-28 martie si poate fi vizitata zilnic intre orele 9-16, inclusiv sambata. Intrarea este libera.
Anuarul Presei Romane 1907
Sindicatul ziaristilor Bucuresti 1912 .
|