Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
31 martie 2025
Recomandări
AREAL DANS anunță participarea cu trei evenimente la International Conference on Creativity in Dance, în cadrul UNATC
(Arte vizuale)
La 35 de ani de la infiintarea studiilor superioare in coregrafie in Romania, Universitatea Nationala de Teatru si Cinematografie „Ion Luca Caragiale” organizeaza intre 2 si 4 aprilie 2025 primul eveniment stiintific din Romania dedicat artei coregrafiei - International Conference on Creativity in Dance. ICCD.
Cu aceasta ocazie remarcabila, AREAL DANS anunta si lansarea proiectului multianual C.R.E.S.C. - retea de creatie, educatie, sanatate, cercetare, dedicat incluziunii si includerii metodelor terapeutice prin metodele somatice, dans si dans-terapie in standardul medical din Romania, propunand o comunitate a ingrijirii, responsabilitatii si creativitatii, bazata pe un tip de relationare profunda, facilitata prin miscare artistica.

Astfel, AREAL DANS va participa la conferinta internationala reunind o serie de trei evenimente speciale care impreuna reprezinta aspecte complementare ale experientei de cinci ani pe care membrii colectivului si partenerii lor artistici si institutionali i-au petrecut dezvoltand si adaptand metodologii la granita dintre coregrafie si terapie.

In data de 2 aprilie, intre orele 16:00 si 18:00, Valentina De Piante va deschide conferinta pe tema Interconexiuni creative - dansul si educatia somatica intr-o noua abordare terapeutica, alaturi de Loredana Patrascoiu. Ambele sunt lectori universitar si Doctori, prima in cadrul UNATC, a doua respectiv la Facultatea de Psihologie si Stiinte Educative, cu o vasta experienta in impletirea dintre arta si stiinta, dintre coregrafie si terapie. Conferinta va atinge subiecte variate, de la procese inovatoare de cercetare si creatie in terapie, prin noi perspective asupra unitatii dintre corp si minte prin prisma terapeutica, la noua paradigma a experientei subiective a corpului. Alaturi de ele vor vorbi dans-terapeutele Loredana Larionescu si Irina Marinescu, asistent universitar doctor Adriana Ispas si studenta in formare in dans terapie Ana Dumitrascu

Persoanele interesate se mai inscrie completand acest formular: https://shorturl.at/XC2ix
Intrarea este libera, in limita locurilor disponibile.

AREAL DANS CRESC | Valentina de Piante

Totodata, AREAL DANS propune o expozitie VR cu trei proiecte, 7 lucrari video,  realizate de Konrad Mihat, menite sa exploreze potentialul terapeutic al lucrarilor video panoramice: Danstopic Panoramic (2021), Amniotic Arthera(pi) (2023) si Valentele educativ-performative ale atingerii (2024), o explorare a naturii interogative intrinseci a dansului, respectiv o interpretare artistica a propriei identitatii, a terapiei amniotice si a valentelor atingerii. Expozitia VR va fi gazduita la CINETic UNATC (Str. Tudor Arghezi 3B), iar publicul interesat poate avea experienta Danstopic Panoramic pe data de 2 si 3 aprilie 2025, ambele intre orele 14:00 si 20:00. Intrarea este libera, dar este recomandata programarea vizitei prin completarea acestui formular https://form.jotform.com/250748135642054

Un alt aspect al proiectului C.R.E.S.C. prezentat in cadrul ICCD este instalatia performativa mind-moving, proiect finantat prin Granturile SEE 2014-2021 in cadrul Programului RO-CULTURA,  realizata in 2023 de un colectiv de parteneri AREAL DANS, IndieBox, NOPA, Asociatia Entuziart si Profeti ART SRL. Instalatia exploreaza modul in care s-ar schimba modul de functionare al mintii si al corpului, daca am avea experienta vietii „Celuilalt”. mind-moving invita la explorarea acestei intrebari profunde ca o calatorie prin desisul trairilor omenesti, intr-un spatiu expozitional construit anume pentru introspectie si reflectie la experiente universale, care pot fi atat reactii normale la realitate, cat si adaptari patologice la situatii dificile de viata. Instalatia performativa a fost coregrafiata de Alexandra Balasoiu si de Cristina Lilienfeld, ambele cu experienta semnificativa in integrarea practicilor somatice, a metodologiilor terapeutice si a dansului contemporan. mind-moving va avea loc pe coridoarele de la etajul 2 din UNATC, intre orele 16 si 19, pe data de 3 aprilie 2025. Intrarea este libera, in limita locurilor disponibile, care pot fi rezervate de doritori prin completarea acestui formular https://shorturl.at/nMkdO

AREAL DANS CRESC | Alexandra Balasoiu @Victor Vido

AREAL DANS CRESC | Cristina Lilienfeld @Vlad Dudu

Nu in ultimul rand, Conferinta Internationala ICCD in cadrul panelului de terapie curatoriat de Valentina De Piante va cuprinde si un atelier inclusiv de terapie prin dans condus de Dorka Farkas, artist independent din Budapesta, cu peste 25 de ani de experienta in dans si abordari somatice (Body-Mind Centering si Contact Improvisation). Workshop-ul, co-finantat de Institutul Cultural Maghiar, va avea loc in data de 2 aprilie in Sala Atelier, concentrandu-se pe experienta coregrafei in cadrul companiei inclusive Tanceania din Budapesta. Artista va initia studentii intr-o metodologie somatico-performativa. Prin exercitii de perceptie si de improvizatie se va naste un spatiu relational, liminal dintre miscare controlata prin decizie si miscare aleatorie, urmarind modurile in care cele doua forme de interactiune cu realitatea se influenteaza, se hranesc si se inlocuiesc reciproc in geneza dansului inclusiv.

Proiectul C.R.E.S.C. construieste pe experienta initiativelor si programelor derulate de organizatiile partenere in ultimii ani, abordandu-le insa cu o concentrare deosebita pe durabilitate, pe implementarea unor schimbari si ameliorari sistemice in ceea ce priveste acreditarea si folosirea metodelor si sistemelor de educatie somatica, dans, dans-terapiei si terapie amniotica in relatiile complexe dintre persoanele cu diagnostic psihiatric, copiii cu nevoie speciale, parintii, ingrijitorii, profesorii, terapeutii, medicii, artistii, studentii, elevii si populatia generala.

Proiectul vine intr-un moment important, in care Guvernul si Ministerul Sanatatii din Romania arata primele initiative de reglementare a terapiilor expresiv-creative, unele dintre cele mai folositoare si de impact abordari pentru pacientii cu boli mintale sau dizabilitati, cat si pentru apartinatorii lor, sau personalul medical implicat. Proiectul, care are ca parteneri strategici Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L.Caragiale” (UNATC) si Universitatea din Bucuresti - Facultatea de Psihologie, a debutat in februarie 2025, urmand sa se deruleze pana in luna noiembrie a anului 2026 o serie ampla de activitati, de la constructia de retele profesionale la un program de wellbeing pentru operatori culturali dar si la organizarea festivalului C.R.E.S.C., care va include doua premiere, doua instalatii performative, cat si o conferinta, gazduite de ARCUB si de Rezidenta Scena9.

C.R.E.S.C. - retea de creatie, educatie, sanatate, cercetare” este un proiect co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN) si dezvoltat in parteneriat cu Institutul Italian de Cultura din Bucuresti, Centrul National al Dansului Bucuresti (CNDB), ARCUB, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L.Caragiale” (UNATC), Universitatea din Bucuresti - Facultatea de Psihologie, Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar Bucuresti, Liceul de coregrafie „Floria Capsali”, Scoala Profesionala Speciala „Sf. Nicolae”, Spitalul de Psihiatrie Voila, Spitalul de Psihiatrie „Eftimie Diamandescu” - Balaceanca, Fundatia Estuar, Asociatia Entuziart, Rezidenta 9, Scena9.

mind-moving @Cristina Matei

* AREAL este o platforma de proiecte de dans pentru artisti si publicul larg lansata in 2020 si condusa colectiv de coregrafii Alexandra Balasoiu, Cristina Lilienfeld, Cosmin Manolescu si Valentina De Piante. Prin proiectele si programele cu caracter social si de dezvoltare a publicului pe care le lanseaza, AREAL cauta sa produca un impact pozitiv atat asupra lumii dansului din Romania, cat si asupra comunitatilor locale prin care dansul isi exercita rolul de motor al schimbarii sociale la nivel colectiv si individual.  Din iunie 2021, AREAL este membru al European Dancehouse Network (EDN), o retea formata din din 47 organizatii de dans din 28 de tari europene.

Website: https://arealcolectiv.ro/

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate