„Un concert-pariu cu el însuși” | Violonistul Liviu Prunaru a deschis primul turneu solo din carieră la Ateneul Român din București, cântând printre spectatori |  |
(Muzică) |
Concert Maestro ajunge in aceasta saptamana la Iasi (1 aprilie), Bistrita (3 aprilie), Brasov (4 aprilie), Ploiesti (5 aprilie), Craiova (6 aprilie). Pentru prima data intr-un turneu solo in Romania, dupa 35 de ani de cariera internationala, Liviu Prunaru a demonstrat pe 31 martie, pe scena Ateneului Roman, ca muzica poate sa depaseasca orice bariera, inclusiv pe cea fina dintre artist si public. |
Violonistul a transformat concertul care a deschis Turneul National Concert Maestro intr-o experienta unica, un dialog intim cu spectatorii, cantand nu doar pe scena, ci si in mijlocul salii, aproape de cei care ii iubesc muzica.
Concert Maestro este un proiect Pro Contemporania 20 din seria Turnee de poveste, iar marele violonist Liviu Prunaru a demonstrat la Bucuresti, de unde a plecat pe 1 aprilie spre Iasi, Bistrita, Brasov, Ploiesti si Craiova – nu mai putin de 6 recitaluri solo in 7 zile – ca „aducem muzica printre oameni” este cea mai potrivita descriere a Turneelor de poveste.
Concertul a inceput obisnuit, cu primele parti ale Sonatei nr. 1 pentru vioara de Johann Sebastian Bach, interpretata de pe scena. Apoi, intr-o miscare asteptata (Liviu Prunaru isi anuntase publicul ca pregateste o surpriza), dar emotionanta, artistul a coborat in sala si a continuat sa cante urmatoarele parti ale lucrarii printre spectatori, dandu-le sansa de a simti vibratiile viorii sale de aproape.
„Sa il vad exact langa mine, langa scaunul meu, pe cel care a fost concert maestru al uneia dintre cele mai bune orchestre din lume, Royal Concertgebouw Amsterdam, va dati seama ca m-a emotionat foarte tare. As merge si in celelalte orase sa il ascult”, spunea unul dintre spectatorii de la Ateneu.
Unu dintre momentele de maxima intensitate a fost interpretarea Capriciului nr. 9 de Niccolò Paganini, intitulat Vanatoarea, tot in mijlocul publicului, care a fost urmat de aplauze indelungate.
Am vrut sa ofer publicului din Romania tot ce am eu mai bun. Sa cant pe scena este o experienta aparte, dar sa ma aflu printre oameni, sa le vad emotiile, sa simt energia salii, a fost ceva cu adevarat special, a declarat Liviu Prunaru, vizibil emotionat dupa concert.
Dupa aceasta incursiune muzicala printre spectatori, violonistul s-a intors pe scena pentru ultima parte a concertului, intre lucrarile interpretate fiind si Suita romaneasca a lui Vasile Filip, care a adus o nota distincta de autenticitate si identitate culturala romaneasca, evidentiind atasamentul artistului fata de traditiile muzicale nationale. Finalul programului cu Paganiniana pentru vioara solo a lui Nathan Milstein, a adus un omagiu modern marelui Paganini, incheind seara cu publicul in picioare.
Entuziasmul spectatorilor a fost atat de mare incat artistul a fost chemat de doua ori pentru bisuri, oferind astfel un final grandios unui „concert-pariu cu el insusi”, asa cum l-a denumit la inceputul serii.
Un muzicolog prezent la eveniment a remarcat dificultatea unei astfel de abordari: „Este extrem de greu sa canti in acustici diferite. Una este rezonanta scenei, alta este sonoritatea intr-o parte a salii si cu totul alta intr-un colt opus. Îti trebuie multa istorie in spate pentru a stapani un astfel de echilibru sonor, iar lui Liviu Prunaru i-a iesit perfect.”
Pornind de la Bucuresti, Liviu Prunaru va sustine alte cinci concerte in orase precum Iasi, Bistrita, Brasov, Ploiesti si Craiova.
Biletele pentru fiecare concert se gasesc aici: * 1 aprilie, ora 19:00 - Iasi, Palatul Culturii - Bilete Concert la Palat I Maestro I Liviu Prunaru | Concert | BILET.ro
* 3 aprilie, ora 19:00 - Bistrita, Sinagoga – intrare libera
* 4 aprilie, ora 18:00 - Brasov, Apollonia Modern - Bilete TurneulNationalConcert Maestro | 04 Apr 2025, 18:00 | Centrul Cultural Apollonia | Modern | Concert | BILET.ro
* 5 aprilie, ora 19:00 - Ploiesti, Sala Filarmonicii - Recital Cameral – Concert Maestro – 5 aprilie 2025 – Filarmonica "Paul Constantinescu" Ploiesti
* 6 aprilie, ora 18:00 - Craiova, Sala Filarmonicii - Bilete Recital de vioara solo, Filarmonica Oltenia, Craiova - entertix.ro
PROGRAM MUZICAL: J.S. Bach – Sonata nr. 1 pentru vioara
N. Paganini – Capriciile nr. 2, 9, 10,
V. Filip - Suita romaneasca
N. Paganini – Capriciile nr. 13, 17, 23
N. Milstein - Paganiniana pentru vioara solo
Un turneu Pro Contemporania 20 din seria Turnee de Poveste. Proiect cofinantat de Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania
Producator: Pro Contemporania
Partener de traditie: JTI
Parteneri institutionali : Institutul Cultural Roman, Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, Centrul National de Arta Tinerimea Romana
Sponsori: ORKLA FOODS, Grand Hotel Continental, Aqua Carpatica, Domeniile Samburesti
Parteneri: The Culture Club, Asociatia pentru comunicare, transparenta si arta ACTA
Parteneri culturali: Filarmonica George Enescu Bucuresti, Ateneul National Iasi, Primaria Bistrita, Centrul Cultural George Cosbuc Bistrita, Primaria Brasov, Centrul Cultural Apollonia Brasov, Filarmonica din Ploiesti
Nascut in Craiova, Liviu Prunaru si-a inceput studiile de vioara la varsta de 6 ani. In perioada de inceput a educatiei sale muzicale, a castigat sapte concursuri nationale si premiul I la competitia internationala Kocian din Cehoslovacia. Apoi, in 1990, a fost invitat de violonistul si maestrul Alberto Lysy sa studieze cu el la renumita Academie Menuhin din Gstaad, Elvetia, unde a lucrat alaturi de mari artisti precum Lordul Yehudi Menuhin, Igor Oistrakh, Ruggiero Ricci, Nikita Magaloff, Jean-Pierre Rampal, Peter-Lukas Graf si Pierre Amoyal. Prunaru si-a incheiat studiile profesionale cu doamna Dorothy DeLay la New York, unde a participat si activ la cursuri de maiestrie cu Itzhak Perlman.
Violonistul roman a obtinut recunoastere internationala la cele mai prestigioase competitii de vioara din lume: a fost medaliat cu aur in 1997 la Concursul International de Vioara Dong-A din Coreea, medaliat cu argint in 1998 la Concursul International de Vioara Indianapolis din SUA, medaliat cu argint la Concursul Regina Elisabeta din Bruxelles in 1993, medaliat cu aur in 1991 la Concursul International de Vioara Rodolfo Lipizer din Italia si medaliat cu aur la Concursul de Vioara R. Molinari din Elvetia, printre multe altele.
Si-a facut debutul in New York alaturi de Orchestra Juilliard in Sala Alice Tully din Lincoln Center, dupa ce a castigat marele premiu in Competitia Juilliard Mendelssohn. De asemenea, in 1999, Prunaru a castigat marele premiu la Competitia E. Nakamichi Wieniawski Violin Concerto.
Liviu Prunaru a fost invitat sa cante ca solist cu mari orchestre ale lumii: Concertgebouw Amsterdam, Orchestra Filarmonica Regala, Orchestra Simfonica din Londra, Orchestra Nationala din Belgia, Westdeutsche Sinfonia, Orchestra Filarmonica din Atena, Orchestra Simfonica din Bari, Orchestra Radio-Simfonica Bucuresti, Orchestra Mayo din Buenos Aires, Orchestra de Camera Indianapolis, Orchestra Simfonica Meridian, Orchestra Simfonica din Mississippi, Orchestra Juilliard si Orchestra Filarmonica Puchon din Coreea, printre altele. A colaborat cu numerosi dirijori de renume, printre care Yehudi Menuhin, Fabio Luisi, Emmanuel Krivine, Arthur Arnold, Alexandru Lascae, Georges Octors, Dmitri Lyss, Alexander Dimitriev, Peter Oundjian, Yuri Simonov, Andrew Litton, Peter Braschkat, Cristian Mandeal, Lukas Vis, Horia Andreescu, Mario Benzecry, Park Eun Seong si multi altii. A participat la multe festivaluri importante, printre care Menuhin (Elvetia), George Enescu (Romania), Incontri in Terra di Siena (Italia) si Festivalul de la Salzburg.
Totodata, Prunaru a inregistrat mai multe CD-uri cu Camerata Lysy, precum si primul sau CD solo care cuprinde lucrari de Strauss, Brahms, Gluck, de Falla, Saint-Saëns si Sarasate, alaturi de pianistul Luc Devos, lansat de Pavane Records. Casa de discuri elvetiana Claves a editat toate cele trei concerte pentru vioara ale lui Saint-Saëns, inregistrate cu violonistul Liviu Prunaru alaturi de Ensemble Orchestral de Paris si distinsul dirijor Lawrence Foster. In 2005, au aparut inca 3 inregistrari cu Integrala sonatelor pentru vioara si pian de Beethoven, cu Dana Protopopescu la pian, Anotimpurile lui Vivaldi cu Virtuosos din Lviv, sub conducerea lui Serhyi Burko si Concertul pentru vioara de Dvorák, cu Orchestra Simfonica a Flandrei sub bagheta lui David Angus.
In septembrie 2006, dupa 14 ani de activitate didactica la Academia Menuhin, Liviu Prunaru a devenit concertmaestru al Orchestrei Regale Concertgebouw din Amsterdam care a primit in 2008 titlul de cea mai buna orchestra din lume. Ramane in aceasta pozitie timp de 18 ani, cantand pe o vioara Stradivarius denumita „Pachoud”, construita in 1694.
In octombrie 2010, Prunaru a facut un alt pas important, acceptand sa devina director muzical al Academiei Internationale de Muzica Menuhin din Elvetia si, prin urmare, sa continue traditia iubitilor sai maestri Yehudi Menuhin si Alberto Lysy.
In afara activitatii sale didactice si a celei de concertmaestru, Liviu Prunaru are o cariera solistica foarte activa. Primeste foarte des invitatii de a concerta ca solist din Asia (Japonia, Taiwan, Coreea) pana in cele doua Americi, trecand prin intreaga Europa. In paralel, sustine multe recitaluri si realizeaza inregistrari in studiouri profesionale aproape in fiecare an.
.
| |
|
|