Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
3 aprilie 2025
Recomandări
Sold out pentru premiera absolută a operei „Procesul lui Eichmann” de pe scena ONB
(Muzică)
Duminica, 30 martie, pe scena Operei Nationale Bucuresti a avut loc premiera absoluta a operei „Procesul lui Eichmann” de Gil Shohat, cu un libret de Motti Lerner. Reprezentatia s-a desfasurat in regim sold out, iar publicul prezent in sala de spectacole a aplaudat minute in sir in picioare prestatia artistilor.
Regia este semnata de Erwin Simsensohn, scenografia de catre Dragos Buhagiar, conducerea muzicala ii apartine lui Daniel Jinga. Cu participarea Orchestrei si a Corului Operei Nationale Bucuresti. Initiatorul si sustinatorul realizarii operei „Procesul lui Eichmann” in Romania este doamna Tova Ben-Nun Cherbis, presedinte si fondator al Fundatiei Magna Cum Laude-Reut si al Complexului Educational Laude-Reut.

Este datoria noastra sa ne asiguram ca povestea Holocaustului nu se pierde in timp, ci se transmite mai departe cu toata puterea ei. Holocaustul nu apartine doar comunitatii evreiesti; este o parte fundamentala a istoriei umanitatii, o tragedie globala care ne aminteste de atrocitatile la care pot duce ura si intoleranta. Intr-o vreme in care parintii actualei generatii nu au trait si nu au cunoscut direct aceste evenimente, iar educatia istorica a fost neglijata in perioada comunista, responsabilitatea de a pastra vie aceasta memorie ne revine noua, celor de acum.” - Tova Ben-Nun Cherbis, presedinte si fondator al Fundatiei Magna Cum Laude-Reut si al Complexului Educational Laude-Reut.


Inceputul lucrarii a fost extrem de dificil pentru mine. Sunt nepot de supravietuitori ai Holocaustului; bunicii mei s-au nascut in Varsovia si au fost singurii care au reusit sa fuga in Rusia cand a izbucnit razboiul, in timp ce toti membrii familiei lor – frati, parinti, bunici, copii si nepoti – au fost ucisi cu brutalitate de nazisti. Am crescut in aceasta atmosfera. Lacrimile bunicii mele, pana in ziua mortii sale, ar fi putut umple intregul fluviu Dunarea.”- Gil Shohat, compozitor.

Procesul lui Eichmann este un eveniment istoric, politic si juridic care a avut loc la Ierusalim in 1961. A durat aproximativ sapte luni, a inclus sute de audieri, a prezentat marturii de la 110 martori si a prezentat mii de documente. La prima vedere, s-ar putea sa nu para un eveniment potrivit pentru o opera. Cu toate acestea, cu o perspectiva care se extinde dincolo de conventiile traditionale ale operei, se pot recunoaste in naratiune cateva personaje centrale care trec prin momente dramatice si emotionale profunde. Marturiile in sine sunt, fara indoiala, monologuri sfasietoare care ar putea servi drept baza pentru arii, in timp ce reconstituirile acestor marturii ca flashback-uri creeaza scene emotionante.” - Motti Lerner, dramaturg si libretist.









Multumim Antena 3 CNN pentru materialele furnizate referitoare la perioada Holocaustului.

Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Samburesti, BCR, Retele Electrice si PPC Romania. | Parteneri: Laguna, Market Aroma, Yokko The Fashion Store, Secuiana, Marelbo, Pop Cola, Phoenixmedia, Euromedia, Cocor, Baneasa Shopping City, Electrolux, Techir, Sansha. | Partener cultural de mobilitate: Suzuki.
.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate