Rigoletto de Verdi, la Opera Națională București, în perioada 4-6 aprilie 2025 |  |
(Muzică) |
In prima saptamana din aprilie 2025, Opera Nationala Bucuresti (Bd. Mihail Kogalniceanu 70-72) ne invita sa exploram interactiunile dintre arta dramatica si arta lirica. |
Astfel, pe prima scena lirica a capitalei, putem admira doua spectacole de opera structurate si inspirate de importante piese de teatru (de sorginte americana si franceza): Callas – Oana Pellea de Terrence McNally (1 aprilie) si Rigoletto de Giuseppe Verdi (4-6 aprilie).
Callas – Oana Pellea (de Terrence McNally) – marti, 1 aprilie, ora 18:30
Aflata la granita dintre teatru si opera, productia senzationala a dramaturgului american Terrence McNally urmareste un masterclass sustinut, in ultimii ani din viata, de soprana Maria Callas, la Juilliard School of Music din New York. In timp ce le ofera indicatii tehnice tinerilor aspiranti la o cariera in belcanto, Maria Callas se destainuie si se autoanalizeaza. O face cu sinceritate dureroasa, explorand relatia ambigua cu celebritatea, cu asteptarile nesfarsite ale publicului, cu compromisurile pe care le-a facut de-a lungul carierei sale fulminante. Interpretarea Oanei Pellea – de o fermecatoare complexitate dramatica si psihologica – surprinde toate nuantele si fatetele personalitatii Mariei Callas: riguroasa si exigenta in exprimarea artistica, dar si romantica, vulnerabila si profund umana. Marea noastra actrita reuseste performanta miraculoasa de a o interpreta, fara a o imita, pe cea supranumita La Divina (readucandu-i pe scena aura legendara care a facut-o nemuritoare).

Conferintele Operei Nationale Bucuresti – joi, 3 aprilie, ora 16:00
Joi, pe 3 aprilie, de la ora 16:00, la Scena Gandirii – Conferintele Operei Nationale Bucuresti, Daniel Nica va explora paradoxul artei dirijorale, inteles deopotriva ca necesitate si libertate, alaturi de doi invitati de exceptie: Cristian Mandeal si Daniel Jinga. Un dirijor pare stapanul absolut al orchestrei, un fel de demiurg ce recreeaza in stil propriu lucrari consacrate. Dar este el cu adevarat liber? Sau, dimpotriva, este prizonierul partiturii, al intentiilor compozitorului, al gusturilor unei epoci? Cand ridica bagheta, el pare sa comande, dar, totodata, el se supune, se preda... Dar cui se supune, in fata a ce se preda? Cum se face ca, in aceasta tensiune dintre libertate si necesitate, un dirijor reuseste sa creeze ceva ce este, asa cum credea Celibidache, maret, dar trecator. Evanescent, unic, irepetabil, precum libertatea insasi.
Rigoletto (de Giuseppe Verdi) – vineri-duminica, 4-6 aprilie, ora 18:30
Rigoletto a avut premiera la opera La Fenice din Venetia pe 11 martie 1851 si este inspirata de controversata piesa de teatru din 1832 Le roi s’amuse de Victor Hugo. Dupa numai o singura reprezentatie, aceasta a fost interzisa de autoritatile guvernamentale franceze – fiind declarata imorala –, care s-au declarat ingrozite de portretizarea lipsita de respect a unui monarh. Revenind la Rigoletto, este prima opera dintr-un ciclu de trei capodopere verdiene consecutive – cunoscute sub numele de Trilogia populara (Rigoletto, Trubadurul si La Traviata) –, care s-au bucurat in epoca de un succes rasunator. Prezentand o poveste tragica despre gelozie, razbunare si sacrificiu, Rigoletto contine una dintre cele mai cunoscute arii de opera din lume (celebrul La donna è mobile).
Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ si de la Casa de Bilete a Operei Nationale Bucuresti.
Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Samburesti, BCR, Retele Electrice si PPC Romania. | Parteneri: Laguna, Market Aroma, Yokko The Fashion Store, Secuiana, Marelbo, Pop Cola, Phoenixmedia, Euromedia, Cocor, Baneasa Shopping City, Electrolux, Techir, Sansha. | Partener de mobilitate: Suzuki. .
| |
|
|