Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
7 aprilie 2025
Recomandări
Stylus Fantasticus la Ateneul Român
(Muzică)
Va invitam cu drag la STYLUS FANTASTICUS, un eveniment ce poate fi numit si „concertul celor 3 B” – Bach, Biber, Buxtehude. Duminica, 6 Aprilie 2025, de la ora 19, in Sala Mare a Ateneului Roman.
Biletele pot fi achizitionate de la adresa: https://tinyurl.com/Stylus-Fantasticus

Concertul, al treilea din programarea editiei 2025 a Stagiunii de Muzica Veche (editia 2025), prilejuieste reintalnirea cu violonista Mira Glodeanu si cu grupul de continuo din ansamblul de muzica baroca Sempre: Lázár Zsombor Zsombor (violoncel baroc), István Csata (contrabas), Filip Zsombor (chitara baroca), Raluca Enea (clavecin).

STYLUS FANTASTICUS este foarte prezent in universul nostru sonor si in repertoriile concertelor de muzica baroca din zilele noastre. In fapt, multe din capodoperele Barocului muzical ce se canta astazi apartin „stylus fantasticus”. Cu origini in cadrul lucrarilor de genul fantasia, toccata, intonazione, praeludium sau preambulum, stylus fantasticus isi face aparitia inca de pe parcursul secolului al XV-lea si se regaseste in scriiturile unor compozitori marcanti ai perioadei baroce: Bach, Biber, Buxtehude. Este un stil muzical caracteristic (in special) genurilor improvizatorice, bazat pe fantezia compozitorului si, in egala masura, pe ingeniozitatea interpretului.
    
Acesta „este potrivit, in mod special, pentru muzica instrumentala. Este cea mai libera si neingradita metoda de a compune, nu este legat de nimic, nici de cuvinte, nici de un subiect melodic, a fost instituit pentru a etala geniul si pentru a invata designul ascuns al armoniei si compozitia ingenioasa a frazelor armonice si a fugilor.” (Athanasius Kircher - „Musurgia Universalis”, Roma 1650).

In program:

Matthias Weckmann (1616 - 1674):
Toccata IX in re minor, pentru clavecin solo
    
Heinrich Ignaz Franz von Biber (1644 - 1704):
Verkündigung („Buna Vestire”) - Sonata I, din colectia „Die Rosenkranz-Sonaten” (C 90) pentru vioara si continuo
    
Johann Sebastian Bach (1685 - 1750):
Sonata in sol major (BWV 1021) pentru vioara si continuo
    
Dieterich Buxtehude (1637 - 1707):
Triosonata in la minor (BuxWV 272) pentru vioara, viola da gamba si continuo
    
Heinrich Ignaz Franz von Biber (1644 - 1704):
Kreuzigung („Rastiginirea”) - Sonata X, din colectia „Die Rosenkranz-Sonaten” (C 99) pentru vioara si continuo
    
Matthias Weckmann (1616 - 1674):
Toccata X in re minor, pentru clavecin solo
    
Heinrich Ignaz Franz von Biber (1644 - 1704):
Schutzengel („Ingerul pazitor”) - Sonata XVI, din colectia „Die Rosenkranz-Sonaten” (C 105) pentru vioara solo
    
Dieterich Buxtehude (1637 - 1707):
Triosonata in re minor (BuxWV 257) pentru vioara, viola da gamba si continuo

Interpreteaza:
Mira Glodeanu si SEMPRE continuo
Mira Glodeanu - vioara baroca
István Csata - viola da gamba / violone
Zsombor Lázár - violoncel
Zsombor Filip - chitara / arhilauta
Raluca Enea - clavecin

Nascuta la Bucuresti in 1972, Mira Glodeanu s-a format in cadrul scolii romanesti de vioara a maestrilor Nicolae Bilciurescu si Modest Iftinchi. A finalizat studiile universitare la Academiei de Muzica din Bucuresti cu cea mai inalta distinctie. Ulterior, a intrat in contact cu o serie de personalitati marcante reprezentand diferite stiluri, precum Jordi Savall, Manfredo Kremer si Sigiswald Kuijken, cu care a ajuns sa studieze la Koninklijk Conservatorium din Bruxelles, unde a obtinut diploma de interpretare la vioara baroca.
Mira Glodeanu este fondatoare a ansamblului de muzica baroca Ausonia. A concertat ca solista in toata Europa, in Canada, Japonia si America Latina, cu numeroase ansambluri camerale si orchestre baroce: La Petite Bande, Les Arts Florissants, La Fenice, Il Seminario Musicale, Arpeggiata, Le Poème Harmonique. Este invitata in mod regulat in calitate de concertmaestru al orchestrelor Collegium Vocale Ghent, Les Agremens (Namur) si Al Ayre Espagnol (Zaragoza). A inregistrat peste treizeci de discuri cu artisti precum Philippe Herreweghe, Gerard Lesne, William Christie, Christophe Rousset, Sigiswald Kuijken.
Mira Glodeanu este profesoara de vioara baroca la Conservatorul Regal din Bruxelles si tine in mod regulat cursuri de maiestrie in Franta (Sablé), Spania, Romania, Cehia si Anglia. De asemenea, este profesor invitat al Universitatii din Salamanca.

Ansamblul de muzica baroca SEMPRE a fost fondat in anul 2020 de clavecinista Raluca Enea si reuneste muzicieni specializati in interpretarea muzicii vechi. Repertoriul abordat este, in principal, cel al Barocului muzical de secol XVIII dar programele de concert abordeaza si piese apartinand sec. al XVII-lea sau lucrari din perioada premergatoare Clasicismului muzical.
Preocuparile membrilor ansamblului se refera la autenticitatea interpretarii (atat din perspectiva stilisticii muzicale cat si din cea a instrumentelor utilizate – copii dupa originale istorice) si la cercetarea muzicologica minutioasa, aspecte ce permit abordarea unor concepte repertoriale originale. Muzicienii ce formeaza ansamblul s-au specializat in domeniul muzicii vechi in cadrul unor institutii de prestigiu din Europa si au o activitate de peste 20 de ani in domeniul interpretarii acesteia.
Ansamblul are o structura modulara, adaptabila mai multor tipuri de repertoriu, mergand de la formule camerale de duo sau trio, pana la formule extinse, de tip orchestral. Desi infiintat relativ recent ansamblul are o activitate intensa fiind prezent pana acum la cele mai importante evenimente de profil din tara, precum Festivalul International „George Enescu”, Festivalul de Muzica Veche Bucuresti, Festivalul de Muzica Veche Miercurea-Ciuc, etc. Ansamblul SEMPRE colaboreaza cu muzicieni importanti din domeniul muzicii baroce precum violonista Mira Glodeanu. Intre proiectele urmatoare ale ansamblului se numara doua colaborari cu violonistele Petra Müllejans si Martyna Pastuszka si finalizarea albumului audio „Sempre Vivaldi”.
Intre productiile din ultimii trei ani ale ansamblului se numara: „Sempre Vivaldi”, „Haendel vs Haendel”, „Les Caractères”, „Baroque unknown”, „Sparkling Haendel”, „Bach by night”, „To B or not to B”, „Soli e tutti”, „Sempervivum” (ultimele 2 proiecte sunt realizate impreuna cu violonista Mira Glodeanu), „Black and White. Vivaldi”, „La Notte”, „La Follia”, „Exotique”, „A. Vivaldi – Anotimpurile”, Bach 340”, „Naturalia by Sempre”.

Bilete si informatii suplimentare despre concert pot fi gasite la: https://tinyurl.com/Stylus-Fantasticus

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate