Mari voci feminine ale lumii, pe scena Festivalului Enescu |  |
(Muzică) |
Editia din acest an a Festivalului International George Enescu va aduce pe scena unele dintre cele mai apreciate soprane si mezzosoprane ale momentului: de la Asmik Grigorian, Sonya Yoncheva, Kristine Opolais, Magdalena Kožená, Julia Lezhneva sau Sarah Aristidou, pana la Jennifer Holloway, Aylin Perez, Elsa Dreisig, Rachel Willis-Sørensen, Ruxandra Donose, Judit Kutasi sau Ramona Zaharia. Concertele vor avea loc in perioada 24 august – 21 septembrie 2025. |
Acestea vor avea loc la Sala Palatului, Ateneul Roman, Sala Radio, Sala Auditorium a MNAR, MINA - Museum of Immersive New Art si Teatrul Odeon, iar programele cuprind atat lucrari celebre din literatura simfonica cat si creatii contemporane.
Cu o originalitate timbrala inconfundabila si o forta expresiva impresionanta, celebrele soprane si mezzosoprane prezente la actuala editie a Festivalului Enescu vor oferi publicului interpretari de referinta ale unor repertorii in care si-au demonstrat maiestria: de la finetea catifelata si rafinamentul necesar muzicii baroce pana la puterea vibranta a vocilor dramatice, fiecare epoca creatoare isi va gasi autenticitatea in glasurile acestor mari artiste.
Marea soprana Asmik Grigorian va fi prezenta pe scena Ateneului Roman duminica, 31 august 2025, de la ora 22:30, cu un recital ce cuprinde lucrari de Piotr Ilici Ceaikovski, Serghei Rahmaninov, George Enescu si Maurice Ravel, fiind acompaniata de pianistul Lukas Geniušas.
Asmik Grigorian s-a impus prin vocea sa captivanta, fiind aplaudata pentru intensitatea interpretarilor si capacitatea de a da viata personajelor complexe. Cu o tehnica vocala impecabila si o prezenta scenica electrizanta, Asmik Grigorian este considerata una dintre cele mai importante soprane ale momentului. Interpretarile sale intense si profunde o transforma intr-un nume de referinta pe marile scene lirice ale lumii, fiind apreciata de critici si public deopotriva.
Talentul sau exceptional a fost rasplatit prin numeroase premii, printre care Golden Stage Cross, in Lituania, „Cea mai buna solista vocala” (2019) si „Premiul special al juriului” (2024) – la Premiile Teatrului muzical austriac, „Interpreta de opera a anului” (2022) – acordat de Asociatia Ópera XXI, „Cantareata anului” (2023) – la Premiile Opus Klassik etc.
Cariera ei internationala a luat avant odata cu succesul rasunator in rolul titular din Madama Butterfly la Opera Regala Suedeza, de unde a continuat sa cucereasca marile scene ale lumii. Unul dintre cele mai apreciate roluri ale sale este Salome, din opera omonima de Richard Strauss, pe care l-a interpretat la Festivalul de la Salzburg, moment descris de Financial Times drept „o interpretare de referinta, care le eclipseaza pe toate cele de pana acum”. Portofoliul sau include si interpretari memorabile in roluri precum Rusalka la Opera Regala, Jenufa la Opera de Stat din Viena si Tatiana din „Evgheni Onegin” pe scena La Scala.
Asmik Grigorian este o prezenta constanta la Opera de Stat din Viena, unde a stralucit in Manon Lescaut, Turandot si Nedda.
Activitatea sa discografica cuprinde albume lansate la Alpha Classics, printre care Dissonance – un omagiu adus romantelor lui Rahmaninov – si inregistrari ale unor capodopere de Sostakovici si Strauss.
Asmik Grigorian la Festivalul Enescu ©Algirdas Bakas
Sonya Yoncheva este una dintre cele mai apreciate soprane ale generatiei sale, castigatoare a premiului Opus Klassik 2021 pentru „Cantareata anului” si va sustine un concert in cadrul Seriei de Concerte de la Ateneu, fiind acompaniata de Orchestra Nationala Radio - duminica, 21 septembrie 2025, de la ora 16:30, in ultima zi a festivalului.
Nascuta in Plovdiv, Bulgaria, a studiat pian si canto la Conservatorul din Geneva, iar ulterior a castigat competitii prestigioase, inclusiv Operalia (2010), si a primit distinctii importante, printre care Officière de l’Ordre des Arts et des Lettres (2024) din partea guvernului francez.
Sonya Yoncheva a evoluat pe cele mai mari scene ale lumii, inclusiv la Metropolitan Opera, Royal Opera House, Teatro alla Scala, Opera de Stat Bavareza, Opera de Stat din Viena si Opéra de Paris, iar repertoriul sau include opere baroce, dar si lucrari de Bellini, Cherubini, Giordano, Mascagni, Puccini, Ceaikovski si Verdi.
In stagiunea 2024/25, Yoncheva sustine recitaluri la São Paulo si, Viena si interpreteaza roluri de referinta: Dido („Dido and Aeneas”), Ciò-Ciò-San („Madama Butterfly”), Tosca, Iolanta si Maddalena („Andrea Chénier”). De asemenea, revine la Metropolitan Opera pentru un debut important in rolul Lisa din „The Queen of Spades”.
De-a lungul carierei, Yoncheva a avut interpretari legendare in Tosca, Norma, Medeea, Fedora, La Traviata, Iolanta si La Bohème, fiind aclamata pe marile scene internationale. Soprana a colaborat cu artisti faimosi, precum Sting sau Elvis Costello, si a inregistrat albume de succes sub egida Sony Classical.
Sonya Yoncheva la Festivalul Enescu
Celebra soprana Kristine Opolais, recunoscuta pentru tonul sau stralucitor si intensitatea dramatica, va interpreta rolul principal din opera in concert Lady Macbeth din Mtensk op. 29 de Dmitri Sostakovici duminica, 14 septembrie 2025, de la ora 19:00, la Sala Palatului, alaturi de Orchestra Nationala Radio si Corul Academic Radio, sub bagheta dirijorului Giancarlo Guerrero. Alaturi de Kristine Opolais vor evolua si basul Andreas Bauer Kanabas (in rolul Boris Izmailov), tenorul Vincent Wolfsteiner (Zinoviy Izmailov), tenorul Pavel Cernoch (Serghei) si mezzosopranele Maria Barakova (Sonietka) si Michelle Trainor (Aksinia).
Kristine Opolais a evoluat pe marile scene ale lumii, printre care Metropolitan Opera, Opera de Stat din Viena, Opera de Stat Bavareza, Royal Opera House, si a colaborat cu renumiti dirijori internationali: Daniel Barenboim, Sir Antonio Pappano, Sir Simon Rattle etc.
In stagiunea 2024-2025, Opolais a debutat la Oper Leipzig, in rolul Katerinei Izmailova din „Lady Macbeth din Mtensk” op. 29 de Dmitri Sostakovici si va reveni la rolul care a facut-o celebra, Cio-Cio-San din „Madama Butterfly”, la Opera din Tenerife si Opera din Sofia.
Kristine Opolais este apreciata pentru interpretarile sale remarcabile la Metropolitan Opera, unde a debutat in roluri celebre, precum Madama Butterfly si La Bohème. La Royal Opera House este considerata una dintre cele mai importante soprane Puccini ale momentului si interpreteaza roluri precum Tosca, Manon Lescaut si Madama Butterfly. De asemenea, are o relatie deosebita cu Opera de Stat Bavareza, unde a debutat in 2010 cu rolul Rusalka si a continuat sa joace roluri importante in productiile de opera.
Opolais a participat la festivaluri de renume, precum Salzburg Festival si BBC Proms, si a cantat alaturi de orchestre celebre, inclusiv Orchestra Filarmonicii din Berlin si Orchestra Leipzig Gewandhaus. Opolais este cunoscuta si pentru discografia sa, inclusiv pentru DVD-ul „Tosca”, interpretat sub bagheta marelui dirijor Sir Simon Rattle.
Kristine Opolais la Festivalul Enescu © Polina Viljun
Renumita mezzosoprana Magdalena Kožená va urca pe scena Salii Palatului sambata, 30 august 2025, de la ora 19:30, alaturi de Orchestra Academiei Nationale Santa Cecilia. Artista va interpreta, sub bagheta dirijorului Daniel Harding, Cantecele populare de Luciano Berio, iar programul serii va fi intregit de lucrarea simfonica Marea L. 109 de Claude Debussy si Sinfonia de Luciano Berio, cu participarea ansamblului vocal britanic London Voices.
Cunoscuta pentru versatilitatea sa artistica, Magdalena Kožená a studiat canto si pianul la Conservatorul din Brno si la Academia de Arte din Bratislava. A semnat un contract exclusiv cu Deutsche Grammophon in 1999 si a primit numeroase premii, printre care Gramophone’s Solo Vocal Award, Artist of the Year, Echo Klassik, Record Academy Prize Tokyo si Diapason d’Or. In 2003, guvernul francez i-a acordat titlul de Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres pentru contributia sa la muzica franceza.
Din 2017, a colaborat cu casa de discuri Pentatone si a lansat sase albume premiate. A lucrat cu dirijori de renume, printre care Claudio Abbado, Pierre Boulez, Gustavo Dudamel, Bernard Haitink, Mariss Jansons, Sir Charles Mackerras, Sir Roger Norrington si a sustinut recitaluri alaturi de pianisti celebri, precum Daniel Barenboim, Malcolm Martineau, András Schiff si Mitsuko Uchida.
De-a lungul carierei, Magdalena Kožená a aprofundat interpretarea muzicii istorice prin colaborari cu ansambluri de instrumente de epoca, cum ar fi Venice Baroque Orchestra, Orchestra of the Age of Enlightenment, Il Giardino Armonico si Le Concert d’Astrée si a cantat ca solista cu Filarmonicile din Berlin, Viena si Cehia, Chamber Orchestra of Europe, dar si cu orchestrele din Cleveland, Philadelphia si cu Royal Concertgebouw.
In stagiunea 2024-2025, a revenit la Orchestra Simfonica a Radiodifuziunii Bavareze si la Filarmonica Ceha, sub bagheta lui Giovanni Antonini. A interpretat din nou Seven Deadly Sins de Kurt Weill cu Sir Simon Rattle si a participat la un turneu alaturi de La Cetra Barockensemble si Andrea Marcon, cu un program dedicat rolului Alcina, ajungand la Zürich, Bratislava si Concertgebouw Bruges. Kožená colaboreaza cu Kammerakademie Potsdam, Hamburg Symphoniker, Mozarteumorchester Salzburg, Philharmonie Zuidnederland si Georgisches Kammerorchester Ingolstadt si va incheia stagiunea in rolul Donna Elvira din „Don Giovanni”, la Festival d’Aix-en-Provence.
Magdalena Kožená la Festivaluyl Enescu (c) Julia Wesely
Julia Lezhneva, celebra soprana specializata in muzica baroca, va sustine un recital de exceptie sambata, 20 septembrie 2025, de la ora 22:30, pe scena Ateneului Roman, in cadrul Seriei de Concerte de la Miezul Noptii. Artista va fi acompaniata de Luca Pianca la lauta, iar programul serii, prezentat sub titlul The Golden Age, va cuprinde arii, madrigale si cantece pentru lauta si voce, scrise de compozitorii italieni Giulio Caccini, Claudio Monteverdi, Antonio Vivaldi si Giovanni Paisiello.
Cu o tehnica vocala exceptionala si o mare sensibilitatea interpretativa, Julia Lezhneva este una dintre cele mai bune soprane ale lumii specializata in repertoriul baroc. Cariera sa a luat amploare in 2010, cand a impresionat la Classical Brit Awards din Londra. De atunci, a cantat alaturi de orchestre si dirijori renumiti, debutand cu succes la Berliner Philharmoniker, Musikverein Viena si La Scala din Milano.
A participat la festivaluri de prestigiu, precum Salzburg Festival si Lucerne Festival, fiind invitata frecvent de Gewandhausorchester Leipzig si Orchestra Radiodifuziunii Bavareze. In opera, a interpretat roluri din Alcina, Agrippina, Don Giovanni si Nunta lui Figaro.
Julia Lezhneva la Festivalul Enescu
Sarah Aristidou va fi prezenta pe scena Festivalului International George Enescu marti, 2 septembrie 2025, de la ora 17:00, impreuna cu ansamblul Les Siècles si va interpreta, sub bagheta dirijorului Franck Ollu, Improvizatii I si II pe versuri de Stéphane Mallarmé de Pierre Boulez si Trei poeme pe versuri de Stéphane Mallarmé (aranjament de Heinz Holliger) de Claude Debussy. Programul aniversar mai cuprinde si Pavana pentru o infanta defuncta M. 19 de Maurice Ravel si Suita nr. 1 in do major pentru orchestra op. 9 de George Enescu.
Soprana franceza Sarah Aristidou este una dintre cele mai inovatoare artiste ale generatiei sale, fiind prima cantareata distinsa cu Premiul Belmont pentru Muzica Contemporana, iar albumul sau solo, Enigma, a fost premiat cu Preis der Deutschen Schallplattenkritik.
A impresionat publicul in rolul Venus/Gepopo in productiile „Le Grand Macabre” de Ligeti, marcand debuturi la Opera de Stat din Viena si Opera de Stat Bavareza. A interpretat rolul Zerbinetta (Ariadne auf Naxos) la Opera de Stat din Viena, Opera de Stat din Berlin, Opera din Frankfurt si Semperoper din Dresda. A fost deosebit de apreciata pentru rolurile Shoko („Pusca de vanatoare” de Thomas Larcher) si Hanako („Hanjo” de Toshio Hosokawa) la Opera de Stat Bavareza.
In stagiunea acesata debuteaza la Opera din Zürich in premiera mondiala a operei „Das Grosse Feuer” de Beat Furrer si colaboreaza cu The Cleveland Orchestra pentru „La Voix Humaine” de Poulenc. Programul artistei include si recitaluri la BOZAR, interpretari alaturi de Ensemble Intercontemporain la Philharmonie de Paris si concerte cu Orchestre de Paris, Bergen Philharmonic Orchestra si Orquestra Simfònica de Barcelona.
Albumul sau AETHER (2021) a fost nominalizat la BBC Music Magazine Award; discografia sa include si The Living Mountain de Thomas Larcher, S’Agapo cu Kaan Bulak si Seme de Max Cooper, prezentat la Salzburg Easter Festival, in 2024.
Sarah Aristidou la Festivalul Enescu ©Pauline Cluzeau
Considerata una dintre cele mai talentate actrite lirice, binecunoscuta soprana Jennifer Holloway va interpreta rolul Salomeea din opera in concert Salomè op. 54 de Richard Strauss, alaturi de Orchestra Simfonica WDR din Köln, sub bagheta reputatului dirijor Cristian Macelaru, luni, 1 septembrie 2025, de la ora 20:00, la Sala Palatului. Din distributia operei mai fac parte: baritonul Iain Paterson (in rolul Ioan), mezzosoprana Tanja Ariane Baumgartner (Herodiada), tenorii Gerhard Siegel (Irod) si Oleksiy Palchykov (Narraboth).
Jennifer Holloway captiveaza publicul prin vocea puternica si expresivitatea dramatica. A debutat in rolul Salomeea la Dutch National Opera si Opera de Stat din Viena in 2021-22, interpretand si rolurile Chrysothemis (Elektra) si Elisabeth (Tannhäuser) la Opera de Stat din Hamburg si a colaborat cu Palazzetto Bru Zane pentru redescoperirea operei Hulda de César Franck.
Din 2016, s-a axat pe repertoriul german si francez, interpretand roluri precum Salomee (Dresda, Bilbao, Leipzig), Sieglinde (Hamburg, Viena, Augsburg) si Greta Graumann (Der Ferne Klang). A impresionat si ca Octavian (Teatro Colón), Der Komponist (Metropolitan Opera), Donna Elvira (COC Toronto), Adalgisa (English National Opera) si Fulvia (Ezio).
Holloway si-a inceput cariera ca mezzosoprana lirica si „trouser roles” la Metropolitan Opera, English National Opera, Glyndebourne Festival si Santa Fe Opera. A colaborat cu dirijori renumiti, printre care Gustavo Dudamel si Leonard Slatkin. Absolventa a Manhattan School of Music, s-a format in programe de tineret la Opera Theatre of St. Louis, Santa Fe Opera si Pittsburgh Opera, consolidandu-si reputatia ca una dintre cele mai talentate actrite lirice.
Jennifer Holloway la Festivalul Enescu (c) Simon Pauly Kopie
Biletele pentru concertele din cadrul Festivalului International George Enescu se pot achizitiona atat online, din platforma Eventim.ro, https://www.cts.eventim.ro/artist/festivalul-george-enescu, cat si in format fizic, din reteaua de hypermarketuri Carrefour si din lanturile de librarii Carturesti si Humanitas.
Biletele pentru concertul de la Sala Palatului se impart in sase categorii: VIP – 280 lei, Categoria 1 – 250 lei, Categoria 2 – 200 lei, Categoria 3 – 150 lei, Categoria 4 – 120 lei, biletele reduse pentru elevi/studenti/pensionari – 90 lei.
Biletele pentru concertul de la Ateneul Roman se pot achizitiona la 3 categorii de pret: Categoria 1 – 280 lei, Categoria 2 – 250 lei, biletele reduse pentru elevi/studenti/pensionari – 120 lei.
Organizatorii isi rezerva dreptul de a modifica programele. Va rugam sa vizitati site-ul Festivalului International George Enescu, http://www.festivalenescu.ro/, pentru a fi la curent cu cele mai recente informatii.
Festivalul International George Enescu 2023
Festivalul International George Enescu este unul dintre cele mai mari evenimente de muzica clasica la nivel mondial, organizat incepand cu anul 1958. Cea de-a XXVII-a editie are loc intre 24 august si 21 septembrie 2025 si marcheaza 70 de ani de la moartea marelui compozitor si muzician roman, George Enescu. Tema din acest an este „Aniversari / Celebrations”, iar in program se regasesc peste 95 de concerte sustinute de peste 4.000 dintre cei mai renumiti artisti ai lumii, ce vor aduce in prim-plan atat mostenirea artistica a lui Enescu, cat si impactul sau profund asupra muzicii clasice universale.
Festivalul International George Enescu este un eveniment desfasurat sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei.
Proiect cultural finantat de Guvernul Romaniei prin Ministerul Culturii.
Organizator: ARTEXIM
Co-organizator: Fundatia ArtProduction
Co-producatori: Societatea Romana de Radiodifuziune, Societatea Romana de Televiziune, Primaria Municipiului Bucuresti prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti
Parteneri principali: Rompetrol – KMG International, BRD – Groupe Société Générale, JTI – Immersive Experience (partener de inovatie), Lexus (partener de mobilitate)
Parteneri: Purcari, One United Properties, Mobexpert, Nazzuro Aqua, L’OR, Althaus, Fundatia Liliana si Peter Ilica, Senia Music
Partener de monitorizare: mediaTRUST
.
| |
|
|