Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
13 aprilie 2025
Recomandări
Tosca de Puccini, cu tenorul italian de talie internațională Vittorio Grigolo, în rolul Mario Cavaradossi, pe scena Operei Naționale București
(Muzică)
In cea de-a doua saptamana din aprilie 2025, Opera Nationala Bucuresti persevereaza in obiceiul de a invita personalitati de exceptie ale scenei lirice universale pentru a performa artistic, in capitala Romaniei. Astfel, sambata, 12 aprilie 2025, de la 18:30, tenorul italian de talie internationala Vittorio Grigolo va putea fi admirat in Tosca de Puccini, interpretand rolul Mario Cavaradossi.
In plus, Opera Nationala Bucuresti prezinta, in perioada 7-13 aprilie 2025, o diversitate de evenimente artistice, Doina by Levintza (8 aprilie), Madama Butterfly de Giacomo Puccini (10 aprilie), Aida de Giuseppe Verdi (11 aprilie), Elixirul dragostei de Gaetano Donizetti (prezentat ca spectacol pentru copii in dimineata zilei de 12 aprilie) si baletul Don Quijote de Ludwig Minkus (13 aprilie).

Doina by Levintza – marti, 8 aprilie 2025, ora 19:30
Doina by Levintza este un spectacol-eveniment care spune povestea inconfundabila a marelui designer vestimentar Doina Levintza prin costumele create pentru teatru, film, televiziune si podium. Astfel, una dintre cele mai mari creatoare de moda si scenograf de costume din Romania, se intoarce pe scena Operei Nationale Bucuresti cu un spectacol-eveniment ce ii poarta semnatura si amprenta de unicitate. Spectacolul este sustinut de corpul de balet al Operei Nationale Bucuresti alaturi de care vor participa Lucas Molina Perez (solist), Alexander Himely si Ati de Chile (percutie).


Madama Butterfly (de Giacomo Puccini) – joi, 10 aprilie 2025, ora 18:30
Putina lume mai stie astazi ca Madama Butterfly incumba – pe langa multiple calitati lirice si muzicale indubitabile – si o lectie utila despre perseverenta. Initial, Madama Butterfly a fost un lamentabil esec, mai inainte de a deveni una dintre cele mai iubite si mai puse in scena opere din lume. Giacomo Puccini a fost nevoit sa (re)compuna cinci variante diferite ale acestei opere pana la a deveni succesul cunoscut astazi. Din cauza finalizarii sale intarziate si timpului insuficient de repetitie, prima versiune (cea din 17 februarie 1904 care a avut premiera la Scala din Milano) a fost un esec imens si, prin urmare, opera a fost rapid retrasa. Ulterior, Puccini a revizuit substantial partitura si la urmatoarea reprezentatie, pe 24 mai 1904, la Brescia, versiunea revizuita a fost un succes instantaneu. Opera considerata standard astazi si cea mai frecvent interpretata este cea de-a cincea si ultima varianta, datand din 1907.


Aida (de Giuseppe Verdi) – vineri, 11 aprilie 2025, ora 18:30
Dincolo de povestea de dragoste – atemporal tragica – dintre Aida (soprana) si Radamès (tenor), aceasta opera verdiana are un merit exceptional: abordeaza o serie de teme politice spinoase, care raman extrem de actuale pana astazi. Plasata in mijlocul unui razboi dintre Egipt si Etiopia, Aida de Verdi reliefeaza cu putere tensiunea dintre puterea imperiala si identitatea nationala. Aida, o printesa etiopiana inrobita in Egipt, intruchipeaza acest conflict in timp ce navigheaza antagonic intre iubirea pentru comandantul militar egiptean Radamès si datoria fata de propria patrie si familie. Lupta interna a Aidei reflecta tensiunea politica mai larga a epocii de constructie nationala in care opera a fost scrisa (secolul XIX), in paralel cu lupta popoarelor de afirmare nationala si de iesire de sub dominatie straina (cazul romanesc si italienesc sunt istoric sugestive in acest sens).

Elixirul dragostei (de Gaetano Donizetti) – sambata, 12 aprilie 2025, ora 11:00
Magicianul Robert Tudor va fi prezent pentru prima data in spectacolul liric pentru copii Elixirul dragostei de Gaetano Donizetti. Aceasta productie a Teatrului Muzical Ambasadorii este cea de-a doua reprezentatie pe scena Operei Nationale Bucuresti, dupa cea de duminica, 30 martie 2025. Desigur ca nu vor lipsi numerele de magie ale lui Robert Tudor, cel mai cunoscut magician din Romania, care va fi pe scena alaturi de o echipa talentata de artisti ai Teatrului Muzical Ambasadorii, precum Andreea Bucur, Sergiu Neamtu, Mihaela Virban, Silviu Mihaila, acompaniati de pianistul Andrei Stefan Racu. Impreuna vor da viata unei povesti pline de suspans si umor, ce va ramane cu voi mult timp dupa tragerea cortinei.

Elixirul dragostei | ONB

Tosca (de Giacomo Puccini) – sambata, 12 aprilie 2025, ora 18:30
Inspirata de populara piesa de teatru omonima a dramaturgului francez Victorien Sardou (1887), opera pucciniana sublimeaza – in contextul sugerat de imprejurimile Romei (la città eterna) – intriga politica si romantica din vremea razboaielor napoleoniene. Dincolo de drama unei mari iubiri – cea dintre o diva a muzicii de opera (Floria Tosca) si un tanar pictor talentat (Cavaradossi) –, ipostaziata, in preajma anului 1800, pe fundalul unor complicate realitati politice europene, in fascinantul spatiu cultural italian, totusi, pentru memoria operistica romaneasca, Tosca de Puccini constituie un titlu de legitima mandrie, intrucat personajul central feminin (Floria Tosca) a fost creat special pentru vocea legendarei soprane romance Haricleea Darclée, care a interpretat rolul la premiera absoluta de la Roma, la 14 ianuarie 1900. Celebra arie Vissi d’arte, initial inexistenta in partitura originara, a fost elaborata si propusa compozitorului italian de catre protagonista premierei absolute, Hariclea Darclée, prima Floria Tosca din istorie. Facem cuvenita mentiune ca, sambata, 12 aprilie, pe prima scena lirica a Romaniei, tenorul italian Vittorio Grigolo interpreteaza rolul Mario Cavaradossi in opera Tosca de Giacomo Puccini. In momentul de fata, cariera tenorului Grigolo este intr-o continua ascensiune pe cele mai prestigioase scene ale lumii operistice. A fost recompensat cu cele mai importante premii internationale in domeniul artei interpretative. A sustinut numeroase recitaluri si concerte, printre care si un concert in Paris, sub Turnul Eiffel, in fata a 800.000 de spectatori. Canta sub bagheta celor mai mari dirijori si in regia celor mai renumiti regizori, printre care Zeffirelli, care l-a dorit in rolul Rodolfo in transmisia live, de la Metropolitan Opera din New York, a Boemei pucciniene. Interpreteaza rolul Alfredo Germont in gara centrala din Zürich si pe cel al lui Nemorino pe aeroportul Malpensa. Printre aparitiile pe marele ecran se numara transmisia live a Rigoletto de pe RAI (Radiotelevisione Italiana), in rolul ducelui de Mantua, intr-o productie realizata de Andermann si regizata de Bellocchio, alaturi de Domingo si Raimondi.


Don Quijote (de Ludwig Minkus) – duminica, 13 aprilie 2025, ora 18:30
Baletul Don Quijote de Ludwig Minkus – inspirat de arhicunoscutul roman Don Quijote de La Mancha al scriitorului spaniol Miguel de Cervantes – are o asemenea notorietate incat ne scuteste de sarcina repovestirii. Baletul lui Minkus aduce pe scena Operei Nationale Bucuresti nu doar ritmul, culoarea si atmosfera plina de viata a unui orasel din Spania, dar si personaje pitoresti (care vor fi cu siguranta recunoscute de publicul spectator din celebrul roman omonim semnat de Cervantes) alaturi de o coregrafie spectaculoasa (care cuprinde numeroase momente de virtuozitate in interpretarea unei distributii de exceptie). Toate acestea luate impreuna formeaza una dintre cele de mai succes reprezentatii din repertoriul teatrului liric universal si implicit bucurestean.

Cristina Dijmaru | Don Quijote

Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ si de la Casa de Bilete a Operei Nationale Bucuresti.

Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Samburesti, BCR, Retele Electrice si PPC Romania. | Parteneri: Market Aroma, Yokko The Fashion Store, Secuiana, Marelbo, Pop Cola, Phoenixmedia, Euromedia, Cocor, Baneasa Shopping City, Cineplex, Imperia Club, Sansha. | Partener cultural de mobilitate: Suzuki..

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate