Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
13 aprilie 2025
Recomandări
Bucharest Opera Festival 2025, lansat la ICR Londra cu un recital susținut de soprana Iulia Isaev, tenorul Alin Stoica și pianista Liana Mareș
(Muzică)
Institutul Cultural Roman din Londra organizeaza joi, 10 aprilie, un recital extraordinar in cadrul Seriei Concertelor Enescu, sustinut de soprana Iulia Isaev, tenorul Alin Stoica si pianista Liana Mares. Evenimentul ofera publicului britanic o incursiune in excelenta artei lirice romanesti -  un eveniment ce prefateaza editia din 2025 a Bucharest Opera Festival.
In aceasta atmosfera, vor fi dezvaluite publicului detalii despre cea de-a patra editie a festivalului, oferind o perspectiva asupra evenimentului din acest an. Jurnalistul britanic Peter Quantrill va impartasi impresii despre cea de-a treia editie, la care a fost prezent anul trecut, la Bucuresti, aducand in discutie momente memorabile si impactul festivalului. Participantii vor avea ocazia sa vizioneze filmul Bucharest Opera Festival 2024 All Puccini Edition, realizat de Virgil Oprina, o marturie video a succesului editiei precedente. La eveniment va participa directorul Operei Nationale Bucuresti, dirijorul Daniel Jinga.

Ajuns la cea de-a patra editie in iunie 2025, Bucharest Opera Festival contribuie in mod decisiv la includerea Bucurestiului in circuitul marilor orase organizatoare de festivaluri internationale, urmarind consolidarea unei platforme de prezentare a celor mai valoroase companii de opera si balet din tara si strainatate.

Seria Concertelor Enescu se desfasoara neintrerupt sub egida Societatii Enescu din Marea Britanie inca din 2007, oferind melomanilor ocazia de a descoperi si aprecia diversitatea repertoriului enescian, dar si creatii ale altor compozitori romani, interpretate de artisti de prestigiu.

Program

Iulia Isaev - soprana
Alin Stoica - tenor
Liana Mares - pian

P.A. Tirindelli - O Primavera! - Iulia Isaev
G. Dendrino - Vis de iubire din opereta Lasati-ma sa cant! - Alin Stoica
A. Boito - L’altra notte in fondo al mare din opera Mefistofele - Iulia Isaev
G. Bizet – La fleur que tu m'avais jetée din opera Carmen - Alin Stoica
A. Catalani - Ebben? Ne andrò lontana din opera La Wally - Iulia Isaev
P. Mascagni - ?Mamma, quel vino è generoso din opera Cavalleria rusticana - Alin Stoica
G. Enescu - Eu ma duc, codrul ramane - Iulia Isaev
G. Puccini - E lucevan le stelle din opera Tosca - Alin Stoica
F. Poulenc - Les chemins de l’amour - Iulia Isaev
P. Sorozábal - No puede ser din La Tabernera del Puerto - Alin Stoica
G. Puccini - O mio babbino caro din opera Gianni Schicchi - Iulia Isaev
G. Puccini - Nessun Dorma din opera Turandot - Alin Stoica
G. Puccini - Mario! Mario! Mario! Son qui!, duet din opera Tosca


Reprezentanta de marca a scolii romanesti de canto, cu o prestigioasa cariera artistica internationala care a culminat in 2019 cu debutul pe scena Operei Metropolitan din New York in rolul titular din opera „Tosca” de G. Puccini, soprana Iulia Isaev se situeaza in galeria personalitatilor muzicale care au ridicat arta interpretativa la un nivel de maxima excelenta. Absolventa a Universitatii de Muzica din Bucuresti, sub indrumarea distinsei maestre Arta Florescu, s-a remarcat inca din anii studentiei obtinand premii la concursuri internationale precum ,,Loire Atlantique’’ Nantes- Franta, „George Enescu” Bucuresti, „Madama Butterfly’’ Barcelona- Spania. Debutul sau artistic a avut loc pe scena Operei Nationale Bucuresti in rolul Micaelei din opera „Carmen” de G. Bizet urmand ca ulterior sa desfasoare o intensa activitate in decursul careia a fost invitata de cele mai prestigioase teatre de opera din Europa, Asia si Statele Unite ale Americii: Staatsoper Viena, Bayeriche Staatsoper Munchen, Staatsoper Berlin, Deutche Oper Berlin, Semperoper Dresden, Oper der Staat Koln, Schwetzingen Schloss Opera Festival, Opernhaus Zurich, Hamburgiche Staatsoper , Opera National de Paris Palais Garnier, Teatre Champs-Elysees Paris, Opera National Lorraine Nancy, Opera National du Rhin Strasbourg, Theatre Royal de la Monnaie Brusseles, Teatro dell’Opera di Roma, Teatro La Fenice si Teatro Malibran Venezia, Teatro San Carlo Lisabona, Greek National Opera House, New National Theatre Tokyo si Bunkamura Hall Tokyo, Seoul Opera House, si New York Metropolitan Opera House. A interpretat roluri in spectacole de referinta: Mimi din „La Boheme”, Cio-cio-san din „Madama Butterfly”, Floria Tosca din „Tosca”, Manon Lescaut din „Manon Lescaut” Liu din „Turandot” de Puccini, Desdemona din „Otello”, Alice Ford din „Falstaff ” de Verdi, Marguerite din „Faust” de Gounod, Giulietta din „Povestirile lui Hoffmann” de Offenbach, Donna Anna din „Don Giovanni”, Contessa din „Nunta lui Figaro”, Pamina din „Flautul Fermecat”, Fiordiligi din „Cosi Fan Tutte” de Mozart, Tatiana din „Evgheni Oneghin” de Ceaikovski, Nedda din „Paiate” de Leoncavallo, Adriana Lecouvreur din „Adriana Lecouvreur” de Cilea, Elsa de Brabant din „Lohengrin” si Elisabeth din „Tannhauser” de Wagner. In cadrul acestor spectacole a colaborat cu dirijori renumiti precum James Levine, Yannick Nezet-Seguin, Michel Plasson, Marco Armiliato, Carlo Rizzi, Fabio Luisi, Mladislav Rostropovich, Daniel Oren, Rafael Fruhberg de Burgos, Daniel Harding, Evelino Pido, Ascher
Fish, Franz Welser Most, Kerry Lynn Wilson, Robin Ticciati, Gianluigi Gelmetti etc. dar si cu regizori de opera si film de talie mondiala: Franco Zefirelli, Peter Brook, David McVicar, Richard Eyre, Graham Vick, Robert Wilson, Luigi Proietti, Hugo de Ana etc. De asemenea a sustinut serii de concerte vocal simfonice atat in tara cat si in strainatate in sali de prestigiu precum Concertgebow Amsterdam, Gran Teatre dell Liceu Barcelona, Teatro Massimo Palermo, Filarmonica din Koln, Megaron Athena, Nagasaky Hall Center, Palais Garnier Paris etc. A inregistrat in Studioul de concerte al Salii Radio arii di opere, concerte vocal simfonice si a participat in cadrul mai multor emisiuni la Radio si Televiziune. Este invitata sa jurizeze diverse concursuri de canto din tara si a sustinut numeroase cursuri de maiestrie. In prezent Iulia Isaev este solista la Opera Nationala Bucuresti si conf. univ. dr. la Universitatea de Muzica din Bucuresti

La doar 37 de ani, cariera tenorului Alin Stoica este deja frumos conturata de premiile numeroase obtinute, de rolurile impresionante pe care le-a abordat si le abordeaza si de prezenta sa permanenta in cadrul evenimentelor importante.
In ianuarie 2023, a fost invitat in cadrul Concertului dellEpifania (Teatrul Mediterraneo, Napoli) - tema editiei a fost inspirata din mesajul Papei Francisc pentru Ziua Mondiala a Pacii: „Nimeni nu se poate salva singur. Un nou inceput, dupa pandemia de Covid-1 9, pentru a trasa impreuna cai de pace” - concertul a fost transmis pe Rai 1 urmand ca in decembrie, sa aiba o intrunire cu Papa Francisc si sa cante in celebrul Concerto di Natale de la Vatican editia XXXI.  
Artistul a lucrat cu tenorul Ionel Voineag si cu tenorul Marius Budoiu, a participat la Masterclass-urile lui Rockwell Blake si Liora Maurer (METROPOLITAN OPERA, New York), ale Marianei Nicolesco si altor artisti. 2017 a fost pentru tenorul Alin Stoica un an in care i sau acordat cele mai importante premii, din acestea amintim: premiul „Matei Brancoveanu” pentru merite deosebite in domeniul muzicii si premiul „Luciano Pavarotti”, inmanat de insasi sotia celebrului tenor, Nicoletta Mantovani alaturi de premiul al II-Iea si premiul publicului „Vota la voce” obtinute in cadrul aceluiasi festival de la Sarzana, Italia. Datorita acestei reusite, tenorul Alin Stoica a primit invitatia de a canta la Concertul omagial cu ocazia implinirii a zece ani de la disparitia lui Luciano Pavarotti la Arena di Verona alaturi de nume sonore in lumea muzicii cum ar fi: Placido Domingo, Jose Carreras, Andrea Bocelli, II Volo, Eros Ramazzotti, soprana Angela Gheorghiu si altii. In prezent, este solist al Operei Nationale din Bucuresti unde il putem asculta in diverse roluri precum: Alfredo din Traviata de Giuseppe Verdi, Pinkerton din Madama Butterfly de Giacomo Puccini, Turiddu din Cavaleria Rusticana de Pietro Mascagni, Rodolfo din La Boheme de Giacomo Puccini, Don Jose din Carmen de Georges Bizet, Mario Cavaradossi din opera Tosca de Giacomo Puccini si altele. Totusi pentru artist lucrarea de suflet ramane opereta romaneasca „Lasati-ma sa cant” de Gherase Dendrino unde rolul lui Ciprian pare scris special pentru el. Tenorul Alin Stoica este descris de catre critici ca fiind „un tenor cu o voce colosala cum nu s-a mai auzit de ceva vreme pe scenele romanesti si nu doar”. Avand o tehnica buna dar si calitati teatrale reuseste de fiecare data sa duca la bun sfarsit fiecare rol pe care-l interpreteaza, lasandu-si amprenta asupra fiecarei arii.

Absolventa a Facultatii de Interpretare Muzicala a Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti, la clasa prof. Veronica Gaspar in 1998, pianista Liana Mares a absolvit si sectia Clavecin a aceleeasi prestigioase institutii de invatamant, la clasa prof. Ogneanca Lefterescu. Imediat dupa absolvire, a fost angajata la Opera Nationala Bucuresti, colaborand insa si cu alte institutii precum Filarmonica George Enescu din Bucuresti, Teatrul National de Opereta Ion Daciansi Radiodifuziunea Romana. A sustinut recitaluri la Ateneul Roman, Sala Dalles, Muzeul Cotroceni, Muzeul Peles, in sali de concerte din Craiova, Oradea si Braila.
Repertoriul sau de acompaniament muzica de opera contine lucrari semnate de compozitori ca Wolfgang Amadeus Mozart, Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, Gaetano Donizetti, dar si Georges Bizet, Engelbert Humperdinck, Richard Wagner, Henry Purcell si Peter Ruzicka. Alaturi de trupa Operei Nationale Bucuresti, Liana Mares a intreprins turnee in Franta, Grecia si Israel.
Din iunie 2011, este formator de interpreti lirici, titlu acordat de Accademia Teatro alla Scala.

Mai multe detalii despre proiectele in desfasurare ale ICR Londra pot fi gasite pe retelele de socializare si website-urile institutului:
https://www.rcilondon.co.uk/

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate