„Erori au fost, erori sunt încă” - o expoziție dedicată universului vizual al filmului Anul Nou care n-a fost” - deschisă publicului în București |  |
(Istorie) |
„Erori au fost, erori sunt inca” - o expozitie dedicata universului vizual al filmului „Anul Nou care n-a fost” - realizata in parteneriat cu The Institute si Cartierul Creativ, dezvaluie publicului, pana pe 17 aprilie, o multime de detalii din culisele productiei care se bucura de 13 nominalizari la Premiile Gopo 2025. Expozitia a fost vernisata pe 8 aprilie, la Amzei Creative Corner. |
Zeci de invitati au fost alaturi de organizatori si de echipa filmului la eveniment, remarcand ingeniozitatea si calitatea acesteia.
Organizatorii expozitiei au povestit cum a luat nastere conceptul expozitiei. Profesorul Daniel Sandru, presedintele executiv al IICCMER, a vorbit despre eforturile pe care institutia pe care o conduce le face pentru a sanctiona derapajele spre autoritarism ale discursului public si cultul personalitatilor reprezentative pentru totalitarismul de dreapta sau de stanga.
„Din punctul meu de vedere, aceasta expozitie trimite spre realitatea ca eroarea e consubstantiala totalitarismului (in cazul de fata, cel comunist), fiindca vinde iluzii apeland la crime. Pericolul e dat de faptul ca aceasta eroare pare sa revina ciclic, atunci cand apar conditiile sociale pentru a fi reinstrumentalizata politic. Intregind, practic, excelentul film al lui Bogdan Muresanu si formidabilul joc al actorilor, expozitia e parte a unui proiect educational alternativ celor institutionalizate, cu atat mai important cu cat, fiind un act artistic, reuseste sa ajunga la publicul larg si sa ii atinga sensibilitatea in sensul unui medicament pentru nostalgia dupa o societate inchisa in care avem datoria de a nu ne mai intoarce vreodata. IICCMER sustine acest proiect si suntem bucurosi sa fim parte a Caravanei care va duce filmul „Anul Nou care n-a fost" pe tot teritoriul Romaniei in perioada urmatoare”, a declarat politologul Daniel Sandru, presedinte IICCMER (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc).
Andrei Galita, investigator CNSAS, a povestit despre rolul pe care informatorii si colaboratorii Securitatii l-au avut in mentinerea la putere, timp de decenii, a unui regim criminal, bazat pe un aparat represiv enorm. „Filmele ca „Anul nou care n-a fost” nu sunt simple productii cinematografice. Ele devin instrumente pentru generarea unor dezbateri despre trecutul nostru, despre intelegerea greselilor care apartin acestuia si, mai ales, despre ceea ce avem de facut, ca societate, dar si ca indivizi, pentru a ne putea bucura in continuare de Libertate si Democratie. (...)
Filmul lui Bogdan reuseste sa activeze simturi. In cele doua ore iti poti da seama cum mirosea comunismul. Iti dai seama cum se simtea, la finele anilor '80, presiunea unui aparat represiv surmenat si el de dementa "iubitului Conducator". Poti vedea culorile comunismului, in acceptiunea ideii ca nuantele sterse de gri, negru, bleumarin sau maroniu intra in spectrul "culorilor vietii". Poti sa simti gustul ranced al penuriei din timpul ultimei decade a Romaniei comuniste. In fine, cu Bolero-ul lui Ravel in urechi si minte, poti simti ceva din entuziasmul si Speranta celor care, in decembrie 1989, si-au riscat viata si au strigat "Jos comunismul" si "Libertate". Expozitia dedicata filmului reuseste sa duca toata aceasta experienta senzoriala la un alt nivel. Costumele folosite de actori, radio-ul, discurile, pachetul de Kent, portretul lui Nicolae Ceausescu, studio-ul televiziunii, pancartele ce aduc aminte de acel 21 decembrie reusesc sa te proiecteze intr-o lume, nu doar a filmului, ci in adancul unei Romanii de care, sper eu, ne-am despartit definitiv. Conceptul expozitional te ajuta, realmente, sa vezi, sa intelegi, sa nu (mai) vrei experimente ieeologice utopice.
Vizitarea expozitiei, cred eu, este „un must” pentru toti cei care, din curiozitate, ratiuni stiintifice sau chiar nostalgice (de neinteles in 2025), doresc sa guste putin din "Raiul" totalitarismului. Un "Rai" populat cu victime si calai si nicidecum cu ingeri.”, scrie Andrei Galita.
Expozitia „Erori au fost, erori sunt inca” va putea fi vizitata in spatiul dedicat din Amzei Creative Corner (Piata Amzei 13), pana pe 17 aprilie. Programul de vizitare este de luni pana vineri de la ora 16:00 la ora 20:30, iar sambata si duminica de la ora 11:00 la ora 20:00.
„Decorurile filmului "Anul Nou care n-a fost" sunt un amalgam de amintiri ale interioarelor cunoscutilor si prietenilor parintilor nostri combinate cu amintirile lui Bogdan Muresanu, cu care am avut discutii indelungate despre personaje, incercand sa-i cunoastem cat mai bine. Ne-am gandit cam ce tip de apartamente ar avea fiecare personaj, in functie de personalitatea lui, ocupatia, mediul social si economic. Diverse obiecte aparent banale, precum ceasul patrat Selva, Feonul Diana, Cutia de creveti Ben Ghe sau pachetul de Kent, ne-au declansat o avalansa de emotii despre o perioada foarte gri dar in care noi eram copii, fara prea multe griji. Aceste obiecte le puteti regasi in expozitie, pe planse colorate, formand un puzzle de amintiri, o incursiune in spatele cortinei, al procesului de creare al decorurilor. Este o modalitate sa ne aducem aminte cum era in Comunism ca sa nu repetam erorile din trecut.”, declara scenografa Iulia Fulicea.
„In decembrie 1989 ne-am castigat libertatea, in primul rand dreptul de a te exprima liber. Noi inca putem exercita acest drept. Asa ca o facem, dand raspuns invitatiei de a expune in Amzei Creative Corner obiecte de recuzita, costume si materiale ce prezinta detalii de la filmari, precum si o serie de momente cheie din perioada documentarii, a pregatirilor si filmarilor. Parafrazand un celebru citat cinematografic, as adauga ca un obiect care nu spune o poveste, nu primeste priviri. Puteti vedea atmosfera placuta din timpul filmarilor. Interesant va fi sa descoperim peste ani ce obiecte ne vor trezi amintiri din prezent.”, concluzioneaza scenograful Victor Fulicea, nominalizat, alaturi de Iulia Fulicea, la Premiile Gopo pentru cele mai bune decoruri.
Filmarea pentru „Anul Nou care n-a fost”, scris, produs si regizat de Bogdan Muresanu, a fost un prilej de discutii si rememorare a perioadei caderii Cortinei de Fier, a amintirilor legate de copilarie, de tinerete, a sperantelor si a fricilor pe care le simteam atunci.
„Felul in care am tratat acest eveniment expozitional este unul in care incercam sa vedem epoca si intr-o cheie culturala retro-pop. Astfel, vrem sa combatem nostalgia dupa aceste vremuri chiar cu armele ei”, spune regizorul Bogdan Muresanu.
Vernisajul expozitiei „Erori au fost, erori sunt inca” a fost prezentat de Banca Transilvani si sustinut de Primaria Sectorului 1. Partener special: Jidvei
„Anul Nou care n-a fost” este cel mai premiat film romanesc lansat in cinematografe in 2024 si in prezent se bucura de 13 nominalizari la Premiile Gopo 2025.
Pe 8 aprilie, in cadrul Galei News.ro, regizorului Bogdan Muresanu si echipei filmului „Anul Nou care n-a fost” le-a fost acordat premiul „Diplomatie prin cinematografie”, pentru modul in care a prezentat o alta fata a Romaniei si romanilor in strainatate si datorita premiilor obtinute.
De asemenea, filmul a primit pe 7 aprilie Premiul Publicului in cadrul D’A – Festival de Cinema de Barcelona si are acum in palmares 21 premii.
„Anul Nou care n-a fost” este un proiect realizat de Kinotopia in coproductie cu: SRTV (Societatea Romana de Televiziune), All Inclusive Films (Serbia) si in asociere cu Chainsaw Europe. Filmul distribuit in Romania de Forum Film a fost selectat in peste 40 de festivaluri internationale.
Ada Solomon, Viorel Chesaru si Vanja Kovacevic sunt coproducatorii filmului, iar Irina Enea, Bogdan Luca si Adriana Bumbes sunt producatorii executivi ai filmului. Producatori asociati: Theo Nissim, Claudia Nedelcu Duca, Dan Burlac, Adrian Vancica.
Boróka Biró si Tudor Platon semneaza imaginea filmului, iar editorii filmului sunt Vanja Kovacevic si Mircea Lacatus. De sunet s-au ocupat: Alex Dragomir, Iolanda Garleanu; montaj, design & mixaj sunet: Sebastian Zsemlye/Raza Studio. Iulia si Victor Fulicea au realizat scenografia. Dana Anghel, Iulia Roseanu si Domnica Bodogan s-au ocupat de costume, machiaj, respectiv coafura.
Din distributia filmului „Anul Nou care n-a fost” fac parte: Adrian Vancica, Iulian Postelnicu, Emilia Dobrin, Mihai Calin, Nicoleta Hancu, Andrei Miercure, Manuela Harabor, Ioana Flora, Ada Gales, Victoria Raileanu, Elvira Deatcu, Marian Ralea, Vasile Muraru, Ion Sapdaru, Mircea Andreescu, Radu Gabriel, Vlad Ionut Popescu, Theodor ?optelea, Razvan Vasilescu, Ioan Paraschiv, Doru Catanescu, Gabriel Spahiu, Angel Popescu, Nicodim Ungureanu, Ilinca Harnut, Sorin Cocis, Marius Damian, Marian Adochitei, Dana Voicu, Afrodita Androne, Virgil Aioanei, Luca Toma, Alice Cora Mihalache, Lemne Mihail, Vlad Jipa, Iulian Burciu, Remus Stanescu, Dana Piroiu, Florin Calbajos, Afrodita Androne, Florentina Nastase, Nicu Rotaru, Mario Marin, Claudia Susanu, Calin Topor, Catalin Magdalinis, Claudia Amuzica, Corina Dragomir, ?erban Josanu, Valentina Iumen, Ana Teodora Radu, Denisa Iova, Florin Aioane, Ilinca Neacsu, Mihai ?tefan si altii.
„Anul Nou care n-a fost”, unul dintre cele mai premiate filme ale anului 2024, intra in cursa pentru Premiile Gopo cu 13 nominalizari, in categoriile: Cel mai bun film de lungmetraj, Cea mai buna regie - Bogdan Muresanu; Cea mai buna actrita in rol principal - Nicoleta Hancu; Cel mai bun actor in rol principal - Adrian Vancica, Cel mai bun scenariu - Bogdan Muresanu, Cel mai bun film de debut, Cel mai bun actor in rol secundar - Iulian Postelnicu; Cel mai bun montaj: Vanja Kovacevic, Mircea Lacatus; Cea mai buna imagine: Boróka Biró, Tudor Platon; Cel mai bun sunet: Sebastian Zsemlye; Cele mai bune costume: Dana Anghel; Cele mai bune decoruri: Iulia Fulicea, Victor Fulicea; Cel mai bun machiaj, cea mai buna coafura: Iulia Roseanu, Domnica Bodogan.
Proiect cultural finantat de:
Ministerul Culturii, Centrul National al Cinematografiei, Institutul Cultural Roman, Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica, DACIN SARA, UCIN.
Realizat cu sprijinul: Creative Europe Media
Parteneri: Conceptual Lab by Theo Nissim, NORD, Grupul Medical Provita, BDG, Liliac, Cinema City, Emergency Medical Home, Fan Courier, Happy Cinema, Cros Construct. Multumiri: Electrecord, Universitatea Politehnica Bucuresti, Compania Municipala Parking, Fundatia 9 BRD, Teatrul Nottara.
.
| |
|
|