Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
24 aprilie 2025
Recomandări
Ruta mănăstirilor din zona Moldovei: destinații ideale, în perioada Paștelui, pentru cei aflați în căutarea unor comori culturale și spirituale mai puțin cunoscute
(Istorie)
Turisti din intreaga tara si din strainatate viziteaza in fiecare an, in perioada Pastelui, sarbatorit pe 20 aprilie in 2025, manastirile din zona Moldovei si in special din Bucovina. In timp ce unele lacasuri de cult sunt preferate de catre vizitatori, platforma de turism cultural „Romania Atractiva” aduce in prim-plan, in Saptamana Mare, si alte obiective de pe Ruta manastirilor din zona Moldovei, pentru cei aflati in cautarea unor comori culturale si spirituale mai putin cunoscute.
Cele mai multe obiective de pe aceasta ruta le ofera turistilor posibilitatea unica de a explora atat istoria, arta si cultura unor locuri de poveste, cat si de a simti linistea unor asezaminte monahale de o importanta exceptionala pentru Romania.

Una dintre manastirile cu povesti extraordinare, dar mai putin cunoscute de catre romani este Manastirea Arbore, inscrisa in patrimoniul mondial UNESCO, impreuna cu alte sapte biserici din nordul Moldovei (Humor, Moldovita, Patrauti, Probota, „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, Voronet si Sucevita). Ctitorita de Luca Arbore, hatman loial lui Stefan cel Mare, biserica a fost initial necropola familiala si a devenit abia recent manastire. Lacasul impresioneaza prin frescele exterioare, prin mesajele anti-otomane si prin vesmintele italiene din secolul al XVI-lea pictate pe peretii manastirii. Construita fara turle, cu o arhitectura specifica lacasurilor construite de boieri, biserica a supravietuit miraculos secolelor de intemperii, pastrand partial pictura originala. Aflata in reabilitare, manastirea isi redobandeste stralucirea, asteptand sa fie redescoperita prin programul de turism cultural „Romania Atractiva”.

In Saptamana Mare, locuri de legenda isi asteapta vizitatorii

Manastirea Arbore, aflata in inima Bucovinei, este doar unul dintre obiectivele turistice cu o valoare inestimabila aflate pe Ruta manastirilor din zona Moldovei. Manastirea Putna, Manastirea Sfintii Trei Ierarhi din Iasi, Manastirea Solca sau Manastirea Humor sunt arhicunoscute de catre romani, credinciosi sau pur si simplu iubitori de cultura, de istorie si de arhitectura. Insa, pe langa cele patru obiective turistice si spirituale renumite, Ruta manastirilor din zona Moldovei propune si alte lacasuri de cult mai putin cunoscute publicului larg.

Manastirea Humor

Manastirea Cosula, ctitorita in 1535 de sfetnicul domnitorului Petru Rares, vistiernicul Mateias, a fost considerata centru cultural si duhovnicesc, deoarece in chiliile calugarilor s-au realizat primele traduceri in limba romana din Herodot, dupa ce manuscrisul a fost adus aici tocmai de pe insula Creta. In interiorul manastirii descoperim si astazi obiecte deosebite din vremea ctitoririi sale. Aici se afla bine pastrare broderii cu caracter religios, confectionate din fir de matase cu perle si doua rubine, un epitrahil lucrat manual ce a apartinut candva Anghelinei, sotia ctitorului, precum si o cruce de metal in stil apusean.

Manastirea Cosula

Tot pe Ruta manastirilor din zona Moldovei se afla si ansamblul monahal de la Fastaci, asezat pe piscul cel mai inalt al padurii. Locul era numit si „Salbaticul”, pentru ca acolo ar fi trait odata un om retras de lume. De asemenea, se spune ca de aici ar fi pornit Stefan cel Mare noua batalie de la Podul Inalt.

Despre Manastirea Floresti circula o legenda care spune ca, pe timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, aceasta era condusa de egumenul grec Nil, un om fara mila fata de cei care bateau la poarta manastirii. Domnitorul roman a pus atunci la cale una dintre plimbarile sale „incognito”. Imbracat in straie de cersetor, a batut la poarta manastirii si a cerut gazduire. Refuzat initial, Cuza a fost primit, apoi, in camera de penitenta. Dupa cum ne povesteste romania-atractiva.ro, a doua zi, Cuza si-a aratat insemnele domnesti si i-a reprosat egumenului Nil abuzurile si luxul de la manastire, in timp ce oamenii simpli nu aveau ce manca. Ulterior, dupa secularizarea averilor manastirii Floresti, Nil a fost nevoit sa paraseasca lacasul doar cu ce putea duce in maini.

Manastirea Floresti

Originea Manastirii Grajdeni, o alta comoara turistica si culturala, se pierde in negura istoriei, insa legenda spune ca a fost ctitorita de Petru Rares, chiar in locul unde a poposit intr-o noapte, in drumul de la Galati spre Suceava, si unde a visat ca cele doua dealuri din fata sa erau de aur si i se inchinau lui, iar din gura ii iesea un roi de albine. Reluandu-si drumul, aproape de Crasna, Petru Rares a fost intampinat de o ceata de calareti care i-au adus vestea ca Divanul domnesc, in frunte cu mitropolitul tarii, l-a ales domn al Moldovei. Drept recunostinta, pe locul unde a avut acel vis, Petru Rares a construit biserica.

Manastirea Grajdeni

18 obiective turistice din cinci judete, pe Ruta manastirilor din zona Moldovei

Ruta manastirilor din zona Moldovei cuprinde 18 obiective incluse in programul de turism cultural „Romania Atractiva”, cele mai multe dintre ele fiind in judetul Suceava.

Cele 18 obiective sunt:
In judetul Suceava:
* Manastirea Arbore
* Manastirea Humor
* Manastirea Putna
* Manastirea Slatina
* Manastirea Sfintii Apostoli Petru si Pavel - Manastirea Solca
* Manastirea Rasca
* Manastirea Teodoreni Suceava

In judetul Vaslui:
* Manastirea Parvesti
* Manastirea Floresti
* Manastirea Fastaci
* Manastirea Malinesti
* Manastirea Dimitrie Cantemir
* Manastirii Grajdeni

In judetul Iasi:
* Manastirea „Sf. Trei Ierarhi”
* Manastirea Stavnic

In judetul Neamt:
* Biserica „Buna Vestire” a Manastirii Bisericani
* Manastirea Razboieni

In judetul Botosani:
* Manastirea Cosula

Manastirea Putna

Turistii dornici sa descopere „Romania Atractiva” pot accesa website-ul romania-atractiva.ro sau aplicatia mobila de travel, disponibila gratuit pentru iOS si Android (o poti descarca de aici: https://romaniaatractiva.app.link/download), unde vor gasi, printre multe altele, si informatii despre obiectivele de pe Ruta manastirilor din zona Moldovei.
www.romania-atractiva.ro
PNRR: Fonduri pentru Romania moderna si reformata!

Romania Atractiva”, primul program national de sustinere a turismului cultural - istoric, s-a lansat in mai 2024 si se va finaliza in iunie 2026. Programul „Romania Atractiva”, cu o valoare de 36.356.328,86 lei, este parte a Componentei 11 – Turism si Cultura, Investitia 1 – Promovarea celor 12 rute turistice/culturale, Jalonul 332 din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), iar principalii beneficiari sunt autoritatile locale, alaturi de turistii romani si straini.
Programul este coordonat de Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene si implementat impreuna cu echipele profesionale ale consortiului declarat castigator in urma licitatiei organizate de minister in anul 2022: Terra Building, companie romaneasca specializata in infrastructura rutiera, care asigura realizarea infrastructurii de semnalizare a obiectivelor, si Eventya, companie specializata in dezvoltarea de aplicatii de travel si content marketing, care a dezvoltat platforma si continutul de pe platforma si asigura mentenanta acesteia, precum si executia activitatilor de marketing si de promovare.     
Programul include 12 rute turistice tematice care strabat intreaga tara, cu 275 de obiective de vizitat care sunt prezentate in platforma multimedia dedicata si care, pana in 2026, vor fi semnalizate si prin infrastructura rutiera specifica. Rutele sunt: Ruta castelelor, Ruta curiilor din Transilvania, Ruta culelor, Traseul gastronomiei traditionale romanesti, Ruta bisericilor fortificate, Ruta bisericilor de lemn, Ruta manastirilor din zona Moldovei, Ruta Sfantul Ladislau pe teritoriul Romaniei, Ruta castrelor romane, Ruta cetatilor, Refacerea peisajului cultural din Delta Dunarii in vederea cresterii atractivitatii zonei – 8 obiective promovate, Ruta satelor cu arhitectura traditionala..

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate