Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi – SIMN 2025 |  |
(Muzică) |
Saptamana Internationala a Muzicii Noi, cel mai important festival autohton dedicat muzicii contemporane organizat de Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, cu sprijinul Ministerului Culturii, va avea loc intre 18 si 25 mai la Bucuresti. Urmand o respectabila traditie, invita astfel publicul pentru a 34-a oara, la cel mai important festival dedicat muzicii contemporane pentru nu mai putin de 8 zile cu 18 evenimente incitante, adevarate calatorii prin universul muzicii vremurilor noastre. |
Numeroase prime auditii fac parte din programul acestei editii guvernate de metafora constelatiilor pe care Dan Dediu, directorul artistic al SIMN o explica: „Vine vremea constelatiilor. De ce constelatii? Pentru ca o constelatie tine de viziunea celui care priveste noianul de stele de pe cer. Gruparea acelor stele intr-o constelatie, chiar daca ele nu au nimic comun una cu cealalta, este un act de imaginatie al privitorului. Astfel, viziunea unei constelatii leaga, uneste realitati distincte, uneori fara legatura intre ele, si le unifica sub semnul unei singure idei. Pentru ideea-forta pusa sub egida constelatiilor in aceasta editie am ales carnavalul, acea explozie de energie si fantezie ce constituie un vortex social si cultural fascinant.”
Constelatia Carnaval este asadar denumirea editiei cu numarul 34 a SIMN, in care publicul interesat de muzica noua se va intalni cu evenimente care reflecta carnavalescul si-l ipostaziaza in fel si fel de chipuri, a caror strategie repertoriala este articulata pe trei directii: muzica electronica contemporana, spectacole in formate diverse (opera, experimente, muzica electroacustica cu video, concerte instrumentale hibride etc) si femei compozitoare din Romania. Anul trecut, compozitorul Dan Dediu, presedintele UCMR si directorul artistic al SIMN, anunta intentia festivalului de „a reflecta din ce in ce mai accentuat asupra conditiilor si functiilor muzicii noi in lumea contemporana”. Anul acesta, prin Constelatia Carnaval „evenimentul devine nu doar o platforma de celebrare a noului, ci pastreaza si legatura cu muzica trecutului, pe care o aduce in prezent, si care devine astfel ferment conceptual si inspirational pentru creatiile contemporaneitatii.”
Intr-o saptamana de impact pentru viata culturala romaneasca sunt programate concerte sustinute de Orchestrele si Corul Academic Radio, Orchestra Concerto si Corul UNMB, ansamblurile Profil, devotioModerna din Bucuresti, formatia Couleurs din Cluj-Napoca, recitaluri instrumentale si de lieduri, un concert coral, muzica electroacustica, spectacole (premiera operei D'ale carnavalului de Dan Dediu si a non-baletului foarte putin probabil Black Swan de Irinel Anghel) si un simpozion de muzicologie dedicat muzicii electronice ce vor avea loc la Bucuresti, in perioada 18-25 mai. Acestea vor putea fi urmarite la Sala Radio, la Opera Nationala Bucuresti, la Teatrul Apollo 111 si in salile de concerte ale Universitatii Nationale de Muzica.
Co-producatorul festivalului este Radio-Romania – Directia Formatii Muzicale iar partenerii principali sunt Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, Orchestrele si Corurile Radio, Opera Nationala Bucuresti, centrul National de Arta Tinerimea Romana, Filarmonica Oltenia Craiova, Muzeul National “George Enescu”si Sectiunea Nationala Romana – SNR-SIMC
.
| |
|
|