Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
19 mai 2025
Recomandări
Vocea Europei în fața războiului. Dezbateri, polemici și perspective la București
(Istorie)
• 3-5 iunie • peste 30 de specialisti internationali • cercetatori, experti, jurnalisti din Franta, Ucraina, Republica Moldova, Polonia, Armenia, Georgia, Coasta de Fildes si Romania • 26 de studenti de la 5 universitati franceze si romane. • mese rotunde, dezbateri, ateliere, proiectii de filme, concert.
La inceputul lunii iunie, Institutul Francez din Romania, in parteneriat cu o serie de importante institutii europene si locale, organizeaza la Bucuresti evenimentul „Face à la Guerre – Dialogues européens”  / „In fata razboiului – Dialoguri europene”, un spatiu de reflectie si schimb de idei esentiale pentru intelegerea provocarilor cu care se confrunta Europa in prezent in materie de securitate, societate si geopolitica.

Cele aproape douazeci de evenimente incluse in program vor avea loc in datele de 3, 4 si 5 iunie la Institutul Francez din Romania, Rezidenta9, si Londohome – un program cu o arhitectura bogata: mese rotunde, dezbateri, ateliere interactive, la care iau parte personalitati de renume din Franta, Ucraina, Republica Moldova, Polonia, Armenia, Georgia, Coasta de Fildes si Romania. Programul este completat de o serie de proiectii de film, la Cinema Elvire Popesco.
Un punct important in desfasurator il reprezinta ateliere dedicate studentilor, care vor avea loc la Mediateca Institutul Francez din Romania la Bucuresti.

Intr-un context marcat de tensiuni geopolitice si transformari sociale profunde, evenimentul isi propune sa aduca la Bucuresti experti, lideri de opinie si reprezentanti ai societatii civile din Europa, pentru a dezbate teme fundamentale legate de securitate si societate. Dorim sa exploram nu doar impactul razboiului asupra societatilor europene, ci si sa incurajam dialogul si intelegerea reciproca.
In aceste vremuri de provocari, spiritul european – cladit pe solidaritate, cooperare si respect reciproc – trebuie protejat si intarit, pentru a asigura un viitor comun bazat pe valori si incredere.
Institutul Francez ramane un spatiu al culturii, dar si al gandirii critice, un loc unde ideile se intalnesc si se imbogatesc reciproc
”, a declarat Julien Chiappone-Lucchesi, directorul general al Institutului Francez din Romania.

Cei peste 30 de invitati care iau parte la evenimentele de la Bucuresti sunt experti europeni cu competente in sfera politica, sociala si culturala, artisti si jurnalisti, reprezentanti ai unor institutii europene importante: NATO, Institutul Jacques Delors, platforma culturala ARTE TV, France Culture, cotidianul Ouest-France, TVR, RFI, universitati din Varsovia, Bucuresti, Cluj-Napoca si multe altele.

Tinerii implicati in proiect, in numar de 26, vin de la sapte institutii de invatamant franceze si romanesti: Colegiul Juridic, Universitatea din Bucuresti, Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, Liceul Francez „Anna de Noailles”, Universitatea din Reims, Sciences Po Rennes, Universitatea Paris 8. Acestia participa atat la pregatirea seriei de evenimente din program, cat si la o serie de ateliere dedicate lor (despre libertatea presei sau realizarea unui podcast). De asemenea, studentii vor modera si dialogul cu Anne Muxel, cunoscut sociolog francez, specializata in studiul memoriei biografice.

Prin aceasta experienta, tinerii implicati in proiect nu doar ca isi imbogatesc cunostintele si abilitatile, dar invata si sa colaboreze si sa isi exprime ideile intr-un context international, devenind astfel ambasadori ai valorilor europene si promotori ai dialogului intercultural. Implicarea lor reprezinta o investitie valoroasa in viitor, consolidand legaturile dintre Franta si Romania si promovand intelegerea si respectul reciproc.

Face à la Guerre – Dialogues européens”  / „In fata razboiului – Dialoguri europene” este un proiect mai amplu al Institutul Francez care a debutat la finalul anului 2023 la Praga, urmat, in acelasi an, de o editie de Vilnius, iar in 2024, la Varsovia, Amsterdam, Sofia si Plovdiv, Helsinki si Rennes. Anul acesta, seria de dialoguri europene a inceput in martie la Leipzig, fiind urmata de editia de la Bruxelles, chiar inainte de cea de la Bucuresti, si se va incheia in toamna la Sarajevo.
Prin conectarea acestor voci de experti, incurajarea schimburilor interdisciplinare si facilitarea interactiunii cu publicul larg, proiectul isi propune sa confrunte provocarile globale ale proiectului european cu contextele locale ale societatilor europene.
Editia din Bucuresti a proiectului se va axa in special pe schimbarile militare si geopolitice din Europa si pe repercusiunile acestora asupra sanatatii emotionale si a perceptiilor europenilor.
Evenimentul completeaza lista manifestarilor organizate de Institutul Francez din Romania, cu ocazia Centenarului, incepand de anul trecut.

Accesul la evenimente este liber. Programul final va fi disponibil in curand pe site-ul Institutului Francez din Romania si ale partenerilor si va fi comunicat pe canalele de social media ale institutiei si ale institutiilor partenere.

Partenerii proiectului: ARTE, RSF, Ouest-France, Le Grand Continent, Kometa, Université Paris 8, Sciences Po Rennes, Université de Reims-Champagne-Ardenne.
Parteneri locali: Kyralina, Universitatea din Bucuresti, Universitatea „Babes-Bolyai” Cluj-Napoca, Liceul francez „Anne de Noailles”, Collège Juridique, CEREFREA, BRD, Reset!, Cartooning for Peace, Rezidenta9, LondoHome

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate