Vernisajul a avut loc vineri, 5 februarie, de la ora 18:00.
Expozitia TZARA.DADA.ETC reprezinta cea mai ampla retrospectiva a creatiilor si publicatiilor lui Tristan Tzara organizata vreodata in Romania. Este in acelasi timp si prima expozitie la nivel international care expune o mare parte din opera poetica de prima editie a lui Tzara, ilustrata de marii artisti ai lumii cu care a colaborat. Evenimentul celebreaza inaugurarea Cabaret Voltaire si nasterea miscarii Dada la Zürich, pe 5 februarie 1916. Vor fi prezentate desene si lucrari originale de grafica semnate de avangardisti de faima universala precum André Breton, Pablo Picasso, Henri Matisse, Joan Miró, Sonia Delaunay, Max Ernst, Alberto Giacometti, Yves Tanguy, Jean Arp si Marcel Iancu, carti de artist si publicatii avangardiste istorice, afise ale unor manifestari dadaiste interbelice, cat si o colectie impresionanta de fotografii de epoca reprezentandu-l pe Tristan Tzara in toate etapele vietii sale. Lucrarile prezentate apartin colectionarului Emilian Radu.
#PROGRAM: TZARA. DADA. ETC. poate fi vizitata gratuit incepand cu 5 februarie pana pe 26 aprilie 2016, intre orele 14:00-22:00, la ARCUB (Str. Lipscani nr. 84-90). Expozitia face parte din seria evenimentelor prilejuite de candidatura orasului Bucuresti la titlul de Capitala Europeana a Culturii in 2021, demers initiat si coordonat de ARCUB.
Pe 18 februarie, de la ora 18:00, in cadrul expozitiei TZARA. DADA. ETC. va avea loc conferinta in limba engleza a lui Marius Hentea - „Tzara Romania”, care va fi urmata de o dezbatere in limba romana moderata de Erwin Kessler despre Tristan Tzara, Dada si Romania, la care vor participa Marius Hentea, Sorin Alexandrescu si Catalin Davidescu. In debutul dezbaterii va fi lansat catalogul exhaustiv al colectiei, editat de ARCUB, cu texte de Erwin Kessler, prefata de Henri Béhar si note de Catalin Davidescu. Evenimentul este organizat in parteneriat cu Institutul Cultural Roman, iar accesul publicului va fi gratuit.
TZARA. DADA. ETC. este realizata de Erwin Kessler, istoric de arta la Universitatea Bucuresti, cu publicatii in domeniul avangardei europene in Romania si strainatate (inclusiv despre Tristan Tzara in revista Centropa, New York). Catalin Davidescu, este istoric de arta si expert autorizat in arta si publicatiile de avangarda.
Emilian Radu este unul dintre cei mai redutabili colectionari romani actuali de arta moderna si contemporana. Unul dintre numele de frunte ale colectiei sale este Tristan Tzara. Aproape 100 de piese individuale de sau despre Tristan Tzara, incluzand desene, documente olografe si corespondenta, fotografii de epoca, reviste si volume bogat ilustrate cu lucrari de grafica originala semnate de artistii enumerati mai sus si de multi altii, alcatuiesc un corpus fara egal.
Marius Hentea, profesor de literatura la Universitatea Göteborg (Suedia), este autorul volumului TaTa Dada: The Real Life and Celestial Adventures of Tristan Tzara (MIT Press, Cambridge, 2014), in curs de traducere in germana si romana. Este autorul mai multor eseuri despre literatura moderna, iar actualmente scrie o carte despre politica literara dupa cel de-al doilea razboi mondial.
ARCUB — Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti cultiva identitatea culturala a Capitalei din 1996. Proiectele initiate si desfasurate de ARCUB in anii de activitate au contribuit la diversificarea vietii culturale a orasului, precum si la inscrierea acestuia in randul marilor capitale ale lumii. In 2015, ARCUB a demarat procesul de candidatura a orasului la titlul de Capitala Europeana a Culturii in 2021, reusind sa aduca Bucurestiul in finala pentru titlul acordat de Comisia Europeana.
ARCUB este organizatorul Festivalului international al luminii – Spotlight, Festivalului International de Teatru de Strada – B-FIT in the Street!, al singurului festival international de jazz din Capitala, Bucharest Jazz Festival, al festivalului de muzica clasica, Bucharest Music Film Festival si al Zilelor Bucurestiului.
Parteneri media: RFI Romania, Radio Romania Cultural, Radio Bucuresti FM, Radio Romania International, mediaTRUST, Sapte Seri, orasulm.eu, 4arte.ro, inoras.ro, ziarulmetropolis.ro, teatral.ro, orasulvechi.ro.
. |