„Am putut remarca in lucrarile Agatei Secelean ceva cu totul special: arta de a povesti prin imagine in forma ei cea mai complexa. Un gen limita intre literatura si plastica as putea zice.
Cu marile teme, marile personaje si marile povestiri, pictura Agatei Secelean pe de o parte vine sa completeze un text, iar instalatiile ei pe de alta parte prezinta tipuri sau momente esentiale ale unui text in care imaginea primeaza. Asa se poate vedea cum i se creioneaza stilul si simplifica ideea de la un simplu personaj la ansamblul in sine. Avem mituri si legende redate plastic printr-o diversitate tematica si tehnica deopotriva. Culori acrilice pe hartie sau pe panza prind contur in lucrari precum: Lupta balaurilor care aduc ploaia…Ying si Yang, Pestera calugaritei, Brehne, Sorbul, Zana, Ielele unde se foloseste un limbaj vizual contemporan pentru a ilustra mituri romanesti cu spirite negative sau fiinte ce salasluiesc in ape, lacuri sau rauri. Figurativul e tema dominanta fie ea portret sau suita compozitionala.
Caracteristicile lucrarilor Agatei Secelean pot fi remarcate usor in tumultul compozitiilor axate pe dominante tonale, intruzii si suprapuneri tehnice cu lumina difuza. Forma sinuoasa si linia egala urmareste expresia si nu identitatea personajelor. Traseul ludic al formelor este completat cu o deosebita plasticitate de petele neutre ale pastei. insa deplina este expresivitatea liniei de contur si sugestia curbelor anatomice din lucrarile obiect: Iarba fiarelor, Harpia, Naluca, Lacul Vrajitoarelor sau Halele si in care desenul transmite asadar emotia unei lumi redescoperite, re-imaginate si duale prin prisma personajelor cu dubla personalitate. Astfel simbolul se transforma intr-un efort de a intelege propriile cautari interioare prin imagini, iar finetea tratarii detaliilor, sugestiile care se prelungesc dincolo de limitele materiei imprima lucrarilor Agatei Secelean o nota de mister.
Puteti vedea mai multe dintre creatiile Agatei Secelean pe site-ul ei, www.agatart.ro.
. |