Totul a pornit cu o colectie de mobilier impodobit si o colectie a tesaturi din Transilvania, provenite dintr-un satuc numit Mera, din tinutul Calatei.
Membrii asociatiei au intrat in contact cu cultura acestui sat la inceputul anilor ’90, prin intermediul unei familii din Transilvania care s-a stabilit langa Gyor. Muszka György si sotia sa Muszka Ilona sunt dansatori din Mera, care se ocupa in mod activ cu transmiterea traditiilor, dansurilor si portului din tinutul Calatei. Mera, satul lor natal, este o localitate cu aproximativ 1450 de locuitori, care se afla la o distanta de 14 km de Cluj, fiind una dintre localitatile din tinutul Nadasului sau cum se mai numeste in limba maghiara „Cifra Kalotaszeg” (Calata impodobita).
In acest context cuvantul „cifra” (impodobit) se refera la ornamentatia bogata care caracterizeaza mobilierul, tesaturile si portul, dar si dansul, respectiv linia melodica a muzicii traditionale din zona. Aceasta mostenire unica, mobilierul, provine de la o familie din Mera. Prin proiectele sale complexe, Asociatia Cifra Muhely incearca sa ofere o imagine cat mai complexa asupra culturii populare din aceasta regiune. Pe langa patrimoniul cultural construit, are un rol important si prezentarea patrimoniului cultural spiritual reprezentat de muzica si dansurile populare, care ne vor fi prezentate de muzicieni si dansatori din Mera.
Expozitia poate fi vizitata in perioada 13 martie – 10 aprilie.
Organizator: Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucuresti
Partener: Asociatia Cifra Muhely
. |