Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 iulie 2019
Recomandări
on Space - Petrică Ștefan @418 Gallery
(Arte vizuale)
In perioada 31 martie – 1 mai 2016, la 418 Gallery are loc expozitia de pictura a artistului Petrica Stefan, intitulata on Space, si curatoriata de Ilina Schileru.
Vernisajul expozitiei va avea loc joi, 31 martie 2016, incepand cu ora 6:30 pm la etajul doi al cladirii din Intrarea Armasului 12.
In panzele seriei care alcatuieste prezenta expozitie in spatiul 418 Gallery din Bucuresti, artistul Petrica Stefan propune o intalnire a privitorului cu imagini ale unor dimensiuni paralele. Spatiile virtuale imaginate de el sunt infinite si diverse din punct de vedere cromatic. Sunt aglomerari de tuse intr-un joc brownian, sau tratari intr-o geometrie metafizica.
Fiecare compozitie pare un instantaneu al unui macro-cosmos surprins pe o imensa placa foto-sensibila, developata si marita, cu scopul revelarii imaterialului. Odata expus la radiatia si vibratia tusei, privitorul va fi tentat sa interpreteze fie detaliul unei galaxii indepartate sau nasterea unei supernove, fie sa panorameze un moment inghetat in timp al unei intregi scanari a Big-Bang-ului. Apoi, privind in ansamblu toata seria, va fi tentat sa chestioneze daca nu priveste, de fapt, imaginea inmiita a unei lamele care descrie un microcosmos celular.
Intr-o era in care omenirea se confrunta cu descoperiri ale fizicii menite sa confirme teorii considerate speculatii acum jumatate de secol sau mai putin, intr-un spatiu in care suntem martorii unor miscari tectonice politice si sociale care genereaza amestecuri intre civilizatii si culturi diferite fara precedent, arta lui Petrica Stefan face apel la dimensiuni paralele, creeaza spatii transcendentale, spatii de evadare individuala.
Rezumand, demersul actual al seriei despre Spatiu propune o teorie a (re)gasirii echilibrului initial uman, al serenitatii infantile care este un dat al fiintei umane. Acest echilibru sensibil se destabilizeaza odata cu avansarea pe scara temporala a existentei de zi cu zi, apar anxietati, monologuri interioare si incertitudini. Nevoia constanta de restabilire a echilibrului initial ne impinge catre esentializare si origine. Ne remodelam constant spatiile in care gandim, ne regasim sau contemplam de unii singuri. 
Seria despre Spatiu deschide o fereastra spre universul personal al pictorului, prin care putem privi. Putem transforma experienta intalnirii cu lucrarile sale intr-o meditatie individuala in raport cu spatiul interior personal. Cum ar arata aceste universuri paralele ale fiecaruia dintre noi? Ce elemente le-ar compune?
Petrica Stefan foloseste ca resursa inspirationala experienta initiatica a meditatiei in natura, pe colinele din zona Hateg dar si dialogurile cu profesorul sau din facultate, Cristian Sida, despre expresionismul abstract al lui de Kooning in contextul scolii de la New York. 
Ilina Schileru, curator

418 Gallery Petrica Stefan INSIDE DELUSION 1, ulei pe panza, 140x140cm, 2015


418 Gallery Petrica Stefan WATER CLOUD 1, ulei pe panza, 180x150cm, 2015


Petrica Stefan se naste in 1988 la Resita, unde urmeaza cursurile Liceului de Arte Plastice. 
In 2010 absolva Facultatea de Arte si Design din Timisoara.
Il preocupa pictura si fotografia. Participa la expozitii de grup, printre care cele de la Institulul Cultural Roman din Budapesta in 2010 si la Roma in anul urmator.
In 2011 prezinta expozitia personala Evolution la Galeria Triade, Timisoara. 
In 2012, la Klagenfurt sustine solo showul Konfrontation la Galerie 3.
In 2013 expune seria Embryo la Galeria Calina din Timisoara.
Cea mai recenta expozitie deschisa in 2016 este in Austria, in sala de expozitii a Consulatului Roman din Klagenfurt.
Din 2015 Petrica Stefan este reprezentat de galeria de arta contemporana 418Gallery din Bucuresti.418 Gallery si-a deschis spatiul catre public in 2008, intr-o cladire interbelica din apropierea Pietei Lahovary din Bucuresti. Fondatorii galeriei sunt Joana Grevers, istoric de arta cu origini romanesti si Guy Williamson, un colectionar american. in acesti ani, galeria si-a concentrat resursele in doua mari directii. Pe de o parte promoveaza artisti tineri contemporani, iar pe de alta parte restaureaza perceptia publicului romanesc asupra avangardei anilor ’60, o perioada in care regimul comunist exercita multa presiune pe artistii experimentalisti.

Expozitia on Space poate fi vizitata de luni pana vineri intre orele 11:00-19:00, la 418 Gallery (Str. Intrarea Armasului, nr. 12).

afis Petrica Stefan 418 Gallery


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate