Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Expoziţia Ad Vitam, Sophie Zénon
(Arte vizuale)
15 aprilie – 15 mai 2016, Galeria Jecza, calea Martirilor nr. 51
Vernisaj: vineri, 15 aprilie 2016, ora 19.
Galeria JECZA si Fundatia TRIADE in parteneriat cu Institutul Francez din Timisoara au placerea de a va prezenta expozitia AD VITAM a artistei fotografe franceze Sophie Zénon. Expozitia propune un dialog intre doua serii recente ale artistei: Mumiile din Palermo, 2008 (din seria „In Case We Die”/”Daca murim”) si Omul-peisaj (Alexandre), 2015 (din seria „Arborescente”). 

Seria mumiilor din catacombele de la Palermo/Italia este emblematica pentru demersul artistei legat de abordarea pierderii  persoanelor dragi, de relatia noastra cu corpul de dupa moarte sau de aceea cu stramosii. Artista s-a apropiat de imaginea mumiilor cu infinita delicatete, ele parand ca se misca sovaitor, ca intr-un dans intre disparitie si prezenta, transgresand delicat granita dintre viata si moarte.

In noua sa serie „Arborescente”, Sophie Zénon isi continua cercetarile privind disparitia si se apleaca asupra propriilor fantome interioare. „Arborescente” este o revizitare a istoriei sale familiale – in mod intim legata de aceea a imigrarii italiene in Franta din perioada cuprinsa intre cele doua razboaie mondiale – o evocare poetica a exilului, a identitatii, a pierderii locului de care esti legat prin  nastere, prin viata traita.

In aceasta prima parte, dedicata tatalui sau, corpul se transforma in peisaj, iar peisajul in corp. El devine un loc de trecere, nemaifiind doar o entitate, ci un univers in interactiune cu un spatiu si un teritoriu.

Firul rosu ce leaga Mumiile din Palermo de  Omul-peisaj il reprezinta atat memoria, cat si modul prin care pierderea poate fi transgresata. Sunt exploatate, pe rand, fotografii, elemente de arhiva familiala instalate in peisaj, video-uri. Instalatia, recreata in situ, actioneaza pe de o parte ca un element prin care amintirile sunt reinviate si ca un artefact al obiectivarii artistului.

Expozitia va fi insotita de alte doua intalniri cu artista Sophie Zénon:

Sambata, 16 aprilie, intre 12:30-14:00, Institutul Francez: Observ, incadrez - atelier interactiv dedicat publicului tanar 
Sensibila la problemele de comunicare, artista va anima, la Institutul Francez, un  atelier dedicat adolescentilor. Intalnirea isi propune sa-i faca pe tinerii participanti sa descopere universul fotografiei, sa se familiarizeze cu bazele acestuia, sa inteleaga si sa aprofundeze demersul artistic propus de Sophie  Zénon.

Luni, 18 aprilie, intre 17-18, Fundatia Triade: Corpul care ramane / Le corps qui reste – conferinta-dezbatere
Artista va participa, de asemenea, la conferinta-dezbatere Corpul care ramane / Le corps qui reste, sustinuta la Fundatia Triade,  alaturi de Smaranda Vultur (specialista in antropologie culturala si eseista) si de George Alexandru Condrache (specialist in stiinte politice, filosofie si stiintele comunicarii) asupra problemelor legate de memorie.
Dezbaterea va fi moderata de catre Sorina Jecza, iar traducerea simultana va fi asigurata de catre Dana Ungureanu.

AD VITAM


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate