Expozitia va reuni peste 50 de lucrari de pictura si fotografie ce poarta semnatura a sapte pictori romani: Florin Ciubotaru, Dorin Coltofeanu, Teodora Coltofean, Sorin Iosub, Elisabeth Ochsenfeld, Christian Paraschiv, Mihai Sarbulescu si a graficianului Mihail Alexandrescu. Alaturi de acestia, Veronica Kirchner, jurnalista care a insotit grupul de artisti pe parcursul rezidentei, semneaza continutul editorial al catalogului expozitiei.
Lucrarile expuse si catalogul expozitiei reprezinta o frantura din experienta celor sapte artisti participanti in cadrul rezidentei artistice sapte zile la Redondo, actiune organizata in luna august a anului 2015 in orasul Redondo, Portugalia.
Expozitia sapte zile la Redondo este organizata in cadrul Proiectului Contemporanii, alaturi de Institutul Cultural Roman si Ambasada Portugaliei la Bucuresti, in calitate de coorganizatori.
In deschiderea expozitiei vor lua cuvantul:
Radu Boroianu, Presedintele Institutului Cultural Roman
João-Bernardo Weinstein, Ambasadorul Portugaliei la Bucuresti
Daniel Perdigão, Reprezentantul Institutului Camões in Romania
Ion Caramitru, Managerul Teatrului National Bucuresti I.L. Caragiale
Maria Pasc, Curatorul Expozitiei
“Sapte zile petrecute intr-un mic oras recunoscut pentru frumusetea sa au avut darul de armoniza personalitati artistice distincte. Lucrarile celor sapte pictori poarta pecetea luminii interioare care are puterea de a face sensibile ochiului culorile unei realitati exceptionale. Ii cunosc si pot spune ca felul in care ei sunt impreuna intr-un demers al spiritul inalt, al moralei superioare si al cunoasterii profunde a lucrurilor recupereaza un ideal de mult uitat: kalokagathia, uniunea dintre bine si frumos. Florin Ciubotaru a ramas acelasi subtil cercetator de sine insusi. Indiferent la provocarile modei, el ne spune ca imaginarul nu este decat o alta forma de manifestare a arhetipului, mai puternica, insa, decat realitatea. Realitatea pe care Dorin Coltofeanu o filtreza, o purifica, pentru ca noi sa o putem privi cu pace in frumusetea ei dintru inceput, iar Mihai Sarbulescu o acordeaza, cu materialitatea culorilor, propriei stari interioare. Lor li se adauga, in dimensiunea comuna a spiritualitatii, Christian Paraschiv. Teodora Coltofean isi expune panzele in aerul curat al unei perpetue dimineti si ne imbie la optimism. si el pasionat de culoare, Sorin Iosub priveste lumea cu luciditate si, uneori, suntem surprinsi de ceea ce vede. Admir la Elisabeth Ochsenfeld, dincolo de incontestabilul ei talent de pictor, grafician si chiar scriitor, capacitatea de a-i aduce impreuna pe artisti: organizeaza, de cativa ani buni incoace, tabara internationala si simpozionul de arta vizuala de la Garana. sapte zile, sapte pictori si aceasta expozitie ne dau prilejul sa mergem, intr-o altfel de calatorie, la Redondo.”
Radu Boroianu, Presedintele Institutului Cultural Roman
“Sa revezi locuri si peisaje familiare prin ochii unui artist strain este ca si cum ai face o noua descoperire, ai porni o adevarata si foarte binevenita aventura. Sapte pictori romani au calatorit in Portugalia, iar acum ne invita la o plimbare prin intermediul imaginilor pe care le-au adunat, prin intermediul luminii si al culorii pe care le-au pastrat, al spiritului pe care au izbutit sa-l aduca cu ei, in fine, prin amintirile pe care le-au transpus in tablourile lor, reunite intr-o expozitie bogata in varietatea de stiluri si perspective. As dori sa subliniez importanta pe care aceasta expozitie o poarta prin dimensiunea ei de experienta interculturala, de prilej de dialog pe care il reprezinta: unul artistic si institutional, fara indoiala, dar mai ales unul uman. Convietuirea intr-o tara straina a permis portughezilor sa cunoasca un grup de romani, iar acestora din urma sa-i descopere Portugalia si pe portughezi. S-au creat punti si s-au deschis usi.”
João-Bernardo Weinstein, Ambasadorul Portugaliei la Bucuresti
„Portugalia, tara de poeti de geniu si marinari temerari, unde din piatra sau inaltat admirabile castele si catedrale, nu a avut parte de pictori pe masura infinitei palete de lumini si orizonturi de care se bucura. De aceea veniti, voi pictori romani, voi maestri ai imbinarii culorilor pe panze de tablou si pe maneci de ie, venisi si pictati-ne Lumina in care candva Lucian Blaga isi compunea poemele absorbind, la malul Oceanului, Boarea atlantica”.
Daniel Perdigão, reprezentantul Institutului Camões in Romania
„Bun venit, asadar, celor sapte artisti romani care ne bucura ochii cu productia artistica rezultata in urma unei calatorii documentare si a unei rezidente lusitane, expusa pe simezele foaierului Media de la TNB sub titlul ”sapte zile la Redondo”. Prin prezenta lor in spatiile Teatrului National, acesti artisti devin, implicit, ambasadori ai culturii romanesti: TNB reprezinta un adevarat brand cultural national si este unul din principalii generatori de imagine culturala ai Romaniei. Aceasta pozitie privilegiata se cere nu doar exploatata, ci, in primul rand, onorata de toti artistii care ii calca pragul.”
Ion Caramitru, Managerul Teatrului National Bucuresti I.L. Caragiale
Expozitia Sapte Zile la Redondo poate fi vizitata in perioada 19 aprile – 19 mai 2016, in orele de program ale Teatrului National I. L. Caragiale Bucuresti. Accesul in sala de expozitie se va realiza prin intrarea de la Sala Atelier, Piata Universitatii, Bdul. Nicolae Balcescu nr. 2.
________________________________
Contemporanii este un proiect initiat si derulat de Asociatia Fauritori care isi propune valorizarea Culturii romanesti actuale prin favorizarea actului de creatie, abordat intr-o perspectiva unitara cu creatorul. Proiectul Contemporanii are ca obiectiv organizarea si sustinerea de activitati artistice si socioculturale, pentru educarea sensibilitatii estetice a publicului.
. |