Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
25 aprilie 2024
Recomandări
Festivalul Internațional de Benzi Desenate @Sibiu
(Arte vizuale)
In zilele de 15, 16 si 17 aprilie 2016 la Complexul National Muzeal ASTRA din Sibiu – Casa Hermes, Piata Mica, nr. 11 vor fi prezenti cei mai buni autori de benzi desenate din tara si din Europa pentru a expune, a desena, a vorbi, a gandi si a rade pornind de la banda desenata.
Peste 30 de artisti din 6 tari se aduna la Sibiu pentru un festival de exceptie. Bruno Loth (Franta), Bonnage Horreur (Austria), Benoit Delmelle (Belgia), Emilyan & Stanimir Valev (Bulgaria) sunt nume sonore din line-up-ul international. Dintre autorii romani, ne vor onora cu prezenta, Ileana si Maria Surducan din Cluj, Robert Obert si Alexandru Ciubotariu din Bucuresti. Vor fi alaturi de noi si editurile de benzi desenate din tara: Jumatatea Plina va prezenta Proiectul Relatii ceho-romane in banda desenata, HAC!BD, Lex Comics si EAT Comics. 

Fidel traditiei de a prezenta cartile intr-un mod inedit, Festivalul propune activitati pentru toate gusturile: workshop-uri, meciuri de BD, expozitii, live-drawing, conferinte, lansari de albume. In 2016, invitam la Sibiu trupa austriaca Bonnage Horreur cu un concert desenat; un moment inedit, in care  desenul se va imbina cu muzica si va genera o improvizatie de exceptie in fata publicului. 

Sambata la ora 15,00, provocam artistii cu un maraton contra cronometru. Fiecare autor va avea 180 de secunde la dispozitie pentru a se prezenta, pentru a transmite publicului ce inseamna cu adevarat banda desenata.

De la prima sa editie, din 2013, Festivalul de Benzi Desenate de la Sibiu atrage anual peste 1000 de participanti, impunandu-se deja ca unul dintre evenimentele de marca din sfera artelor grafice din Romania. 

AFIS 2016


Festivalul International de Benzi Desenate de la Sibiu este un eveniment organizat de Asociatia de prietenie Ille et Vilaine – Sibiu si Asociatia Solidarité 35 Roumanie in colaborare cu Complexul National Muzeal ASTRA si Forumul Cultural Austriac Bucuresti. Actiune cofinantata de Consiliul Local Sibiu si Primaria Municipiului Sibiu; sustinut de Institutul Francez din Romania si Lectoratul Francez din cadrul Universitatii Lucian Blaga, Sibiu, Delegatia Wallonie-Bruxelles Bucuresti, Centrul Ceh Bucuresti, Primaria Sibiu, Consiliul Departamental Ille et Vilaine, Centrul Cultural German din Sibiu, Revista Comics, SR2C, NTN- SNR, Unimat, Wacom, Hotelul Ibis, Shopping City, Carrefour, Mindspot, Brick Mania, Atu Toys, Carturesti, RFI, ziarul Tribuna, Hermannstädter Zeitung, Capital Cultural, Regard, editura HAC!BD, Lex Comics si lexshop.ro, EAT Comics si Revista Aba?ia. 

Anul acesta afisul a fost realizat de Robert Obert, artist din Bucuresti.  Imaginea celei de-a 4-a editii a Festivalului International de Benzi Desenate de la Sibiu se inspira din caracteristicile universului dezvoltat in albumul “Profetia Urbana”, publicat in 2014 si propune o viziune post-apocaliptica asupra orasului. 
 
PROGRAMUL FESTIVALULUI

VINERI 15 APRILIE

15.00 Workshop Bonnage Horreur la KulturZentrum Hermannstadt
18.00 Inaugurare/Deschidere oficiala

SAMBATA 16 APRILIE

Intreaga zi – expozitii, live drawing by Wacom, pictura pe fata pentru copii, caricaturi, Lego, machete si boardgames
10.00 Deschidere
10.30 Premierea concursului Super eroi pentru Sibiu 
11.30 Workshop cu Benoit Delmelle, formator in cadrul Centrului Belgian de Benzi Desenate
12.30 Meci de benzi desenate
15.00 Maratonul autorilor
16.00 Conferinta cu Bruno Loth « Apprenti, oameni si industrie, povestea tatalui meu »
16.00 Happening, Parcul ASTRA
17.00 Meci de benzi desenate la Shopping City Sibiu
17.00 Jumatatea plina in action
19.00 Concert desenat Bonnage Horreur

DUMINICA 17 APRILIE

Intreaga zi -  expozitii, live drawing by Wacom, pictura pe fata pentru copii, caricaturi, Lego, machete si boardgames
10.00 Deschidere
11.00 Lansari de carte
Cartea 3D – Asociatia FREE
Dincolo de orizont, Alexandru Ciubotariu si Adina Popescu, Editura Vellant, 2016.
Prezentarea proiectului Urmatorul Cadru, album colectiv in pregatire. Cu Ionut Popescu, Xenia Pamfil, Alex Tamba, Robert Obert, Alexandru Ciubotariu, Vali Sava, Vlad Forsea, Toma Alexandru.
Revista Comics # 30
Revista Fabulafia # 3
12.30 Meci de benzi desenate
16.00 inchidere
 

1


EVENIMENT
CONCERT DESENAT - BONNAGE HORREUR
SAMBATA, ORA 19.00 - SALA STUDIO ASTRA FILM

Invitam la Sibiu trupa austriaca “Bonnage Horreur” cu un concert desenat. Este un proiect transsenzorial care cu siguranta trebuie experimentat live. Cei trei membri ai trupei propun publicului un mix original de muzica si desen, gata sa te cucereasca. “Muzica noastra pare sa fie iesita dintr-un film sau un vis”, spun artistii. Aranjamentul muzical surprinzator, care aduce pe scena printre altele un sitar indian, dar si vibratii electronice, desenul live realizat de comics-artistul S.R. Ayers Cuts si fragmentele din scurt metraje inserate in prestatie, starnesc cu adevarat un pic de magie. 
Trupa a mai concertat o singura data in Romania, la Cluj, in cadrul Festivalului “18+”, in 2015 si revine anul acesta special la Sibiu pentru Festivalul International de Benzi Desenate. Evenimentul este organizat in colaborare cu Forumul Cultural Austriac Bucuresti. 
 

2


EXPOZITII
Colectia „Relatii ceho-romane in banda desenata”

Relatii Ceho-Romane in banda desenata este o colectie creata la initiativa Ambasadei Republicii Cehe la Bucuresti, sprijinita de CEZ Romania si conceputa de Editura Jumatatea Plina. Ea ne invita sa exploram pe parcursul a cinci povesti, patru secole de istorie ce leaga cele doua tari. 
Desenele autorilor, expuse intr-o prezentare care depaseste traditionalismul expozitional, nu va ofera doar ocazia sa aruncati o privire, ci va atrage sa luati parte la evolutia procesului creativ al fiecarui artist: Cristian Darstar, Maria Surducan, Ileana Surducan, Adrian Barbu si Timotei Drob. 
Curatorul acestei expozitii este autoarea de romane grafice Maria Stoian, stabilita in Marea Britanie.

3

DES USINES ET DES HOMMES EN ILLE ET VILAINE


Cand privirea unui autor de benzi desenate insoteste arhivele departamentale.
Dupa opera lui Bruno Loth  Apprenti, Mémoires d’avant-guerre si Ouvrier, Mémoires sous l’Occupation tomes 1 et 2  publicate la Editura La Boite à Bulles, Directia Arhivelor si Patrimoniului din Ille et Vilaine propune publicului sa descopere lumea muncitorilor si industriei din oras in perioada 1936-1945. 
 

4


ATELIER DE BENZI DESENATE PENTRU COPII SI TINERI

SAMBATA, ORA 11.30

Ben D (Benoit Delmelle) si-a inceput cariera in benzi desenate de foarte tanar, iar acum preda la Centre Belge de la Bande Dessinee din Bruxelles. Penduleaza intre ilustratie si benzi desenate, avand pana astazi 2 albume publicate, iar al 3-a este in pregatire. 
In 2013 a publicat  Histoire sans fond  (Yil edition), un album experimental bazat pe povesti scurte desenate intr-un stil foarte intuitiv, plasate intr-o lume onirica: o calatorie intriganta si poetica.
In 2015 prezinta  La Cause Premiere  (Agence M edition), un basm filozofic foarte actual, care se desfasoara intr-un viitor nu foarte departat. 
Aducem la Sibiu, unul dintre formatorii  centrului belgian de benzi desenate, centru de referinta mondiala in ceea ce priveste subiectul festivalului nostru. 

Atelier pentru 20 de tineri intre 11 si 18 ani, unde acestia vor invata sa realizeze un personaj si sa creeze un strip. 

5


DUMINICA, ORA 11.30

Activitatea va dura 45 de minute si va fi sustinuta de Fabulafia si Alexandru Ciubotariu ( Pisica Patrata). Dupa o scurta prezentare a revistei, Alexandru le va vorbi copiilor despre banda desenata.
Pornind de la cele 2 cadre din BD-ul aparut in revista, pe care copiii le vor primi, acestia vor continua povestea cu inca un cadru propus de ei.
 
Copiii vor fi asistati si indrumati de Alexandru pe parcursul activitatii iar la final, vom alege cea mai buna lucrare pentru a fi publicata intr-un numar viitor al revistei la rubrica "vocea copiilor". 
_______
Autorii:

A patra editie a Festivalului International de Benzi Desenate de la Sibiu invita 30 de artisti din Romania si din Europa.

6


Jumatatea Plina  
Anamaria Pravicencu si Octav Avramescu au descoperit de pe cand studiau la facultate, in Franta, ca banda desenata nu a murit odata cu Pif. In 2006 au creeat Asociatia Jumatatea Plina, lucrurile au luat amploare si astazi pot spune ca au tinut in viata o librarie foarte specializata timp de 5 ani, au organizat destule evenimente pentru mica scena locala, cu autori de aici si aiurea (vezi concursbd.blogspot.ro), au serigrafiat chestii din toate pozitiile (premiul pentru cea mai buna carte de artist - colectiv - la Gala Cele Mai Frumoase Carti 2014), dar mai ales ca au publicat peste 10 albume de banda desenata si mai multe fanzine. Albumele din seria Relatii Ceho-Romane in benzi desenate, ultimele lor publicatii, sunt prezente si in acest an la cele mai importante targuri de carte din Europa. 

7

Adrian Barbu este ilustrator si autor de benzi desenate si fondatorul clubului de benzi desenate Comics Club Cluj. A participat si el la realizarea colectiei Relatii ceho-romane in banda desenata publicata de Editura Jumatatea Plina cu cartea Aripi de Otel, povestea unui pilot ceh, Josef Balejka. Dorinta lui Josef de a zbura, manifestata inca din copilarie, l-a purtat prin scoli de pilotaj, apoi, dupa ruperea Cehoslovaciei in doua si transformarea Cehiei in protectorat german, o evadare cu peripetii l-a dus in Polonia. La inceput in baza militara din Deblin si tot asa, din fuga-n fuga, din atac in retragere, pana in Romania. 

8
Ileana Surducan, una dintre cele mai talentate ilustratoare din Romania, a publicat mai  intai in Franta, apoi peste tot in lume in webcomics, dupa consacrarea cu Dolky in trei straie. O carte plina de culoare: insotita de Petra, Ileana descopera satele cehe din Banat si foloseste acuarela pentru a ilustra intamplarile traite. Astfel, oamenii si povestile lor sunt surprinse intr-un jurnal de calatorie inedit. Banda desenata ilustreaza cum a supravietuit o comunitate aparte timp de doua sute de ani, dar si ce sunt dolky si de ce poarta trei straie. 

9


Maria Surducan este o artista din Cluj-Napoca, de larga multilateralitate, cu o mana face ilustratii, cu cealalta benzi desenate, iar cu a treia tine ceasca de cafea. A publicat numeroase carti, nuvele grafice si benzi desenate, dintre care amintim #Karel Liman. Momentam publica saptamanal web comics Merele de Aur. 

10

Cristian Darstar a realizat prima banda desenata din colectia „Relatii ceho-romane in bd”. Mickey pe Dunare spune povestea unei familii de turisti cehoslovaci aflata in vacanta pe litoralul Marii Negre la 21 august 1968, cand tancurile tarilor membre ale Tratatului de la Varsovia, in frunte cu armata sovietica, trec granita Cehoslovaciei, punand astfel capat Primaverii de la Praga, reforma  instituita de Partidul Comunist Cehoslovac condus de Alexander Dubcek.

TEXTOHREN RO - RZ.indd


Timotei Drob este unul din principalii artisti ai banzii desenate underground din Romania. Piatra Sangelui este cel de-al cincilea volum din seria “Relatii ceho-romane in banda desenata" un proiect al Centrului Ceh din Bucuresti, creeat initiativa Ambasadei Republicii Cehe la Bucuresti.

13

Maria Stoian este o ilustratoare romano-canadiana stabilita in Scotia. A obtinut un BDes la Alberta College of Art and Design si un MA in ilustratie de la Edinburgh College of Art. Lucreaza ca designer grafic si ilustrator freelance. Primul ei album, Take it as a Compliment, a fost publicat in 2015. Maria Stoian este invitata de catre Editura Jumatatea Plina.

14


BONNAGE HOREEUR
Invitam la Sibiu trupa austriaca “Bonnage Horreur” cu un concert desenat. Este un proiect transsenzorial care cu siguranta trebuie experimentat live. Cei trei membri ai trupei propun publicului un mix original de muzica si desen, gata sa te cucereasca. “Muzica noastra pare sa fie iesita dintr-un film sau un vis”, spun artistii. Aranjamentul muzical surprinzator, care duce pe scena, printre altele, un sitar indian, dar si vibratii electronice, desenul live realizat de comics-artistul S.R. Ayers Cuts si fragmentele din scurt metraje inserate in prestatie, starnesc cu adevarat un pic de magie.

15


BENOIT DELMELLE si-a inceput cariera in benzi desenate de foarte tanar, iar acum preda la Centre Belge de la Bande Dessinee din Bruxelles. Penduleaza intre ilustratie si benzi desenate, avand pana astazi 2 albume publicate, iar al 3-a este in pregatire. 
In 2013 a publicat Histoire sans fond (Yil edition), un album experimental bazat pe povesti scurte desenate intr-un stil foarte intuitiv, plasate intr-o lume onirica : o calatorie intriganta si poetica.
In 2015 prezinta La Cause Premiere (Agence M edition), un basm filozofic foarte actual, care se desfasoara intr-un viitor nu foarte departat. 

MINOLTA DIGITAL CAMERA


BRUNO LOTH
Scenarist si desenator, a devenit si editor pentru a publica  Ermo  o colectie despre razboiul civil din Spania. Apoi a publicat Apprenti  si Ouvrier, o serie de carti dupa amintirile tatalui sau, muncitor in perioada interbelica in Ille et Vilaine: APPRENTI (2010), OUVRIER 1 (2012), OUVRIER 2 (2014).

17


Alexandru Ciubotariu / Pisica Patrata s-a nascut in 10 iulie 1979 la Calarasi. Se muta cu parintii la Constanta, unde urmeaza cursurile Liceului de Arta si apoi sectia grafica a Facultatii de Arta "George Enescu" din Iasi. A publicat lucrari in peste 60 ziare si reviste din Romania, Belgia, Slovenia, Polonia, Croatia, Cehia, Franta, Grecia, Serbia. Are la activ 11 albume de benzi desenate, primul album de street-art din Romania, Pisica Patrata, este coautor la Istoria Benzii Desenate Romanesti 1891-2010 si are la activ peste 40 de expozitii si nenumarate premii. Trofeul “Sandu Florea 2010” i-a fost decernat pentru lucrarea Istoria Benzii Desenate Romanesti 1891-2010. Tot el este si initiatorul Muzeului Benzii Desenate. 

18


Robert Obert este desenatorul afisului Festivalului International de Benzi Desenate de la Sibiu 2016. Personaj obscur al lumii interlope artistice, autor de banda desenata si ilustrator, Robert se trage dintr-o retea intortocheata de influente. La 14 ani face cunostinta cu gravorul roman Marcel Chirnoaga, mai tarziu il intalneste pe Rodion Galeriu si la un moment dat da peste inventarul de bucatarie Estetica Mortii, scris de Mihai Mircea Ciobanu. intre 1984 si Brave New World isi numara capetele de acuzare, in timp ce penduleaza cu gandul la proiectul de comics al lui Ashley Wood. Lucreaza in paralel la romanul grafic Splinter si la creatura mutanta b.d. momentan necatalogata, Profetia Urbana. 

Asociatia FREE a editat Cartea 3D. 
Dana, Deea si Debora au fost victime ale traficului de persoane. Fiecare provine dintr-un mediu social diferit, pacalite, atrase prin diverse metode. Ele nu pot controla situatia de acasa, saracia, neglijenta parintilor sau abuzurile. Poate ca destinul lor ar fi fost diferit daca cineva le-ar fi  avertizat cu privire la riscuri… ar fi putut refuza din timp oferta suspecta de munca pe care o primesc. Deciziile luate atunci, lipsite de intelepciune, le-au facut sa cada in capcana. Aceasta carte este pentru toate fetete, ca ele sa fie protejate si sa aiba un destin diferit fata de cel al eroinelor noastre, sa se poata bucura inca de copilarie, de inocenta, de visuri frumoase. 

Kape Illustration este un cuplu de ilustratori din Timisoara: Evelyne Krall si Andrei Puica. impart activitatea lor intre manual si digital, avand ca rezultat afise, tricouri, ilustratii si benzi desenate. Au creeat un roman grafic numit Suferar. Au colaborat cu revista Terapie de Basme. 

19

Radu Stoican nu este mai inalt de o schioapa, dar este invitat la toate manifestarile importante ale colegilor sai cu renume in domeniu. La 16 ani Radu Stoican este cel mai tanar autor de benzi desenate din Romania. Avea 2-3 ani cand a descoperit colectia de reviste Rahan a tatalui sau. Pasiunea a prins contur de atunci, surprinzandu-si familia, Radu fiind foarte talentat la desen. La 8 ani a realizat prima sa banda desenata.

21

Gabriel Rusu a desenat timp de 20 ani albumul de benzi desenate Eternul Adam. Acesta este o adaptare dupa Jules Verne. Cititorul percepe pasiunea si munca de o viata a autorului in detaliile fascinante ale graficii. 

22

Alin Ivan este creatorul lui Vlady, liliacul dragut. Un vampirel neobisnuit si simpatic cu dinti de soricel, care adora mujdeiul de usturoi, care nu doarme ziua si nu sta cu capul in jos ca parintii sai lilieci-vampiri. Vlady o iubeste pe porumbita Mary, iar cel mai bun prieten al sau este Manix, sobolanul.

23


Ionut Popescu
« Desenez. Alb-negru, color. Da, imi place. Di imi plac si benzile desenate. Si am terminat si liceu si facultate de arte, si da, cred ca asta m-a ajutat in ceea ce fac.»

24


Vali Sava
31 de ani, din Bucuresti si autodidact in materie de benzi desenate 

25

Vlad Forsea
este cunoscut sub numele de Nilu Crocodilu, personajul sau principal.

26

Toma Alexandru face de toate, este actor si comic de stand-up si uneori isi asterne glumele pe hartie, in desene. De opt ani, se ocupa de proiectul Cevamarunt pe net si de albumele sale. Vine la Sibiu cu nr. 4 al albumului si cu umorul intotdeuna caustic.

27

Alex Talamba este unul dintre talentele romanesti, remarcate si publicate la ora actuala in Franta. Dupa Sidi Bouzid Kid, in 2015 a publicat Pandora Beach. Nu paraseste Romania pentru ca asteapta publicarea a trei albume la Editura Mandragora: Elabuga, Mila 23 si Cei de Dincolo. Are in lucru doua proiecte foarte promitatoare. 

28


Xenia Pamfil 
Desenez de cand am invatat sa tin un creion in mana, asta insemnand de pe la un an si cateva luni si de atunci asta e metoda cea mai buna de a ma deconecta si de a materializa toate nebuniile care-mi trec prin cap. Folosesc in mare parte Photoshopul pentru ilustratii si benzi desenate. La benzi desenate prefer sa fac schita si inking-ul de mana si doar sa colorez cu ajutorul computerului. Am publicat in cateva numere ale revistei Otaku Mag, ilustratii in albume ca Peper Project si Maliki si o mica banda desenata pe forumul VDM; am doua expozitii personale la activ, ambele au avut loc la Galati. In 2011, am publicat in The Book of George lansata la Festivalul de la Angouleme. Am studiat la Liceul de Arta Dimitrie Cuclin din Galati si la Universitatea "George Enescu", Facultatea de Arte Plastice, Decorative si Design din Iasi sectia grafica publicitara. In perioada facultatii am obtinut si o bursa de studiu Erasmus la Metropolitan University din Manchester unde am avut parte de o experienta deosebita in domeniu.

29


Revista Fabulafia este destinata copiilor de scoala primara in primul rand, dar si celor cu varste mai mari. Va aparea lunar cu o tematica aparte sub umbrela careia se vor dezvolta sectiunea povestilor, rubrica de stiinta ludica, recomandarile culturale (recenzii, cronici), interviurile, concursurile si jocurile interactive. Publicatia va contine scrieri si ilustratii (majoritatea in prima aparitie) ale unor autori romani consacrati si ilustratori indragiti, membri ai Clubului Ilustratorilor din Romania. 

31
Emiliyan si Stanimir VALEV 
Fratii Valev sunt autori de benzi desenate si ilustratori bulgari, care lucreaza impreuna. Lucrarile lor au fost prezentate la festivaluri si expozitii internationale in Bulgaria, Serbia, Romania si Columbia, iar povestile lor au fost publicate in Bulgaria, Bosnia Hertegovina, Romania, Turcia, Franta, Statele Unite ale Americii si Argentina.

32

EAT Comics a inceput sa editeze benzi desenate in 2014 traducand in limba romana The Walking Dead; in 2016 a imbogatit catalogul cu reviste si albume de la Dark Horse, una dintre principale edituri de comics din Statele Unite. A tradus in romana  Prometeus, Aliens, Predators si IGHT.

Lex Comics
Lex este cunoscut de jucatorii de board games prin site-ul lexshop. in 2015 a inceput sa traduca si sa editeze benzi desenate de la Marvel, cea mai mare editura din Statele Unite. A adus in Romania Thor, Iron Man, Deadpool si Spiderman. Pe langa revistele publicate in fiecare luna, a publicat albumele din Killogia Deadpool : Deadpool omoara universul Marvel, Deadpool Killustrated, Deadpool il omoara pe Deadpool si albumul Civil War.

HAC! BD 
Cea mai mare editura de benzi desenate din tara. In calitate de pionier in 2012, cand a lansat, dupa povestea lui Creanga, primul numar din Harap Alb Continua, a insuflat publicului un nou val de atractie pentru banda desenata din Romania. Primul numar s-a vandut in 10 000 de exemplare si a ajuns la numarul 22. Profitand de succesul lor, au lansat a doua revista, TFB-Tinerete fara Batranete. A editat multe alte albume: Zobb, un extraterestru in Bucuresti  lui Octav Ungureanu, Ionita Tunsu al lui Puiu Manu. 

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate