Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Tania Mouraud: Prima expoziție personală în România a importantei artiste contemporane
(Arte vizuale)
Tania Mouraud - OTNOT.
19 mai - 31 iulie 2016.
Figura majora a artei contemporane, Tania Mouraud va avea pentru prima data o expozitie personala in Romania, tara de origine a tatalui ei, la Eastwards Prospectus (19 mai - 31 iulie). Pe langa lucrarile expuse in galerie, artista franceza va fi prezenta si in spatiul public, prin intermediul a numeroase panouri stradale din Bucuresti si din mai multe orase din tara, pe care trecatorii vor descoperi o lucrare a ei bazata pe un vers de Benjamin Fondane (B. Fundoianu).

Desfasurata pe ambele etaje ale galeriei Eastwards Prospectus, expozitia Tania Mouraud - OTNOT va include opere de fotografie, video, sunet si „scrieri”. Ele dezvaluie cateva dintre preocuparile principale ale artistei: raportul de forte care se stabileste intre om si natura in lumea de azi, responsabilitatea pe care o avem cu totii fata de distrugerea mediului inconjurator, dar si responsabilitatea artistului in societate. Titlul expozitiei este preluat din celebrul poem De rerum natura (On the Nature of Things), in care Lucretiu descrie creatia lumii, aparitia civilizatiei si, in final, episodul marii ciume din Atena. Tema mizelor contemporane privind salvarea speciei umane este sugerata astfel chiar din titlu.


Élodie Stroecken, curatorul expozitiei, spune:

„Arta angajata a Taniei Mouraud se doreste a fi o pozitie apolitica a individului. Perspectiva ei este cea a unei artiste care traieste cu «ochii deschisi asupra lumii».”


La etajul galeriei Eastwards Prospectus vor fi prezentate fotografii, inclusiv cea mai recenta serie, Balafres (rani deschise), realizata in situri deschise de extractie a lignitului din Germania. Tania Mouraud a lucrat cu fotografia de la finalul anilor ’60 si pana la inceputul anilor ’90 si s-a intors la acest mediu in 2008, folosind de aceasta data camere digitale. Cu ciclul Balafres, initiat in 2014, ea reveleaza frumusetea uluitoare din locul unui dezastru ecologic. 

Subsolul galeriei este rezervat artei video, asociata cu „scrieri”. Publicul va putea vedea, in premiera, cea mai recenta lucrare video, Pandemonium. Alaturi de aceasta: Face to Face si No Name, cea din urma incluzand imagini filmate de Tania Mouraud in cimitirul evreiesc din Iasi.

Printr-o interventie urbana in Bucuresti si in mai multe orase din tara, inclusiv Roman, orasul in care s-a nascut tatal ei, Tania Mouraud va adauga un nou capitol in demersul sau de arta publica. Daca in 1977-1978, ea repeta cuvantul „NI” pe 54 de billboard-uri raspandite prin Paris, pentru Romania a ales un vers al lui Benjamin Fondane (B. Fundoianu), intelectual nascut la Iasi, naturalizat in Franta inainte de razboi si decedat in lagarul Auschwitz-Birkenau. „CRIERTOUJOURSJUSQUALAFINDUMONDE” va fi reprodus pe numeroase panouri stradale, intr-o forma grafica spectaculoasa, desi greu lizibila. Trecatorii vor fi astfel provocati sa des-crifreze aceste cuvinte sensibile, incarcate de emotie, si sa descopere o lucrare de arta in locuri dedicate, de obicei, mesajelor publicitare.

Expozitia de la Eastwards Prospectus are loc la mai putin de un an dupa o ampla retrospectiva dedicata Taniei Mouraud de Centre Pompidou-Metz. 

Artista imposibil de incadrat intr-un curent, Tania Mouraud (nascuta in 1942) are o opera polimorfa, intr-o continua evolutie din 1960, anul in care a inceput sa lucreze. De la pictura, fotografie si instalatii, la performance-uri, video si sunet, toate se regasesc in practica ei. Indiferent de mediul folosit, a cercetat conditia umana in jurul unor teme ca feminismul si consumul si a explorat mereu relatia dintre arta si legaturile sociale. Ea a propus adaugarea unei camere de meditatie in toate apartamentele (1968). Pe panourile publicitare din Paris si-a declarat dezaprobarea fata de societatea care incurajeaza consumul in detrimentul individului (1977). A investigat limitarea perceptiei prin crearea de „mots de forme” (cuvinte de forma) (1989). Din 1998 lucreaza cu fotografie, video si sunet pentru a examina diverse aspecte ale istoriei si ale vietii.

TANIA MOURAUD_portret 2015


Eastwards Prospectus este o galerie de arta contemporana cu un program vibrant de expozitii dedicate unor valori confirmate din arta internationala, precum si unor artisti in afirmare, in special din Europa de Est, ale caror lucrari au o putere de fascinatie la nivel international. Infiintata in 2014, Eastwards Prospectus are un spatiu versatil de expunere, care permite organizarea simultana a doua expozitii sau desfasurarea uneia de amploare pe doua niveluri.  

TMOURAUD_Balafres

Tania Mouraud, Balafres, 2015, print digital pe hartie fine art, ©ADAGP Tania Mouraud, prin amabilitatea artistei si Eastwards Prospectus

TMOURAUD_CityPerformance

Tania Mouraud, City Performance n1, 1977-1978, interventie urbana in Paris, colectia FRAC Lorraine, ©ADAGP Tania Mouraud, prin amabilitatea artistei si Eastwards Prospectus


TMOURAUD_OneMoreNight

Tania Mouraud, One More Night, 1969-2014, installation view, Galerie Rive Droite, Paris, 1970, fotografie de André Morain, prin amabilitatea artistei si Eastwards Prospectus


TMOURAUD_WYSIWYG

Tania Mouraud, WYSIWYG, 1989, pictura murala la Grand Palais, Paris, 2006, colectia Musée National d'Art Moderne, Centre Georges Pompidou, fotografie de  Thierry Depagne, prin amabilitatea artistei si Eastwards Prospectus


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate