Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
20 iunie 2019
Recomandări
Grafica lui Ary Murnu la poveștile lui Ion Creangă. Expoziție eveniment
(Arte vizuale)
Pana pe data de 30 iunie 2016, la Muzeul „Vasile Pogor” se poate vizita expozitia de grafica „Ary Murnu – Povesti”. 
Proiectul marcheaza implinirea a 135 de ani de la nasterea si 45 de ani de la moartea lui Aristomene Gheorghiades Murnu, cunoscut mai ales sub numele de Ary Murnu.
 De origine aromana, Ary Murnu s-a remarcat ca un foarte bun pictor, ilustrator de reviste si volume, machetator de bancnote etc., inclinatia pentru arta si frumos fiind o trasatura caracteristica familiei. A fost tatal sculptorului Ion Lucian Murnu si fratele mai mic al lui George Murnu, scriitor, istoric, membru al Academiei Romane, traducator al epopeilor Iliada si Odiseea. Ary Murnu a facut studiile gimnaziale si liceale la Budapesta, dupa care a studiat la Kunstakademie din München, in Germania. in anii 1902-1904, Ary Murnu a studiat artele frumoase la Iasi si la Bucuresti.
             
Lucrarile din cadrul expozitiei de la Muzeul „Vasile Pogor” sunt 83 de ilustratii de mare valoare artistica la creatia literara a lui Ion Creanga, grupate astfel: Cinci pini – 3 lucrari, Fata babei si fata mosneagului – 12 lucrari, Harap-Alb – 22 lucrari, Danila Prepeleac – 16 lucrari, Soacra cu trei nurori – 8 lucrari, Povestea unui om lenes – 5 lucrari, Punguta cu doi bani – 11 lucrari si Prostia omeneasca - 6 lucrari. Ilustratiile au intrat in patrimoniul Muzeului National al Literaturii Romane Iasi in anul 1970. 

Expozitia, curatoriata de Andreea Tacu, urmareste promovarea interculturalitatii si activitatii talentatului grafician, machetator, ilustrator de origine aromana Ary Murnu si faciliteaza familiarizarea publicului vizitator cu una dintre personalitatile aromane a carei activitate s-a derulat in spatiul romanesc si si-a pus amprenta asupra artei, literaturii si culturii romane. De asemenea, publicul vizitator are posibilitatea de a afla mai multe informatii asupra intregii familii Murnu, membrii acesteia avand stranse legaturi cu domeniul artelor si nu numai.

Mai multe informatii se gasesc pe pagina de Facebook a MNLR Iasi.


DSC_5974


DSC_5977


AFIS EXPOZITIE ARY MURNU


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate