Anul acesta traseul cuprinde localitati de pe Valea Hartibaciului, si anume: Hosman, Chirpar, Agnita, Nocrich.
Sosirea va fi in aceeasi locatie in jurul orei 20.00, participantii avand posibilitatea de a lua parte, in continuare, la evenimentele organizate in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului.
Zona vaii Hartibaciului
Valea Hartibaciului a constituit una dintre zonele cu o activitate intensa din Transilvania, in evul mediu. Consecinta acestui fapt este construirea unor numeroase asezari, cu edificii de cult, cu un rol insemnat, de aparare a populatiei locale. Nicaieri in Europa nu se cunoaste o asemenea densitate de biserici (cetati taranesti) fortificate ca in Transilvania, zona unde modalitatile de constructie a monumentelor au cunoscut tehnici si modele dintre cele mai diverse, adaptate zonei, de catre mesterii sasi si nu numai.
Hosman
Biserica fortificata se inalta pe un promontoriu la poalele dealului, satul fiind asezat de-a lungul paraului. Dubla incinta a inconjurat la inceputul secolului al XVI-lea o bazilica romanica, ale carei elemente stilistice foarte elocvente situeaza monumentul in secolul al XIII-lea. Portalul romanic, pictat, al bisericii este unul dintre cele mai frumoase din Transilvania.
Chirpar
Prima mentiune documentara, care dovedeste existenta Parohiei Chirpar, dateaza din anul 1337.Biserica evanghelica e construita la inceputul secolului al XIII-lea. Biserica, cu hramul Sfintei Fecioare, este o bazilica romanica, din piatra, cu cor patrat si absida, iar navele laterale sunt inchise dreptunghiular. In biserica, putem remarca un altar baroc clasic, cu un tablou central reprezentand scena Rastignirii, din 1795 ridicat de Johann Felbarth din Sighisoara.
Agnita
Localitatea Agnita este atestata pentru prima data in anul 1280. Renumita altadata prin breslele tabacarilor, cismarilor, cojocarilor, croitorilor, dogarilor, olarilor si altele, cu economie semirurala, a fost de timpuriu centrul schimbarilor comerciale a linistitei vai a Hartibaciului, prin care nu trecea niciunul din marile drumuri ale Transilvaniei. Stalpii masivi intercalati de arce semicirculare de pe partea de nord a navei centrale permit presupunerea ca edificiul a fost, mai intai, o bazilica romanica ridicata in prima jumatate a secolului al XIII-lea. Intr-un document pastrat pana in 1948 in biserica, era indicat anul 1409 ca fiind acela al constructiei bisericii actuale.
Nocrich
Nocrich a fost multa vreme resedinta Scaunului cu acelasi nume (unitate administrativ teritoriala din evul mediu), unul din cele 7 Scaune sasesti din sudul Transilvaniei. Aici isi aveau resedinta: judele regal, judecatorul Scaunului, notarul, secretarul si chirurgul Scaunului. Biserica veche cu hramul Sf. Ladislaus a fost edificata in secolul al XIII-lea, ca o bazilica romanica. In anul 1374 este pentru prima data atestata localitatea cu denumirea de “Leschkirch”. In secolul al XVIII-lea se construieste biserica actuala. Tot in aceasta localitate, vis-a-vis de biserica evanghelica, se afla casa in care s-a nascut Samuel von Brukenthal, guvernator al Transilvaniei.
Actiunile C.N.M. ASTRA sunt posibile cu finantarea Consiliului Judetean Sibiu.
Program Noaptea Muzeelor la C.N.M. ASTRA - 21 mai 2016
Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului
Orele 16.00-1.00 – intrare gratuita incepand cu ora 16.00
Scena de pe lac – 17.00-24.00
17.00 – 18.20 Scoala de Dans „Ioan Macrea”
Despre scoala de coregrafie initiata la Sibiu de catre maestrul emerit Ioan Macrea s-a vorbit in nenumarate randuri. Junii Sibiului sunt cei care au stabilit un etalon de perfectiune si adaptare scenica a materialului folcloric cules din judetul Sibiu si din intreaga tara.
Din aceste considerente, precum si datorita interesului manifestat de sibieni pentru dansul traditional,in anul 2012a luat fiinta scoala de Dans „Ioan Macrea”. Este institutia care duce mai departe traditia coregrafica atat de frumos conturata la Sibiu de maestrul Macrea si apoi continuata de catre fiica sa, Silvia Macrea.
Scoala organizeaza cursuri de dans popular pentru copii, adolescenti si adulti, iar sectia coregrafica include si clase de balet si dans modern. Anual sute de copii aleg sa urmeze cursurile de dans ale Scolii „Ioan Macrea”, unde deprind jocuri populare si obiceiuri, chiar de la profesionisti din randurile Junilor Sibiului.
Roadele muncii de la clasa au fost apreciate la serbarile anuale si la diverse evenimente, pe parcursul celor 4 ani de la infiintare: „Festivalul Mustului”, „Obor Fest”, „Noaptea Muzeelor”, „Ziua Internationala a Iei”, „Jucariada”, „1 Iunie”, iar de curand au castigat in cadrul concursului "impreuna prin arta" premiul intai la sectiunea baket si dans modern, si premiul doi la sectiunea dans popular.
Performantele la care acesti copii au ajuns, inca de la varste fragede, ii recomanda ca viitori Juni ai Sibiului. La Noaptea Muzeelor, vizitatorii Muzeului ASTRA vor urmari jocuri populare in interpretarea copiilor care activeaza in aceasta scoala, astfel:
-Hora cu strigaturi si Sarba – Coregrafia Sas Alesia
-Dans Modern “Disco” si Dans Oriental - Coregrafia Sas Alesia
-Jiana din Marginime, Dans de Oas, Crihalma fetelor si Dans de Hartibaci – Instructor Tarcea Livia
Sucitoarele, Dans de Jiana, Dans de Hategana, Alunelul– Instructor Ionita Adriana
tarina si Dans de Ardeal – Intructor Preda Adriana
18.30 – 20.15 Ioan Bocsa cu Ansamblul Muzica Traditionala Romaneasca „ICOANE”
Ansamblul de Muzica Traditionala Romaneasca „ICOANE” al Academiei de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca este format din studenti si absolventi ai Modulului de Folclor, avand ca liant pasiunea pentru tot ceea ce inseamna traditie populara.
Ansamblul este instruit si condus de catre Prof. Univ. Dr. Ioan Bocsa, cadru didactic la Academia de Muzica Gh. Dima Cluj-Napoca, cu o experienta de peste 30 de ani in interpretarea folclorului romanesc, munca de culegere, cercetare, salvare si promovare a productiilor muzicale arhaice.
In cadrul spectacolelor sustinute, Ansamblul „ICOANE” (grupul vocal fete, grup vocal baieti, grup mixt, taraf traditional si interpreti individuali) isi propune restaurarea sonora a unor productii muzicale traditionale arhaice, preluate fie din culegeri ale unor folcloristi realizate la inceputul secolului XX, fie din materiale culese direct din teren de catre membrii Ansamblului – studenti si cadre didactice – din zone ale tarii unde inca folclorul se mai practica dupa ritualuri stravechi.
Prin modalitatile de prelucrare ale cantecelor si emisia vocala specific folclorica, prin formula instrumentala tipica muzicii taranesti transilvanene se doreste atingerea firescului si adesea a dramatismului ritualurilor folclorice romanesti.
Membrii Ansamblului Icoane, studenti si absolventi ai Academiei de Muzica Gh. Dima, aduc in scena o mare varietate de costume populare, specifice zonei de provenienta a fiecaruia. Se creeaza astfel un tablou inedit prin frumusetea, diversitatea si autenticitatea costumelor din Transilvania si din alte zone ale tarii.
Trio-ul Transilvan este alcatuit din vioara (Ovidiu Bartes), contra (Traian Covrig) si contrabas (Zenu Zanc) si constituie un model de pastrare autentica a unor modalitati de interpretare si acompaniament arhaic.
Prin originalitatea repertoriului, modalitatile de prelucrare si restituire a patrimoniului imaterial traditional, Ansamblul Icoane constituie un model la nivel national, avand caracter de unicat.
Ioan Bocsa cu Ansamblul Muzica Traditionala Romaneasca „ICOANE” vor urca pe scena de pe lac alaturi de cantaretul de muzica populara, Sergiu Cipariu, veteranii de la Junii Sibiului, fanfara si fluierasii din Jina.
„Veteranii Junii Sibiului” reprezinta prima generatie a „Junilor Sibiului”, cei care demonstreaza ca pasiunea jocului popular este vie si la 65 si la 70 de ani.
Ansamblul duce cu mandrie mai departe mostenirea lasata de Ioan Macrea, jocul si cantecul romanesc. Veteranii sunt oameni care au dansat alaturi de maestrul Macrea pe scenele lumii, care au purtat numele de “Juni ai Sibiului” in urma cu zeci de ani. si chiar daca au inaintat in varsta, la joc nu au renuntat. Asa se face ca in fiecare saptamana se intalnesc la repetitii si la fiecare festival folcloric din Sibiu Veteranii urca in scena si ne invita la o invartita, la o jiana sau la o crihalma.
Formatia de fluierasi din Jina
Este prima formatie de fluierasi din tara, infiintata in 1948, initiatorul ei fiind Dumitru Vasilie (secretarul primariei).
Inca din primii ani, formatia s-a afirmat la festivalurile nationale folclorice si de interpretare din tara, fiind laureata a Festivalului Tineretului, in 1953, si altor competitii de gen.
Un specific aparte il constituie repertoriul grupului care cuprinde: doine batranesti, invartite duble (canon), jienesti duble si hategane.
Astazi, Fluierasii din Jina participa la toate festivalurile pastorale din Marginimea Sibiului si Marginimea extinsa a Sub Carpatilor Olteniei, in Vaideeni, Novaci.
Dirijori: Danulet Vasile, Dordea Ioan, si de 35 de ani, prof. dr. Bebeselea Vasile.
Fanfara din Jina
Prima fanfara din Jina a fost infiintata in anul 1929, de catre inv. Gh. Bogdan, din Poiana Sibiului. A rezistat pana in anii 1960. La insistentele varstnicilor din Jina, fanfara a fost reinfiintata in 1980, de catre prof. dr. Vasile Bebeselea, instructor si dirijor. Repertoriul specific cuprinde invartite, jiene si hategane, precum si unmars funebru specific localitatii. Fanfara participa la toate festivalurile pastorale. De-a lungul timpului, peste 50 de instrumentisti s-au perindat in cadrul fanfarei.
21.00 - 22.00 Andrada & What The Music Band
Este un proiect nascut din pura pasiune pentru muzica. Aduna sub acest nume oameni mai mult decat pasionati de muzica, fiecare cu indeletniciri distincte dar care si-au dorit sa faca ceva in plus pentru sufletul lor si al celor din jur. Trupa abordeaza piese cunoscute din repertoriul international dar si national, piese de succes ale unor trupe ce au facut istorie.
Scoala din Ticera
Ateliere – incepand cu ora 18
Grupul Veteres Milites, membrii celei mai vechi asociatii de reconstituire istorica din Romania, Terra Dacica Aeterna, are o bogata experienta in reconstituirea istorica antica din Romania avand numeroase reprezentatii la festivaluri de profil din tara si colaborari cu institutii muzeale din tara, precum si activitati educationale dedicate programului ,,Scoala Altfel,, concretizate prin prezentari de echipamente antice, reconstituiri de lupte intre daci si romani si ateliere mestesugaresti din perioada veche a Romaniei.
1.Atelierul de monetarie.
In cadrul atelierului de monetarie se vor realiza replici dupa monede antice romane si dacice respectiv denari din perioada Traian-Hadrian si cosoni din perioada regatului lui Burebista si Decebal. Monedele se vor realiza cu tehnica si intrumentele specifice antichitatii unde copiii si adultii vor putea ei insisi sa bata monede.
2.Atelierul de scriere antica.
Atelierul va face o scurta descriere a scrierii latine din mai multe zone ale imperiului roman precum si prezentarea principalelor suporturi de scris folosite in epoca, respectiv tablite cerate, pergament si papirus, de asemenea se va realiza cerneala de scris pentru papirus si tablite cerate dupa tehnicile antice.
3.Jocuri din Roma antica.
Acest atelier se adreseaza, in special, copiilor. in cadrul acestui atelier ei vor avea posibilitatea sa practice jocurile copiilor din antichitate si cum de altfel, se jucau, pana nu demult si copiii din satele romanesti. Jocurile practicate vor fi: jocurile cu zaruri, moara sau tintar, roata si altele care le vor antrena imaginatia.
Proiectie de filme documentare – 18.00-20.00
Filme documentare proiectate: Rudaria, Calatoria unei biserici, Biserici fortificate
Targul de tara - incepand cu ora 18.00
Demonstratii culinare: gogosi traditionale.
Morile de vant (Muzeul in aer liber)
Cabina foto mobila
Incepand cu ora 19
Cabina foto TakeaSmile.ro Photobooth! nu lipseste de la niciun eveniment important din Sibiu. Astfel, in seara de 21 mai, de Noaptea Muzeelor, vizitatorii vor avea ocazia sa isi faca fotografii memorabile in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului. Fotografiile se tiparesc instant si sunt gratuite. Totodata, vizitatorii care aleg sa isi faca aici fotografii, pot urca pozele pe retelele de socializare in timp real cu ajutorul celor de la TakeaSmile.ro .
Casa Hermes, Piata Mica nr. 11
orele 18.00-1.00
Sacrul Ubicuu, expozitia sculptorului sibian Mircea Ignat, ne dezvaluie o serie de simboluri si semne la care a reflectat in decursul activitatii sale artistice. Este o constructie a realitatii vazuta prin prisma propriei personalitati. Materialul brut devine nobil prin intermediul uneltelor sculptorului, lasand privitorul sa patrunda taina acestei arte. Legatura dintre sculptura si pictura pare asadar un lucru firesc, artistul reusind sa transpuna pe panza simbolurile cautate, interpretate si definite in sculpturile sale monumentale.
Muzeul - Prima alegere Proiectul le propune tinerilor, ca printr-o adordare activa si interavtiva sa adauge vizitei la muzeu de Noaptea Muzeelor si dimensiunea educativa prin implicarea lor directa in organizarea expozitiei. Proiectul se va concretiza prin organizarea de catre tineri a unei expozitii compuse din 10 obiecte alese de ei. Tot ei cor cauta, selecta si adapta informatia etalata precum si pe cea pentru textul de ghidaj.
Videomapping (orele 22.00-24.00) - Pe fatada cladirii vor fi proiectate animatii ce vor contine elemente grafice cu referire la expozitiile Sacrul Ubicuu, Muzeul - Prima alegere.
Casa Artelor, Piata Mica nr. 21
orele 18.00-1.00 (vizita ghidata ora 20.00)
Expozitia Daca florile ar vorbi… motive florale si vegetale in broderia saseasca Expozitia prezinta o intalnire cu lumea florilor prin intermediul simbolurilor florale si vegetale brodate cu migala de-a lungul a trei secole pe tesaturile de interior si pe piesele de port pastrate in colectiile sasesti ale Muzeului ASTRA. De asemenea, se ilustreaza si utilizarea acestora in industria casnica textila (bumbacul, inul si canepa), la vopsitul firelor de tesut si brodat (plante tinctoriale), la prepararea leacurilor (plante medicinale), la folosirea in diverse obiceiuri din ciclul vietii (nastere, confirmare, nunta, inmormantare) dar si la modul in care erau cultivate in gradinuta cu flori.Ierbarele vechi cu plante culese din flora Transilvaniei aflate in patrimoniul Muzeului National Brukenthal - Muzeul de Istorie Naturala completeaza informatiile privind aceste multiplele intrebuintari. Expozitia va cuprinde si un segment educational desfasurat in colaborare cu Colegiul National „Samuel von Brukenthal”.
Actiunile C.N.M. ASTRA sunt posibile cu finantarea Consiliului Judetean Sibiu.
. |