Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
10 iulie 2020
Recomandări
Tania Mouraud în România: expoziție deschisă la Eastwards Prospectus și extinsă pe billboard-uri din 8 orașe
(Arte vizuale)
Tania Mouraud - OTNOT
19 mai - 31 iulie 2016
eastwardsprospectus.com | taniamouraud dot com.
Prima expozitie personala din Romania a Taniei Mouraud, figura majora a artei contemporane, s-a deschis la galeria Eastwards Prospectus si poate fi vazuta pana pe 31 iulie. Totodata, locuitorii din Bucuresti, Iasi, Bacau, Roman, Buzau, Sibiu, Pitesti si, incepand din iunie, Cluj pot descoperi pe panouri publicitare de mari dimensiuni o interventie urbana a artistei franceze, bazata pe un vers de Benjamin Fondane/B. Fundoianu. Este pentru prima data in cariera ei cand Tania Mouraud, al carei tata este nascut in Romania, intervine simultan pe billboard-uri din mai multe orase. 
 
Desfasurata pe ambele etaje ale galeriei Eastwards Prospectus, Tania Mouraud - OTNOT include opere de fotografie, video, sunet si digitale. Ele dezvaluie câteva dintre preocuparile principale ale artistei: raportul de forte care se stabileste intre om si natura in prezent, responsabilitatea pe care o avem cu totii fata de mediul inconjurator, dar si responsabilitatea artistului in societate. Titlul expozitiei este preluat din celebrul poem De rerum natura (On the Nature of Things), al lui Lucretiu, si reprezinta o metafora pentru mizele contemporane privind salvarea speciei umane.

Printre fotografiile din expozitie se numara cea mai recenta serie, Balafres (rani deschise), care aduce in discutie tema metamorfozelor din peisajele lumii de azi si a impactului uman asupra mediului inconjurator. Curatorul expozitiei, Elodie Stroecken, spune: „Acest ciclu de lucrari initiat in 2014 ne introduce in inima siturilor deschise de extractie a lignitului din Germania, simboluri ale schizofreniei unei societati care idealizeaza tranzitia energetica si energiile regenerabile, in timp ce jumatate din productia de electricitate provine din combustia unor materii prime extrem de poluante, iar pentru a realiza acest lucru produce o distrugere totala a peisajului si a oricarei forme de viata care il ocupa.

Totodata, publicul poate vedea, in premiera, cea mai recenta instalatie video a Taniei Mouraud. Intitulata Pandemonium, aceasta face trimitere la anxietatile umane fata de moartea invizibila, generata de poluarea de la nivel global. Alte lucrari video incluse in expozitie, intr-un parcurs subteran punctat de lucrari digitale, sunt Face to Face si No Name, cea din urma incluzând imagini filmate de artista in cimitirul evreiesc din Iasi.

Fidela spiritului in care si-a dezvoltat proiectele incepând cu anii '70, Tania Mouraud este prezenta si in spatiul public, prin interventia desfasurata simultan in 8 orase, inclusiv Roman, orasul natal al tatalui ei. Aceasta se bazeaza pe versul „CRIERTOUJOURSJUSQUALAFINDUMONDE” al lui Benjamin Fondane/B. Fundoianu, intelectual nascut la Iasi si naturalizat in Franta. Tania Mouraud stabileste astfel o interactiune cu trecatorii, cu scopul de a sublinia responsabilitatea individuala a oamenilor dde a lua atitudine.

Expozitia de la Eastwards Prospectus are loc la mai putin de un an dupa o ampla retrospectiva dedicata Taniei Mouraud de Centre Pompidou-Metz. Alte expozitii personale importante din perioada recenta au fost: Ad Nauseam la Mac/Val, Vitry-sur-Seine (Franta), Exhausted Laughters la Musée d’Art Moderne de Saint-Etienne Métropole (Franta) si J’entends les trains depuis toujours/I keep hearing the trains for ever la Slought Foundation, Kimmel Center si Art Alliance, Philadelphia (SUA).  

Lucrarile Taniei Mouraud se afla in colectiile multor institutii prestigioase, printre care Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, Centre Georges Pompidou, Paris, Musée Carnavalet, Paris, CAPC Musée d’art contemporain de Bordeaux, Musée d’Art Moderne, Saint-Etienne, Musée d’Art Moderne et Contemporain, MAMCO, Geneva si Museum of Modern Art, Arnhem.
 
Tania Mouraud (nascuta in 1942) este o artista unica, imposibil de incadrat intr-un curent. Opera ei se afla intr-o continua evolutie din anii 1960, artista explorând diverse medii: pictura, fotografie, instalatii, performance-uri, video sau sunet. Indiferent de mediul folosit, constante au ramas cercetarea conditiei umane in jurul unor teme importante si explorarea relatiei dintre arta si legaturile sociale. Tania Mouraud a propus adaugarea unei camere de meditatie in toate apartamentele (1968). Pe panouri publicitare din Paris si-a declarat dezaprobarea fata de societatea care incurajeaza consumul in detrimentul individului (1977). A investigat limitarea perceptiei prin crearea de „mots de forme” (cuvinte de forma) (1989). Din 1998 lucreaza cu fotografie, sunet si video pentru a examina diverse aspecte ale istoriei si ale vietii.

Eastwards Prospectus este o galerie de arta contemporana cu un program vibrant de expozitii dedicate unor valori confirmate din arta internationala, precum si unor artisti in afirmare, in special din Europa de Est, ale caror lucrari au o putere de fascinatie la nivel international. Infiintata in 2014, Eastwards Prospectus are un spatiu versatil de expunere, care permite organizarea simultana a doua expozitii sau desfasurarea uneia de amploare pe doua niveluri.  

Credit foto obligatoriu pentru imaginile din expozitie: Alex Nelu/Eastwards Prospectus


AlexNelu_EastwardsProspectus_TaniaMouraud_OTNOT_IMG_3790
Alex Nelu EastwardsProspectus TaniaMouraud OTNOT

AlexNelu_EastwardsProspectus_TaniaMouraud_OTNOT_IMG_3792
Alex Nelu EastwardsProspectus Tania Mouraud OTNOT


AlexNelu_EastwardsProspectus_TaniaMouraud_OTNOT_IMG_4048

 Alex Nelu EastwardsProspectus Tania Mouraud OTNOT

TANIA MOURAUD_interventie urbana CTJLFDM_Bucuresti
TANIA MOURAUD interventie urbana CTJLFDM Bucuresti


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate