Expozitiile vor fi insotite de grupuri de discutii, intalniri cu artistii si workshop-uri demonstrative care sa exploreze importanta si semnificatiile bijuteriei in istorie si sa creeze o punte de legatura dintre trecut si contemporan in creatiile artistice autohtone.
Organizate de Assamblage – Asociatia Natioanala a Autorilor si Designerilor de Bijuterie Contemporana cu sprijinul financiar AFCN – Administratia Fondului Cultural National, expozitiile vor reuni 45 designeri de bijuterie contemporana intr-o invitatie de re-interpretare si de raportare personala la mostenirea culturala autohtona. Prezent in legende, mituri si folclor, tezaurul devine un organism viu care este circulat, asimilat si transformat prin intermediul creatiei artistice contemporane.
Proiectul preia a selectie curatoriala a primei editii O calatorie prin istoria si viitorul bijuteriei (prezentata in cadrul Romanian Design Week si Bulgaria One Design Week 2015) si itinereaza si instalatia de bijuterie contemporana si proiectii multimedia FOUND.LOST.FOUND, participarea oficiala a Romaniei la International Fashion Showcase – London Fashion Week 2016.
10-19 iunie: Muzeul de Arta Cluj-Napoca
Program vizitare: Miercuri – Duminica, 10.00 – 17.00
Vernisaj: vineri, 10 iunie, ora 18.00
11 si 12 iunie: 12.00 – 14.00: workshop-uri demonstrative si grupuri de discutii sustinute de Assamblage scoala de Bijuterie Contemporana
23 iunie – 24 iulie: Muzeul National de Istorie Bucuresti
Program vizitare: Miercuri – Duminica, 10.00 – 18.00
Vernisaj: joi, 23 iunie, ora 16.00
25-26 iunie: 12.00 – 14.00: workshop-uri demonstrative si grupuri de discutii sustinute de Assamblage scoala de Bijuterie Contemporana
Programul complet pe www.assamblage.org
*pentru vizitarea expozitiilor in afara zilelor de vernisaj se va achita biletul standard de intrare la muzeu.
Expozitia O calatorie prin istoria si viitorul bijuteriei invita la reflexie. La detasare. La re-atasare. Suntem noi, astazi, urmasii acelor stramosi figurati in manualele de istorie? Vibram la povestea recuperarii artefactelor antice din pricina felului in care am fost invatati sa credem? Sau exista ceva mult mai misterios care anima aceasta bucurie si rezonanta la intalnirea cu trecutul comun?
«Universal, de-a lungul istoriei, valoarea ofrandelor nu era determinata de cantitatea de aur pe care o continea, ci de ritualul oferirii in sine. Astazi, bijuteria contemporana devine importanta prin semnificatia ei, continuand eternul dialog dintre pretios si valoros. in contextul revizuirii valorilor, una ramane constanta: valoarea culturala a bijuteriei va depasi mereu evaluarea ei materiala.»
David Sandu, curatorul expozitiei.
Designeri participanti: Adelina Petcan, Andreia Gabriela Popescu, Ioana Ardelean, Aida Sandu, Dana Boneanu, Cleopatra Cosulet, Cristina Socol, Diana Ilisei, Diana Tobosaru, Elena Crisan, Gabriela Secarea, Lucienne, Luiza Teodorescu, Madalina Stoica, Mihaela Dumitrascu, Monica Stanescu, Nicoleta Rossi, Roxana Hodorog, Samira Lamandi, Mariana Rogoz, Alexandra Ungurelu, Alina Carp, Alina Predoiu, Alis Lalu, Ana Barbu, Anca Pandrea, Andreea Bololoi, Arina Nitulescu, Carmen Watkins, Corina Cubici, Corina Mardari, Cristina Popa, Diana Vasile, Contemporia, Snob, Loredana Cleja, Mihaela Iacob, Mihaela Ivana, Mona Vulpoiu, Stelian Gagiu, Teodora Rus.
Proiectii multimedia semnate Black Horse Mansion
Organizat de: Assamblage – Asociatia Nationala a Autorilor si Designerilor de Bijuterie Contemporana
Co-finantat de AFCN – Administratia Fondului Cultural National
Parteneri organizatorici: Muzeul de Arta Cluj-Napoca, Consiliul Judetean Cluj, Muzeul National de Istorie a Romaniei Bucuresti, Ministerul Culturii, Simplu.MakerShop.
Parteneri institutionali: Canon & The Good Company, Fundatia Dignitas, ASUR, CNAB
------------
Assamblage – Asociatia Nationala a Autorilor si Designerilor de Bijuterie Contemporana a fost infiintata in luna mai a anului 2015 in cadrul Romanian Design Week 2015, ca urmare a nevoii de structurare, promovare si sustinere a comunitatii creative din ce in ce mai mari a designerilor de bijuterie contemporana din Romania. Cei peste 350 de absolventi ai Scolii de Bijuterie Contemporana dovedesc ca bijuteria de autor este o forma de arta independenta, cu vizibilitate crescuta in cadrul evenimentelor si expozitiilor nationale si internationale.
Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
. |