Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Constantin Brâncuși: omul și lucrurile în colecția Emilian Radu
(Arte vizuale)
140 de ani de la nasterea lui Constantin Brancusi, celebrati la ArCub printr-o expozitie-eveniment.
Incepand cu 23 iunie 2016, ArCub – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti va deschide in sediul din Gabroveni o expozitie inedita, dedicata aniversarii a 140 de ani de la nasterea lui Constantin Brancusi.
Realizata de Erwin Kessler si Doina Lemny, cu obiecte care au apartinut sau au fost create de sculptorul roman, aflate in colectia familiei Emilian Radu, expozitia „Constantin Brancusi: omul si lucrurile” va avea vernisajul joi, 23 iunie, la ora 19:00.

Ineditul expozitiei „Constantin Brancusi: omul si lucrurile” consta in prezentarea unei colectii ce reuneste o serie de fotografii originale ale sculptorului, un corpus de corespondenta olografa cu prietena sa Florence Meyer, piese autentice din garderoba lui Constantin Brancusi (pantaloni, veste, sacouri, impermeabil, valize) si obiecte de uz casnic (andrele, cadelnita). Alaturi de aceste piese, colectia cuprinde desenul lui Brancusi Pupaza cu mot, conceput ca ilustratie a volumului Plante si animale. Terase, publicat de poetul Ilarie Voronca la Paris in 1929. In expozitie va fi prezentat si un portret al lui Brancusi de Marcel Iancu, realizat de acesta probabil cu ocazia unui interviu pe care i l-a luat in anul 1925 pentru revista Contimporanul. Pentru a completa tabloul relatiilor lui Brancusi cu compatriotii sai avangardisti, expozitia va prezenta si o scrisoare autografa a lui Tristan Tzara, in care acesta isi afirma cu entuziasm aprecierea pentru Brancusi, dar si intelegerea sa pentru exigenta deosebita a artistului fata de orice publicare sau reproducere a operei sale. 

Stabilit in Franta din 1904, Brancusi s-a integrat rapid in mediul artistic cel mai fertil al timpului, devenind un reper de inovatie si neconventionalism pentru ceea ce va fi cunoscut sub numele de scoala de la Paris. Nume diverse, de la Picasso la Modigliani si de la Duchamp la Satie ii vor deveni prieteni si colaboratori. Brancusi, la fel ca si Picasso ori Duchamp, va imbina o prodigioasa abilitate manuala cu un interes pentru materii si materiale diverse si cu o rigoare conceptuala originala, alaturi de o remarcabila deschidere spre viata mondena a timpului sau. 

Constantin Brancusi: omul si lucrurile” aduce in prim plan prezenta personajului Brancusi, atat prin exponate, cat si prin modalitatea sugestiva de prezentare a acestora, ca din interiorul unui aparat de fotografiat, in care privitorul are prilejul sa arunce o privire, pentru a descoperi acolo ceea ce a fost deja imortalizat si intens mediatizat de mai bine de o jumatate de secol, de la imaginea artistului, inconjurat de obiecte ce i-au apartinut, la corespondenta si viata sa sociala specific pariziana, dar si bucuresteana sau – poate cel mai interesant pentru cititorul roman – aceea direct legata de perioada petrecuta la Targu-Jiu, pentru pregatirea instalarii Coloanei fara sfarsit.

Expozitia „Constantin Brancusi: omul si lucrurile” sustine candidatura orasului Bucuresti la titlul de Capitala Europeana a Culturii - Bucuresti 2021 si a fost conceputa anterior si independent de campania nationala de achizitionare a Cuminteniei pamantului, dar se alatura eforturilor ample de sustinere a subscriptiei publice.

Constantin Brancusi: omul si lucrurile este realizata de Erwin Kessler, istoric de arta cu publicatii in domeniul avangardei europene si artei contemporane in Romania si strainatate si de Doina Lemny, doctor in istoria artei, muzeograf-cercetator la Muzeul national de arta moderna, Centrul Pompidou din Paris, specialista in sculptura moderna, si mai cu seama in creatia lui Constantin Brancusi, cu numeroase publicatii dintre care cele dedicate sculptorului roman. 

Emilian Radu este unul dintre cei mai renumiti si pasionati colectionari romani de arta moderna si contemporana, a carui colectie cuprinde lucrari ale unor avangardisti de marca, dar si ale unora dintre cei mai importanti artisti actuali.

Imagine parte din expozi?ia Constantin Brâncu?i omul ?i lucrurile în colec?ia Emilian Radu


ARCUB este organizatorul Festivalului de muzica alternativa Sound & Vision, al Festivalului International de Teatru de Strada – B-FIT in the Street!, al celui mai mare Festival International de Jazz din Capitala, Bucharest Jazz Festival, al Festivalului de Muzica Clasica, Bucharest Music Film Festival si al Festivalului International al Luminii Spotlight on Bucharest.
.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate