Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
29 mai 2020
Recomandări
,,Deşteaptă-te, române!’’ de vânzare
(Arte vizuale)
O colectie de fotografii, scrisori, “declaratii de avere”, editii Princeps si documente tinute departe de ochiul public va constitui obiectul licitatiei ce va avea loc pe 12 iulie la Stejarii Country Club, evenimentul facand parte din ultima serie de licitatii din aceasta vara.
Expozitia scoate la lumina editii unicat ale celor mai importanti reprezentanti ai literaturii romane.
Editia Princeps din 1884 a volumului ,,Poesii’’ –  singurul volum publicat in timpul vietii lui Mihai Eminescu, avand coperta originala si prefata scrisa de sustinatorul poetului, Titu Maiorescu, este un document de mare raritate pentru piata de carte; are un pret de pornire de 5.000 euro, in conditiile in care in piata se tranzactioneaza, data fiindu-i raritatea, la preturi de pana la 20.000 euro. Iar in caz ca nu stiati, Andrei Muresanu ne-a lasat drept mostenire o editie Princeps din 1862, ce are un pret de pornire de 400 euro si care debuteaza prin poemul emblematic ce mai tarziu avea sa devina imnul Romaniei.

Iubitorii de carte vor putea descoperi, de asemenea, un patrimoniu Alecsandri de o valoare inestimabila, alcatuit din 56 de scrisori ce reconfigureaza stradania acestuia pentru unificare si independenta, pledoaria sa pe langa personalitatile europene, documente personale despre averea sa, investita in finantarea actiunilor nationale, cat si cartile sale de vizita din perioada in care era delegatul Romaniei la Paris.
Poet, erudit, politician, cu o reala pricepere diplomatica, Vasile Alecsandri a avut un statut privilegiat pe langa Regele Carol I, ce se regaseste in cateva scrisori catre Roumanille in care sunt relatate vizite, discutii si impresii despre starea politica din a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Pe 25 mai 1878, cu prilejul serbarilor de la Montpellier, Alecsandri avea sa ofere literaturii romane recunoastere internationala prin poezia “Cantecul Gintei Latine”, acest eveniment oferindu-i prilejul de a se afirma in epoca vremii si de a-l aduce in atentia Casei Regale, ulterior fiindu-i oferit un apartament la Peles cu drepturi depline de folosinta.
Scrisorile sunt datate 1882, anul in care Alecsandri devenea presedinte al sectiei de literatura a Academiei Romane, din 1885 fiind numit ministru plenipotentiar al Regatului Romaniei la Paris. Printre obiectele licitatiei se numara si o scrisoare trimisa in 1890 – anul mortii lui Alecsandri, in care vorbeste despre starea sa subreda de sanatate.

Licitatia Mari poeti romani va avea loc marti 12 iulie, la ora 20:00, la Stejarii Country Club, fiind precedata de ,,Licitatia de Orientalism’’, ce va incepe la 19:30. Pe 14 iulie se va incheia sesiunea de licitatii a acestei veri prin alte doua evenimente: Licitatia de Arta Contemporana si Licitatia de Ceasuri si Bijuterii.

100 (1)


101 (1)


declaratiiavere


scrisori1


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate