Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
29 mai 2020
Recomandări
De la Eminescu la Patek Philippe
(Arte vizuale)

Finalul unui nou an al pietei de arta, 2015-2016, s-a concretizat prin sesiunea de licitatii Artmark a lunii iulie. Licitatiile de Orientalism si Mari Poeti Romani din 12 iulie s-au incheiat cu rezultate magulitoare pentru piata romaneasca de arta si carte, la o rata de adjudecare de 70%.
Evenimentele au inregistrat cateva recorduri, indeosebi pe zona documentelor de colectie, o serie de editii rare ale lui Eminescu fiind adjudecata la valori mult superioare estimarilor. Volumul de "Poezii complecte" (1893) – editia Xenopol, a inceput licitatia de la 150 euro si a fost adjudecat la 2.250 euro, multiplicand pretul de pornire de 15 ori.

Cel mai bine vandut lot Eminescu al licitatiei a fost insa editia princeps Maiorescu – 15.000 euro, cea mai valoroasa adjudecare de carte intr-o licitatie romaneasca de profil.

Printre alte obiecte cu un parcurs impresionant s-a numarat un rarisim portret al poetului la 19 ani, fotografie rara de Bernhard Brand, ce a inregistrat un pret de adjudecare de 5.500 euro, crescand de la un pret de pornire de 800 euro. 

A doua seara de licitatii, din 14 iulie, a adus, de asemenea, cateva recorduri de autor, unele dintre ele previzibile. Astfel, in licitatia de Postmodernism si Contemporana, sculptura ,,Edgerunner’’ de Paul Neagu s-a vandut pentru o suma record de 25.000 de euro, marcand un pronuntat trend de crestere a cotei de piata a artistului, pe fondul interesului manifestat de muzeele europene pentru recunoasterea si expunerea operei sale. Recorduri de licitatie, raportat la istoricul tranzactiilor publice, au mai inregistrat ieri seara Henry Mavrodin, cu pictura “Aer conditionat” (4.000 euro), Napoleon Tiron cu sculptura-obiect “Bone” (3.000 euro) si Ovidiu Maitec cu “Radar” (6.000 euro), iar Constantin Flondor, cu pictura “Marele aluat”, si-a egalat recordul tranzactional din ianuarie 2014 (4.250 euro).

Ultima licitatie a serii de ieri, cea de Ceasuri si Bijuterii, a reusit o foarte buna rata de adjudecare (83%); cea mai buna vanzare a serii la capitolul ceasuri fiind realizata de un Patek Philippe Calatrava (7.000 euro), iar la segmentul de bijuterii de un important colier din aur alb, decorat cu safire si diamante, care s-a adjudecat pentru 10.000 de euro.

ceas


pozaemin


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate