In cadrul proiectului, coordonat de Muzeul National de Istorie a Romaniei si Muzeul National de Arta al Romaniei si organizat in parteneriat cu peste 30 de muzee din tara, au fost prezentate creatii ale marilor civilizatii neolitice, din epoca bronzului si fierului, geto-dacice si romane, precum si ale culturii medievale si pre-moderne romanesti, multe dintre ele unice in lume, constituind adevarate comori universale.
Itinerarea expozitiei „Comorile Romaniei” in Republica Populara Chineza a constituit un proiect major in cadrul Programului de cooperare culturala dintre guvernele celor doua tari pe anii 2013-2016.
Multumirile noastre se indreapta catre colegii din Muzeul National de Istorie a Romaniei si din Muzeul National de Arta al Romaniei implicati in desfasurarea proiectului, pentru seriozitatea si devotamentul cu care s-au angajat in realizarea acestui mare si complex proiect cultural. De asemenea, adresam multumiri tuturor colegilor din muzeele romanesti angrenate in organizarea acestei expozitii-eveniment, pentru generozitatea de a ne fi imprumutat piese foarte valoroase din colectiile lor si pentru tot sprijinul acordat. Recunostinta noastra se indreapta si catre Ministerul Afacerilor Externe si Ambasada Romaniei in Republica Populara Chineza, in mod special catre Excelenta Sa, Domnul Doru Romulus Costea - Ambasador si domnul Adrian Lupeanu - consilier, pentru sprijinul pretios oferit pe tot parcursul proiectului. Apreciem in mod deosebit efortul partenerilor chinezi de la Art Exhibitions China si Huaxie Fine Art dar si al celor din Romania care au asigurat transportul pieselor si prin a caror cooperare, profesionalism si munca asidua a devenit posibila realizarea primei expozitii romanesti de arheologie si istorie itinerata in China. Multumim, de asemenea, reprezentantilor mass-media din Romania si China care au realizat reportaje si articole ample, relatand subiectul cu profesionalism, asigurand in acest fel vizibilitate sporita evenimentului.
In acest moment, in tara, la Muzeul National de Istorie a Romaniei este deschisa expozitia in oglinda intitulata „Romania. Civilizatii suprapuse” ce reuneste artefacte arheologice si istorice de prima importanta din colectiile Muzeului National de Istorie a Romaniei si ale altor muzee romanesti. Adevarate capodopere apartinand patrimoniul national, aceste obiecte stau marturie cu privire la numeroasele civilizatii care s-au succedat de-a lungul timpului in cuprinsul spatiului actual al Romaniei, loc de convergenta culturala. Expozitia este deschisa pana in data de 18 septembrie 2016.
. |