Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 octombrie 2019
Recomandări
Afișe de film spaniol din anii '50 - '70 și portret de regizor Luis García Berlanga
(Arte vizuale)
Ambasada Spaniei si Instituto Cervantes din Bucuresti va propun o incursiune in designul grafic si filmul spaniol, ce include o serie de reproduceri de afise din perioada 1950-1980, create de principalii  ilustratori si desenatori care au marcat arta grafica spaniola din acea epoca si a caror mostenire artistica dainuie inca. Selectia cuprinde o parte dintre cele mai cunoscute si reprezentative lucrari ale unor ilustratori cum ar fi Francisco Fernández-Zarza „Jano”, Macario Gómez „Mac”, José María Cruz Novillo sau Iván Zulueta.
 
Desi afisul de film a fost considerat la inceput o arta minora, in slujba cinematografiei, timpul a revendicat  valoarea artistica a multora dintre aceste creatii. In vremuri in care comunicarea digitala nu exista, un afis reusit trebuia sa condenseze intr-o singura imagine mesajul si personalitatea filmului, transmitandu-le publicului. Totusi, unele dintre aceste lucrari au depasit intentia comerciala si estetica initiala. Impregnate de mesajul plin de originalitate al desenatorilor, au reusit sa devina uneori adevarate simboluri culturale ale epocii in care au fost concepute. 

Expozitia va putea fi vizitata la Instituto Cervantes din Bucuresti, in perioada 6 septembrie – 15 octombrie 2016, de luni pana vineri, de la 09:00 la 19:00. 
Sambata: 09:00 – 15:00 (doar in octombrie)
Duminica: inchis.
Intrarea este libera. 

In paralel si incepand din seara de marti, 6 septembrie, ora 19.00, va propunem si o incursiune in lumea filmelor regizorului spaniol Luis García Berlanga, una dintre cele mai emblematice figuri ale cinematografiei spaniole a secolului XX. 
Luis García Berlanga (1921 – 2010) a urmat studii de Drept, Filozofie si Litere, insa adevarata lui vocatie l-a condus ulterior, in 1947, catre Institutul de Cercetari si Experiente Cinematografice din Madrid. Acest magnific regizor, alaturi de Antonio Bardem, este unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai celei de-a saptea arte in Spania. Filmele lui, pline de ironie, sunt adesea o  satira la adresa societatii, pe care, de altfel, in filmele sale, Berlanga o abordeaza, in acelasi timp, cu umanism si simplitate. In 1961, Luis García Berlanga a fost nominalizat la Oscar pentru filmul ''Plácido''. 
Ambasada Spaniei si Instituto Cervantes din Bucuresti va invita sa vizionati, in fiecare zi de marti a lunii septembrie, incepand din data de 6 septembrie, unele dintre cele mai cunoscute filme ale regizorului, in v.o. spaniola si subtitrare in limba romana. Cele 5 lungmetraje care alcatuiesc seria  de proiectii de film sunt programate dupa cum urmeaza:
Programul filmelor

¡Bienvenido, Mr. Marshall!   Marti, 6 septembrie, ora 19.00
Plácido  Marti, 13 septembrie, ora 19.00
El verdugo  Marti, 20 septembrie, ora 19.00
La Escopeta Nacional  Marti, 27 septembrie, ora 19.00
La Vaquilla  Marti, 4 octombrie, ora 19.00

Proiectiile vor avea loc la Sala Auditorium a Instituto Cervantes (Bd. Regina Elisabeta 38). Intrarea libera in limita locurilor disponibile, rezervari la email cultbuc@cervantes.es
 
Organizatori: Ambasada Spaniei si Instituto Cervantes din Bucuresti
Colaboratori: Filmoteca Ministerului Afacerilor Externe si Cooperarii din Spania, Filmoteca Spaniola, Video Mercury Films S.A.U., Films 59 – Pere Portabella, Virginia López Montenegro.

poster_expozitie


poster_film-berlanga


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate