In deschidere, au luat cuvantul: domnul Octavian Gordon, Directorul Bibliotecii Nationale a Romaniei, si Maria Pasc, curatorul expozitiei. Vernisajul va include si lansarea catalogului bilingv (romano-portughez).
Expozitia Redondo, cuib de randunele reuneste peste 50 de lucrari de pictura, sculptura, grafica si fotografie inspirate de regiunea Alentejo din Portugalia. Realizate in cadrul celei de-a doua editii a rezidentei artistice organizate la Redondo in luna mai 2016, lucrarile poarta semnatura unor reputati artisti romani, provocati creativ: Ion Grigorescu, Mircea Roman, Mihai Sarbulescu, Andrei Rosetti, Corina Dobre. Lor li s-a alaturat Mihail Alexandrescu, in calitate de artist fotograf. Daniel Nicolescu, scriitorul care a insotit de asemenea grupul de artisti, pe tot parcursul acestei noi experiente portugheze, semneaza continutul catalogului.
Expozitia Redondo, cuib de randunele poate fi vizitata, la Biblioteca Nationala, in perioada 18 august – 15 septembrie 2016. Intrarea este libera.
Din prefata catalogului:
Radu Boroianu, presedintele Institutului Cultural Roman: „Proiectul «Contemporanii» continua si, cu sprijinul exemplar al lui Daniel Perdigão, reprezentantul Institutului Camões din Bucuresti, cinci dintre cei doisprezece s-au intors in luna mai la Redondo sa impartaseasca frumusetea aceleiasi lumini, a acelorasi flori si culori. Privind lucrarile pe care le-au realizat, mi-a sunat in gand versul lui Blaga – Risipei se deda Florarul si-mi pare firesc sa spun acum Risipei se deda Orasul. Generos cu fiecare calator in parte, Redondo este un spatiu al vibratiilor inalte. Frecvente la care artistii romani rezoneaza. O dovedesc si cu aceasta expozitie Ion Grigorescu, Mircea Roman, Mihai Sarbulescu, Andrei Rosetti si Corina Dobre?.
Ioana Bivolaru, ambasadorul Romaniei la Lisabona: „Anul acesta, au pornit pe drumul spre Redondo alti artisti romani, vegheati de grija acelorasi organizatori. Rezultatul sederii lor il puteti vedea in paginile care urmeaza. Din punctul meu de vedere, e limpede ca puntile sunt trainice, iar Ambasada Romaniei in Portugalia, alaturi de ICRL, va continua sa incurajeze si sa promoveze astfel de schimburi culturale si dialoguri afective din ce in ce mai pilduitoare pentru o Europa care, intr-o perioada caracterizata de multiple provocari, trebuie sa-si faca manifeste creativitatea, vitalitatea si solidaritatea”.
João-Bernardo Weinstein, ambasadorul Portugaliei la Bucuresti: „Avem din nou ocazia de a aprecia o serie de lucrari care reflecta viziunea unui grup de cinci artisti romani asupra unei regiuni din Portugalia. Dincolo de rezultatul unei observatii obiective a realitatii expuse, artistii se inspira din experienta convietuirii cu portughezii, din cunoasterea mai indeaproape a unor gusturi si arome intalnite de-a lungul sederii lor”.
Octavian Gordon, directorul Bibliotecii Nationale a Romaniei: „Din contemplare s-a nascut visarea, iar din contemplare si din visare la un loc, s-a nascut aceasta poveste de calatorie, pe care, nu fara truda si slefuire, ne-o deapana acum, de-a fir a par, intorsi la vatra, la sezatoarea gazduita de Biblioteca Nationala a Romaniei.”
Alain Bonte, Fundatia Bonte: „In manifestarea intitulata «Redondo, Cuib de randunele» se materializeaza, prin lucrarile a cinci valorosi artisti contemporani, gandurile si sentimentele romanilor pentru peisajul, lumina, culoarea si oamenii din Redondo si regiunea Alentejo. Lucrarile de pictura, sculptura, grafica si fotografiile realizate, in sistem de rezidenta, in micul oras cu nume muzical si relief spectaculos, vor familiariza publicul din Romania cu realitatile tarii noastre.”
Contemporanii este un proiect initiat si derulat de Asociatia Fauritori, care are ca obiectiv punerea in valoare a culturii romanesti actuale, prin sustinerea actului de creatie, abordat dintr-o perspectiva unitara cu creatorul. Proiectul Contemporanii are in vedere o serie de activitati artistice si socioculturale: schimburi culturale internationale, manifestari si rezidente artistice, expozitii, educarea sensibilitatii estetice a publicului.
. |