Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Made in Japan
(Arte vizuale)
In premiera absoluta pentru lumea culturala a capitalei, Artmark va gazdui intre 9 – 18 septembrie 2016 o spectaculoasa expozitie de kuchi-e, stampe japoneze autentice, din perioada Meiji. Vernisajul a avut loc vineri 9 septembrie, la ora 18:00, la sediul Artmark din Rosetti 5.
Evenimentul va aduce in atentia publicului o colectie rara de stampe de la sfarsitul perioadei Meiji, apogeul din punctul de vedere al performantelor in executie pentru acest tip de arta. In cadrul expozitiei, va putea fi admirata prima stampa de tipul kuchi-e aparuta in revista literara Bungei Kurabu, renumita pentru publicarea a numeroase astfel de lucrari (un nr. din 1907 al revistei va fi si in expozitie). Pe langa stampa mentionata, creata in anul 1895, care ii apartine lui Watanabe Seitei (1851-1918), vor fi expuse si lucrarile unor artisti de vaza in cultura japoneza, precum Kiyokata Kaburagi, Takeuchi Keishu si Mizuno Toshikata.

Stampele expuse provin din trei colectii de arta japoneza situate in trei tari, Germania, Romania si Japonia. Cele mai multe exemplare fac parte din colectia de arta extrem orientala Adrian Ciceu (Berlin, Germania), iar restul din colectiile Ioan Paul Colta (Arad, Romania) si Ioan-Liviu Orletchi (Tokyo, Japonia).

Fratele regretatului pianist de jazz Eugen Ciceu, Adrian Ciceu, la randul sau veritabil percutionist, e stabilit in Berlinul de vest din 1969 si colectioneaza de peste patru decenii stampe japoneze, dar si obiecte de arta decorativa japoneza si chineza. Focusat asupra stampelor japoneze de la sfarsitul perioadei Meiji si asupra shin-hanga, stampele moderne din prima jumatate a secolului al XX-lea, Adrian Ciceu a avut o viziune aparte asupra culturii nipone, depasind interesul pentru stampele realizate exclusiv in perioada Edo. La sfarsitul anilor 1970, o parte din colectia sa de stampe, semnate de Ohara Koson (1877 - 1945), a fost expusa la Muzeul Dahlem din Berlin. 
Lucrarile expuse la Artmark propun o inedita perspectiva asupra vietii japoneze si ofera acces la un ansamblu de sentimente, contexte si imaginar, din care a aparut Japonia moderna a secolului al XX-lea. Femeia frumoasa (bijin - lb.japoneza) este integrata in diverse compozitii cu teme istorice sau inspirate din viata oamenilor epocii Meiji.  

Principala experta in stampe kuchi-e din lume, doamna Nanako Yamada, asigura publicul ca evenimentul va fi prima expozitie de acest gen din Europa, datorita raritatii stampelor expuse. 

Expozitia a fost inclusa in programul celei de-a 27 Conferinte Anuale a  EAJRS (European Association of Japanese Resource Specialist), care are loc anul acesta pentru prima data in Romania. Tema acestei editii va fi "International Cooperation Between Japanese Studies Libraries", iar printre participanti se vor numara importanti bibliotecari, muzeografi si cercetatori in domeniul studiilor japoneze din Europa, Japonia si America.

Programul expozitional va fi de luni pana duminica, in intervalul orar 10:00 – 20:00. Intrarea este libera.

p1


p3


s1


s2


s3


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate