Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 ianuarie 2020
Recomandări
Brâncuşi pentru totdeauna
(Arte vizuale)
Un ansamblu unic de artefacte personale avand ca provenienta atelierul Brancusi de la Paris, apartinand familiei Emilian Radu, va fi scos la vanzare in cadrul Licitatiei pentru subscriptia publica ,,Cumintenia Pamantului’’, ce va avea loc in data de 27 septembrie 2016, la Artmark. 
Dupa mai bine de 20 de ani de achizitionare a unor obiecte ce au apartinut omului si artistului Constantin Brancusi, dar si dupa experienta licitatiei Artcurial din noiembrie 2010, colectionarul Emilian Radu a decis ca este momentul ca acestea sa intre in posesia altor doritori, prin scoaterea la licitatie.
Prin Licitatia de subscriptie publica ”Cumintenia Pamantului’’, Emilian Radu se angajeaza sa contribuie cu 50% din castigurile aferente licitatiei la campania de strangere de fonduri pentru ca opera lui Brancusi sa reintre in posesia statului. Din respect pentru gestul domniei sale, Artmark va proceda la fel, donand campaniei de subscriptie comisionul ce revine in mod obisnuit Casei de la colectionarul vanzator.
Acest demers, dupa cum declara insusi Emilian Radu, va putea oferi oportunitatea preluarii obiectelor personale si functionale, daca se poate in integralitatea lor, oricarui tert-colectionar privat, institutie publica sau corporatie privata – cu speranta ca are si resursele necesare dedicarii unui spatiu adecvat si montarii unei expuneri permanente, un "Spatiu Brancusi" in care subiectul sa fie Brancusi-Omul.
Evident idealul ar fi ca acest spatiu sa fie accesibil publicului (romanesc si nu numai). Eu personal nu am reusit sa mobilizez aceste resurse si nici sa identific institutia publica adecvata (poate ea totusi exista!), alternativa fiind evident o initiativa privata. 
Viitorii cumparatori sunt incurajati sa contribuie achizitiile obiectelor puse in licitatie nu doar la Campania de subscriptie publica „Cumintenia pamantului”, ci in primul rand la constituirea unui nucleu pentru un viitor muzeu dedicat omului si artistului Constantin Brancusi.
Colectia aduce o noutate pentru spatiul autohton, intrucat incorporeaza si articole vestimentare ale maestrului sculptor, inclusiv haine de atelier, folosite in procesul creatiei sale, ce poarta urme de lucru cu dalta, gauri, perforatii, vopseluri etc. Obiecte intime, personale, apartinand unor personalitati faimoase, au fost adjudecate in trecut, in licitatiile internationale, pentru sume-record. Spre exemplu, recent, pe 13 iulie 2016, in cadrul unei licitatii londoneze, o jacheta din piele ce a apartinut lui Einstein a fost adjudecata pentru nu mai putin de $145.000. Cu atat mai mare va fi incercarea romanilor de a egala, prin licitatia dedicata lui Constantin Brancusi, interesul crescut al pietelor internationale pentru artefactele personale. 

Expozitia loturilor licitatiei se deschide odata cu Conferinta de Presa din 14 septembrie 2016 (ora 12:00), iar Licitatia va avea loc pe 27 septembrie 2016, ora 19:30, la sediul Artmark din str. C.A. Rosetti nr. 5. 

andrele


cadelnita


pp


valiza


vesta


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate