Tablouri cu tematica rurala, covoare manastiresti cu motive traditionale, vechi icoane pe sticla, ceramica populara dar mai ales o colectie de ii romanesti autentice, lucrate in maniere specifice fiecarui colt al tarii – numai o parte din zestrea nationala ce ne-a fost lasata drept mostenire si care va constitui obiectul Licitatiei de Valori Traditionale, inclusiv o colectie de ii romanesti.
Loturile de pictura traditionala cele mai reprezentative din licitatie sunt doua tablouri de Camil Ressu, “Claca la porumb” si “Familie de tarani” (evaluate la 15-25 mii euro, respectiv 12-18 mii euro). Respingand formele de imprumut stilistic care patrunsesera in arta secolului XX, odata cu plecarile artistilor la studii in strainatate, Camil Ressu a fost preocupat de gasirea izvoarelor legitime pentru stilul specific romanesc. Marile compozitii pictate ale lui Ressu au ca subiect, aproape invariabil, omul simplu, taranul, viata de la tara, muncitorul sau ritualul muncii.
La preturi foarte accesibile pot fi achizitionate insa numeroase obiecte decorative cu motive traditionale, lucrate manual de mesteri populari, adevarate capodopere de stil si culoare. O bata femeiasca din zona Muscel (inceputul sec. XX) are un pret de pornire de doar 20 €, iar pentru o deosebita farfurie decorativa tip Corund din anii 1940, adjudecarea va putea incepe de la 25 €.
O colectie inedita de ii romanesti unicat din secolele XVIII-XX, ce provin din zone variate precum Muscel, Gorj, Arges, Bistrita, Bihor etc. ori din colectii cunoscute precum Maria si Romeo Ionescu sau Bratianu-Cantacuzino va fi pusa, de asemenea, in vanzare. Preturile de pornire pentru aceste autentice simboluri nationale sunt, din nou, foarte accesibile.
Loturile licitatiei sunt expuse la Artmark (str. C.A. Rosetti nr. 5) in fiecare zi, intre orele 10:00 – 20:00. Licitatia de Valori Traditionale, inclusiv o colectie de ii romanesti va avea loc marti, 27 septembrie, incepand cu ora 20:00.
La ora 19:30, in aceeasi zi, va avea loc si inedita Licitatie Constantin Brancusi pentru sustinerea subscriptiei publice privind Cumintenia Pamantului (un ansamblu unic de artefacte personale avand ca provenienta atelierul Brancusi de la Paris).
. |