Un eveniment unic. Licitatia colectiei familiei boieresti Manu. Inceputurile picturii romanesti (sec. XVIII - XIX) va aduce in atentia publicului 24 de tablouri, dintre care 13 fac parte din Patrimoniul Cultural National, 6 fiind clasate in categoria juridica tezaur. Este pentru prima oara cand, intr-o licitatie publica, este pus in vanzare un numar atat de mare de opere apartinand Patrimoniului.
Loturile licitatiei sunt deosebit de importante pentru evolutia picturii romanesti, fiind semnate de maestri precum Theodor Aman, intemeietorul Academiei de Arte de la Bucuresti, Anton Chladek, profesorul lui Nicolae Grigorescu, sau C.D. Rosenthal, eroul de la 1848. Majoritatea tablourilor a facut parte din expunerea Muzeului National de Arta al Romaniei, dar si a unora dintre muzeele regionale importante (Bacau, Iasi, Brasov, Ploiesti).
O ocazie speciala pentru participanti si un moment critic pentru valoroasele lucrari de Patrimoniu. Tablourile colectiei Manu vor putea fi adjudecate atat de institutii publice, cat si de persoane fizice ori juridice private. Cea mai valoroasa lucrare apartine lui theodor Aman si reprezinta portretul ofiterului de cavalerie Alexandru Manu (25.000 – 35.000 euro). La polul opus, al accesibilitatii din perspectiva pretului redus, se afla portretul Ecaterinei Ghica, pictat de Henri de Mondonville (500-800 euro).
,,Portretul lui Nicolae Mavrogheni, domnitor in tara Romaneasca la sfarsitul sec. XVIII’’ este cea mai veche opera din colectie si una dintre cele mai vechi picturi laice create in Romania, cu o vechime de aproximativ 225 de ani, realizata de ,,zugravul” Grigore Popovici. Mavrogheni de altfel este domnitorul tarii Romanesti sub ale carui domnie si ucaz se infiinteaza breasla artistilor pictori – “zugravii de subtire”, diferentiati de cei “de gros”, de case; iar dintre putinii pictori romani de la 1800, el este totodata unul dintre rarii pictori laici, de portrete, iar nu bisericesti.
Familia boiereasca Manu s-a remarcat in epoca prin membrii sai cu rol important in istoria Bucurestiului, ce au alcatuit, de-a lungul timpului, monumentala colectie de astazi. Printre cele mai proeminente figuri se afla cea a remarcabilului General Gheorghe Manu – primar al Bucurestiului, erou in Razboiul de Independenta si parinte al artileriei romanesti, cat si tatal sau, Ioan Manu – prefect al politiei in anul Revolutiei 1848, conducator interimar al tarii Romanesti in perioada de dinaintea alegerii lui Cuza din 1859, dar si intemeietor al Pompierilor (1844) si ,,salvator’’ al Bucurestiul de la marele incendiu din 1847, prin ridicarea unui foisor de apa pentru politie.
Licitatia va avea loc in data de 29 septembrie 2016, la ora 20:30, la sediul Artmark din str. C.A. Rosetti nr. 5. Anterior, vor avea loc alte doua licitatii cu tematici speciale: Licitatia a doua Colectii dedicate: Spiru Vergulescu si Constantin Piliuta si Licitatia de Maniere, incepand cu ora 19:00.
. |