Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
5 august 2020
Recomandări
Premieră absolută în piaţa românească de artă
(Arte vizuale)
O antichitate rarisima, probabil unica in colectiile istorice romanesti de arta, o sculptura antica infatisand-o pe Afrodita, de tip Pontia, realizata in perioada elenistica a secolului II-I ien, va fi vedeta Licitatiei Colectiei Cella Delavrancea de joi, 27 octombrie 2016, ora 20.00, Palatul Cesianu-Racovita.
Sculptura provine din colectia scriitoarei si pianistei Cella Delavrancea, fiica cea mare a scriitorului Barbu stefanescu Delavrancea. Cella, figura emblematica pentru un intreg secol trecut de cultura, pe langa pasiunea pentru muzica si scris –  dezvoltata pana la stadiul de cariera didactica – nu a fost straina nici de lumea artelor plastice, legand prietenii stranse cu unii dintre cei mai importanti artisti romani. A fost marea iubire a lui Nae Ionescu, a concertat cu Enescu, a cochetat cu Caragiale si cu Brancusi, iar cu Pallady a purtat o indelunga corespondenta romantica, la inceputul anilor '30.

Istoria Torsului dinainte de apartenenta la colectia Delavrancea este numai partial stiuta. Cunoscut este faptul ca acesta a fost achizitionat de catre al treilea si ultimul sot al pianistei, Philippe Lahovary (1881-1965), ambasadorul Romaniei la Cairo, la inceputul anilor '20, intr-una din vizitele sale diplomatice la Paris. Cel mai probabil, opera a decorat saloanele conacului din Slavitesti in care au locuit, in secolul al XX-lea, cei doi soti.

La 27 ianuarie 1974, Cella Delavrancea realiza testamentul oficial prin care o numea pe poetesa Elena Balamaci, membra a Uniunii Scriitorilor, prietena sa intima, mostenitoarea intregii sale colectii, din care a facut parte si Torsul antic. Dupa moartea Elenei Balamaci colectia ajunge la fundatia dedicata Cellei Delavrancea, iar din 2016 reintra in posesia Veronicai Liuba, fiica poetesei Elenei Balamaci.

Torsul antic, premiera absoluta pentru piata romaneasca de arta, este evaluata intre 90.000 - 120.000 €, o estimare conservatoare raportat la preturile importante pe care asemenea raritati le adjudeca in licitatiile internationale.

Torsul a fost inregistrat in patrimoniul cultural national in 1974, urmare a adresei 1025/30/12/1974, notificata in baza Legii 63/1974 pentru ocrotirea patrimoniului national cultural al RSR. Torsul este din nou in curs de clasare in categoria tezaur a patrimoniului cultural national. 

Licitatia Colectiei Cella Delavrancea va avea loc joi, 27 octombrie 2016, ora 20:00, la Artmark – Palatul Cesianu-Racovita (str. C.A. Rosetti nr. 5). in aceeasi seara, vor avea loc alte doua evenimente: Licitatia colectiei rameurului interbelic Herman Moser si Licitatia „Eroii Sanitari”.

ceas_birou


serviciu


th_pallady_femeie_in_interior


tors_afrodita


vaza.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate