1894-1898. Tanarul Brancusi incepe sa urmeze cursurile Scolii de Arte si Meserii din Craiova. Perioada dificila insa, cu serioase greutati financiare. Cazarea din oficiu si bursa de studiu ii sunt indispensabile, insa nu suficiente pentru un trai decent. Pentru a se intretine, incepe sa lucreze diverse piese de mobilier. Brancusi incepe cursurile specializate de sculptura in anul 1895, un moment important fiind consemnat in vara lui 1897, cand calatoreste la Viena pentru a lucra la o fabrica producatoare de mobilier Thonet. Devine astfel familiarizat cu stilurile europene de mobila de salon, cat si cu lucratura dupa model.
Anii 1890 in Braila. ,,Era o viata de un standard cu adevarat superior. O lume cosmopolita, eleganta, de calitate. Si oamenii saraci erau de calitate”. Familia Klarsfeld duce o viata imbelsugata, inconjurata de eleganta si rafinament. ,,Erau magazine de un lux extraordinar”.
1913. Brancusi incepe pelerinajul american, dupa o practica asidua in ateliere de sculptura si o recunoastere a meritelor sale pe plan national si nu numai. Pana in 1913, participa cu regularitate la expozitii colective din Paris ?i Bucuresti. In anul 1913, Brancusi isi expune pentru prima data lucrarile in Statele Unite ale Americii, la International Exhibition of Modern Art – Armory Show din New York, starnind un val de aclamatii.
Anii ’20. In Braila, creste standardul de viata si familia Klarsfeld prospera. Fiul doamnei Sofia Klarsfeld este deja un bine-cunoscut armator, detinand 42 de vapoare. „Unul dintre primii oameni care a dus grau pana in China si a ajuns nestricat. Tot el transporta carbune in Turcia si este platit in aur.” Mama armatorului, iubitoare de frumos, face mai multe achizitii de mobilier lucrat in stilurile secolelor XIX-XX. Printre ele, si un Scaun sculptat decorat cu grifoni si cap de copil, realizat de nimeni altul decat Constantin Brancusi.
Scaunul era creat dupa model, intr-un stil eteroclit specific fostului imperiu austro-ungar, intalnit in a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Sculptat in nuc – considerat drept material superior in creatiile de arta plastica – acesta a inspirat o serie de lucrari similare, din care probabil face parte si celebrul Scaun coltar expus in prezent la Muzeul de Arta Craiova.
Anii ’30. Brancusi se intoarce de la Paris pentru a finaliza celebrele lucrari de la Targu Jiu.
Familia Klarsfeld devine recunoscuta si pentru actele sale de caritate. ,,Bunica mea se ducea de trei ori pe saptamana sa le duca alimente nevoiasilor, ajuta femeile sa nasca. Oamenii aceia erau de o calitate extraordinara.”
Urmatorii ani Brancusi participa la cele mai importante expozitii colective de sculptura din Statele Unite ale Americii, Franta, Elvetia, Olanda, Anglia.
Fiica armatorului intra la scoala de maici. In 1940, paraseste Braila si se muta la Bucuresti.
Anii ’40. Semnaleaza inceputul sfarsitului pentru bunastarea familiei Klarsfeld. Comunismul loveste pe toate fronturile. Armatorul sta in puscarie 6 ani, iar fiica sa, Sofia, trece la munca de jos. Timp de 14 ani, familia traieste perioada nefericita a comunismului.
7 martie 1951. Are loc o dezbatere la Academia Romana, legata de opera lui Constantin Brancusi. Participantii (academicieni si intelectuali de vaza) resping oferta lui Brancusi de a dona statului romam 200 de lucrari considerandu-l pe sculptor un reprezentant al burgheziei decadente.
16 martie 1957. Constantin Brancusi se stinge din viata. Marele artist este inmormantat la cimitirul Montparnasse din Paris.
1962. Familia Klarsfeld este „cumparata” de niste rude din strainatate. “Familia noastra de afara ne-a cumparat pentru 24.000 de dolari. Evreii erau mai ieftini.”
1993. Ultimul reprezentant al familiei Klarsfeld, Sofia, se intoarce in tara. Ea isi revendica primele bunuri in 1994.
10 octombrie 2016. Guvernul Ciolos anunta constituirea Fondului Brancusi, in vederea achizitionarii operelor de arta contemporana si a celor ce apartin Tezaurului ori Patrimoniului Cultural National.
25 octombrie 2016. Ziua in care povestea unui scaun creat de un mare artist si a unei familii celebre, poate avea un final fericit.
Scaunul decorat cu grifoni si cap de copil, sculptat de Brancusi, va fi lotul cel mai asteptat in cadrul Licitatiei de Toamna, avand o valoare estimativa de 70.000 – 100.000 €. Evenimentul va incepe la ora 20:00, la Athénée Palace Hilton Bucure?ti, iar pe langa Brancusi, vor fi prezenti prin lucrari valoroase alti 99 mari maestri ai artei romanesti.
. |