Expozitia IN URMA ACULUI propune un discurs vizual, audio si audiovizual despre povestea cusaturilor romanesti din Donbas.
Razboaie, inchisori, emigrari, amutiri, multa rabdare: cusaturile au drumetit, au emigrat, au fost inchise. stergare, camasi si paretare au calatorit pe rute lungi, din Donbas, la Bucuresti, din Bucuresti, la Ithaca, N. Y., si de acolo la Providence, R. I. in Statele Unite, apoi, din Providence, inapoi, la Bucuresti. Drumurile s-au inscris in intervalul 1943–2005. Unele dintre cusaturi au stat in lazi, cutii sau dulapuri, nebucurand ochii nimanui, timp de mai bine de 50 de ani.
Poate ca e timpul sa incercam sa scoatem de sub sfielile tacerii de cultura mereu altfel dominata si mereu indoindu-se de sine momente, cum a fost cel al cercetarii I.R.E.B., in care s-a indraznit tinereste intalnirea cu semeni instrainati de multa vreme, dar pastrand inca nume, vorbe si podoabe ale vietii prin care puteau fi contactati si intelesi. Momente de acest fel lumineaza nu numai un aspect al trecutului romanesc, ci si modul in care se poate vorbi astazi despre o diversitate romaneasca. (Sanda Golopentia).
IN URMA ACULUI. ROMANII DE PESTE BUG – expozitie deschisa in sala IRINA NICOLAU, in perioada 5 februarie – 2 martie 2014. Vernisajul va avea loc in ziua de 5 februarie, orele 17.00, cu ocazia implinirii a 24 de ani de la (re)infiintarea Muzeului.
Vineri 7 februarie, la orele 14.00, in expozitie se vor lansa volumele:
Scoala sociologica de la Bucuresti. Publicatii, expozitii si proiecte internationale (numar special, Transilvania 1/2014)
si
Scoala sociologica de la Bucuresti. Contexte, tendinte, crize (numar special Sfera Politicii, mai-iunie 2013)
Vor vorbi: Sanda Golopentia, Vintila Mihailescu, Zoltán Rostás, Dumitru Sandu, Radu Vancu si colaboratorii celor doua reviste.
. |