Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Retrospectiva Soleil de l’Est la București, o nouă expoziție de artă plastică la ArCub
(Arte vizuale)
Peste 30 de pictori romani participanti la rezidente artistice in Franta expun la Bucuresti, in cea mai ampla retrospectiva a prestigioasei asociatii culturale Soleil de l’Est.
In perioada 16 - 28 noiembrie, Primaria Municipiului Bucuresti, prin ArCub, impreuna cu Asociatia Soleil de l’Est din Franta prezinta publicului bucurestean expozitia Retrospectiva Soleil de l’Est la Bucuresti.
Expozitia reuneste lucrarile a peste treizeci de pictori romani care au fost de-a lungul timpului invitatii rezidentelor artistice conduse de asociatia Soleil de l’Est in Franta, avand astfel ocazia sa expuna in fata publicului  francez si promovand totodata arta si cultura romaneasca si est-europeana in spatiul Uniunii Europene.

Expun pictorii Levente Albert, Jan Albu, Dalia Bialcovski, Ilie Boca, Dan Cioca, Marian Condruz, Bogdana Contras,  Gelu Costea, Daniel Craciun, Horea Cucerzan, Gabriela Culic, Cornel Dragan-Targoviste, Daniela Grapa, Dan Hatmanu, Ana-Ruxandra Ilfoveanu, Mirela Iordache, Nicolae Iorga, Lucian Liciu, Dumitru Macovei, Vasile Muresan-Murivale, Costin Neamtu, Lisandru Neamtu, Maria Otetelesanu, Stefan Pelmus, Vasile Pop-Negresteanu, Marilena Preda-Sanc, Valentin Tanase, Vasile Tolan, Angela Tomaselli, Corneliu Vasilescu, Teodor Vescu, Daniela Zbarcea.

Vernisajul expozitiei va avea loc in data de 16 noiembrie, incepand cu ora 18:00, in Sala Coloanelor ARCUB. In deschidere va avea loc un concert cameral sustinut de Sanda si Aurelian-Octav Popa. Evenimentul va fi prezentat de criticul si istoricul de arta Adrian Silvan Ionescu - directorul Institutului de Istoria artei ”G. Oprescu” din cadrul Academiei Romane. Vor fi de fata reprezentantii asociatiei Soleil de l’Est, doamna si domnul Mariana si Michel Gavaza.

Expozitia poate fi vizitata in perioada 16 – 28 noiembrie, fiind deschisa publicului de luni pana duminica, intre orele 14:00 – 22 :00. Intrarea este libera.
 

afis-retrospectiva-web


Despre Asociatia Soleil de l’Est: Dupa evenimentele petrecute in Romania in decembrie 1989, in Franta si in alte ”vechi tari capitaliste”, cu exceptia unor elite, cetateanul de rand nu cunostea mai nimic despre tarile nou eliberate de sub catusele dictaturilor, iar in privinta culturii, se credea ca eram cu totii integrati in marea Unuine Sovietica.

Pentru a raspunde acestor necesitati, un grup de entuziasti din  Franta, romani si francezi, atasati principiului de libera circulatie a valorilor culturale, prieteni ai familiei Mariana si Michel Gavaza, au hotarat crearea unei structuri neguvernamentale, care a fost intitulata ”Soleil de l’Est” – trimitand astfel la razele de cultura ce vin din estul continentului european si care se propaga peste Occident si, in continuare, peste toata lumea. Un obiectiv cat se poate de realist, caci tarile din Europa de Est au dat umanitatii mari creatori de arta,-Brancusi si Enescu din Romania, Dvorak, Gontcharova, Malevitch, Chagall, Vasarely, Kandinsky, din alte tari din Est si multi altii.

Asociatia culturala internationala ”Soleil de l’Est” a fost creata in anul 1994, avand ca obiectiv principal promovarea picturii contemporane din tarile din Europa de Est, cu precadere din Romania, in Franta si ulterior si in alte tari UE. Dupa 22 ani de activitate in crescendo, activitatile actuale ale asociatiei sunt focalizate pe urmatoarele directii:

-Organizare de expozitii de pictura, in orase culturale din Franta, precum Paris, Tours, Collioure, Orléans, Briare, si in capitale UE, Bruxelles, Haga, Viena, Bratislava. in Romania asociatia a organizat expozitii de pictura la Bucuresti, ICR, muzeul Sutu, galeria Apollo, ARCUB, si la Brasov, Iasi, Timisoara si Mangalia. in total Soleil de l’Est a organizat, impreuna cu parteneri, peste 110 expozitii, in cei 22 ani de activitate.

-Editare de carti si cataloage de arta. in total la zi au fost realizate 12 titluri, cataloage anuale si de expozitii, si prestigioasele Présences de la peinture contemporaine roumaine en France avec Soleil de l’Est, in 2 volume, si Soleil de l’est vingt ans d’activité. Toate aceste carti de arta au fost lansate, la timpul lor, la Bucuresti, Paris, Haga, Bruxelles si Viena, in prezenta unor inalti oficiali din tarile respective, cat si a ambasadorilor Frantei si Romaniei.

-Conducerea, incepand din anul 2001, a unei rezidente de artisti, in Franta si Romania, in favoarea pictorilor din Romania, Rusia, Bulgaria,  Polonia, Serbia, Moldova, Kirghizstan, cat si a artistilor nativi din aceste tari, stabiliti in Franta, Belgia, Germania, Suedia, USA. in prezent in grupul de pictori Soleil de l’Est fac parte peste 100 artisti, din tarile mentionate.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate