Expozitia este organizata in cadrul proiectului de cercetare „Platforma PILOT de valorizare trans-disciplinara prin baze de date relationate” (PN-II-PT-PCCA-2013-4-1022), finantat de catre Unitatea Executiva pentru Finantarea invatamantului Superior, a Cercetarii Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI) si coordonat de catre Institutul National de Cercetare si Dezvoltare in Optoelectronica (INOE 2000), in perioada 2014–2017, muzeul fiind partener in cadrul acestuia.
Vernisajul expozitiei va avea loc miercuri, 21 decembrie 2016, cu incepere de la ora 17:00, la sediul Muzeului National de Istorie a Romaniei, hol central – corp Stavropoleos. Evenimentul va fi precedat de o conferinta de presa, organizata in aceeasi zi, cu incepere de la ora 12:00. Accesul publicului si al reprezentantilor mass-media se va face prin intrarea principala a muzeului, situata in Calea Victoriei nr. 12. Intrarea la eveniment este gratuita.
Expozitia are ca tema o descoperire arheologica de exceptie, care constituie si studiu de caz pentru cercetare pluridisciplinara in cadrul proiectului sus-mentionat, anume doua depozite compuse din piese de bronz si fier (Tartaria I si Tartaria II), gasite in primavara anului 2012, cu ocazia unor ample cercetari arheologice preventive in situl Tartaria – Podu Tartariei, datat in perioada mijlocie a primei epoci a fierului (Hallstatt mijlociu, asa-numita perioada a culturii Basarabi).
Aceste doua depozite de obiecte din bronz si fier reunesc peste 500 de piese (arme, unelte, piese de port si de harnasament), care dateaza din perioada secolelor 9–8 a. Chr. (seria Balvanesti-Vint – perioada Ha B3–C), fiind vorba de una dintre cele mai bogate si complexe depuneri de acest fel descoperite pana in acest moment pe teritoriul Romaniei si —destul de probabil— din zona carpatica si a bazinului Dunarii mijlocii si de jos. Cele doua depozite reprezinta depuneri votive cu caracter de unicat atat prin natura lor (insumand deopotriva elemente de prestigiu social si mestesug), cat si prin contextul cert de descoperire (sapatura arheologica), raportat la civilizatia Hallstatt-ului mijlociu in zona arcului carpatic si a bazinului Dunarii mijlocii si de jos. Piesele prezentate in cadrul expozitiei au parcurs un laborios proces de restaurare in laboratorul de specialitate al muzeului.
Cercetarea arheologica, deopotriva cea cu caracter sistematic si cea preventiva, are o traditie de peste 40 de ani in cadrul Muzeului National de Istorie a Romaniei, contribuind semnificativ la imbogatirea permanenta a colectiilor acestuia. Identificarea si cercetarea preventiva a sitului hallstattian Tartaria – Podu Tartariei au fost realizate in cadrul unuia dintre cele mai importante programe nationale de cercetare arheologica preventiva dezvoltate in legatura cu lucrarile de construire a autostrazii A1, tronsonul Orastie – Sibiu, lot 1 (Orastie – Sebes). Aceste cercetari si descoperiri au reconfirmat —si pentru Romania— faptul (de altfel bine cunoscut la nivel european) ca lucrarile de construire a autostrazilor au potentialul sa ofere resurse si oportunitati pentru efectuarea unor cercetari arheologice preventive pe scara larga, care contribuie la o mai buna cunoastere a trecutului istoric si la imbogatirea patrimoniului cultural national. Incepand cu anul 2016, situl amintit a devenit un nou santier arheologic cu caracter sistematic al Muzeului National de Istorie a Romaniei. Responsabilul stiintific al acestuia, dar si curatorul expozitiei ce va fi vernisata este dr. Corina Bors, cercetator stiintific in cadrul Sectiei Arheologie a muzeului.
Expozitia va fi deschisa publicului in perioada decembrie 2016 – martie 2017, de miercuri pana duminica, in intervalul orar 9:00 – 17:00 (ultimul acces – 16:15).
. |