Primul eveniment din seria de conferinte #CePuneminRama? din cadrul Programului Expozitional ARCUB va avea loc in data de 16 februarie, incepand cu ora 18.00, in Sala Coloanelor de la ARCUB, str. Lipscani 84-90. Conferinta MAMUCA MARe: Expozitia ca prolegomene la un muzeu, sustinuta de istoricul de arta Erwin Kessler, va fi axata in jurul evenimentului MAMUCA (Mai-mult-ca-abstractul), o expozitie-eveniment, derulata pe parcursul unei singure nopti, 30 septembrie-1 octombrie 2016, la MARe /Muzeul de Arta Recenta din Bucuresti, in cadrul NAG/Noaptea Alba a Galeriilor. Expozitia a fost acompaniata de un catalog omonim, editat de MARe si Editura Vellant.
MARe va fi deschis publicului in toamna anului 2017. Dar cu ocazia NAG 2016 a fost realizata o avanpremiera, prin MAMUCA, care a reunit operele (din colectia MARe) a 25 de artisti contemporani romani din diverse generatii, de la Ion tuculescu la Maxim Liulca. Prin intermediul unor lucrari datand de la inceputul anilor 1960 pana in 2016, MAMUCA problematiza instabilitatea conceptuala a artei romanesti din a doua jumatate a secolului 20 si inceputul secolului 21, reliefind versatilitatea si agenda ascunsa (dar fertila, specifica locului si circumstantelor istorice) a unei pleiade de artisti diferiti.
Conferinta MAMUCA MARe va prezenta tocmai reperele conceptuale si metodologice din fundalul expozitiei, mecanismul organizational si social care a condus la aparitia atat a propunerii de montare a unei expozitii in subsolul unui muzeu in constructie, cat si la producerea volumului MAMUCA, el insusi o aparitie editoriala aparte, incomoda, provocatoare.
Conferinta va fi acompaniata de prezentarea unor date de trafic al informatiilor pe retelele sociale, de un scurt documentar making-of MAMUCA, de o serie de fotografii din timpul evenimentelor si de volumul omonim.
Dupa ce, in 2016, ARCUB s-a pozitionat ca ca unul dintre cele mai importante spatii expozitionale de arta contemporana si recenta din Capitala dar si din tara, prin cele opt expozitii majore organizate, seria de expozitii continua si anul acesta, prin Programul Expozitional ARCUB 2017, sub indrumarea lui Alex Radu.
Noutatea de anul acesta o reprezinta seria de conferinte #CePuneminRama?. intr-o perioada de democratizare a creativitatii, inclusiv in medii antreprenoriale, civile ori corporative, sub umbrela inovatiei, a start-up-ului sau a programelor de dezvoltare personala de tip dimineti creative, scrieri creative sau business si creativitate, nuantele de fond ale conceptelor de creativitate si creatie de arta ar putea fi confundate. Programul de conferinte lunare #CePuneminRama? functioneaza ca un mediu de analiza si schimb de idei al carui scop este constientizarea diferitelor fatete, pragmatice si estetice, ale comportamentelor creative contemporane. #CePuneminRama se adreseaza atat celor activi in institutiile culturale, in industria creativa si in scena de arta, de la artisti independenti la colectionari, cat si tuturor celor care doresc sa constientizeze rolul creativitatii in societate.
Cu un caracter interdisciplinar, #CePuneminRama va aborda probleme de antropologie culturala, de discernamant estetic si de responsabilitate, prezentand exemple integrate din arta, design, arhitectura, cercetare, care pot conduce audienta la o privire lucida in sensul creatiei si creativitatii.
Programul complet al expozitiilor si conferintelor organizate in cadrul proiectului va fi disponibil pe www.arcub.ro.
. |