Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
16 aprilie 2024
Recomandări
Baronul artei româneşti
(Arte vizuale)
Marti, 7 februarie 2017, Artmark - Palatul Cesianu-Racovita.
Licitatia Maestri ai portretului, inclusiv o colectie baron George Lowendal
Licitatia Atelier Camil Ressu.
Licitatia Artmark din 7 februarie va cuprinde o selectie de opere portretistice ale maestrilor romani si straini, intre care o rarisima colectie de tablouri semnate de baronul George Lowendal. 

Descendent pe linie paterna din fiul regelui Frederic al III-lea al Danemarcei si Norvegiei, baronul George Lowendal s-a nascut la Sankt Petersburg. si-a descoperit pasiunea pentru teatrul de animatie la Soroca, a colaborat ca scenograf la Chisinau, pentru ca apoi sa se stabileasca o perioada la Bucuresti, unde a contribuit ca pictor scenograf si regizor pe scena Capitalei. A parasit apoi Bucurestiul pentru Cernauti, unde a continuat experimentele scenografice innoitoare. Reintors la Bucuresti, devine profesor la Institutul „Nicolae Grigorescu”. 

George Lowendal a avut multi prieteni in lumea artistica, scriitori si actori de renume printre care Cezar Petrescu, Victor Ion Popa, Camil Petrescu, George Mihail Zamfirescu, Ionel Jianu, Sica Alexandrescu, Radu Beligan, Grigore Vasiliu Birlic, ultimii doi fiindu-i discipoli.
Regizor, scenograf, balerin, actor, pictor, grafician, profesor - se pare ca baronul George Lowendal, fire efervescenta, tumultoasa, a incercat aproape toate meseriile legate de lumea artei. in randul acestora se numara si talentul sau special pentru pictura de sevalet. Excelent portretist, a imortalizat pe panzele sale chipurile taranilor din Bucovina, care vor deveni motiv predilect al creatiei sale plastice.

In licitatia Artmark sunt prezente opt portrete in care George Lowendal reda cu migala chipurile fruste si arse de soare ale taranilor bucovineni (Portretul lui Ilie Iacoban, 1.200 - 1.800 euro, Portretul lui Toader Nicolaevici, 1.200 - 1.800 euro, taran din Cernauti (Ilie Budnic), 1.400 - 2.200 euro, Portretul lui Nichifor Zariciuc, 1.400 - 2.200 euro, Epitropul bisericii din Ostrita (Mihai Dubet), 1.200 - 1.800 euro, Portretul lui Iacob Boiciuc, 1.400 - 2.200 euro, Generalul (Negutoiu Gheorghe), 1.200 - 1.800 euro, dar si taranca din Prahova, 700 - 900 euro). Toate cele opt compozitii emana forta si caldura umana deopotriva. 

O contributie deosebita la restabilirea numelui Lowendal in randul marilor artisti romani o are nepoata sa, Ariadna Avram, fara de care aceasta mostenire artistica ar fi ramas uitata. Fundatia Lowendal prezinta astazi publicului, in Muzeul situat in Piata George Cantacuzino nr. 1 din Bucuresti, peste 500 de lucrari (pictura, grafica, schite de decoruri si costume, schite scenografice etc.) ale inspiratului artist George Lowendal.

epitropul-bisericii-din-ostrita-mihai-dubet-g-lowendal
Epitropul bisericii din Ostrita (Mihai Dubet), G. Lowendal

generalul-negutoiu-gheorghe-g-lowendal
Generalul (Negutoiu Gheorghe), G. Lowendal

portretul-lui-iacob-boiciuc-g-lowendal
Portretul lui Iacob Boiciuc, G. Lowendal

portretul-lui-ilie-iacoban-g-lowendal
Portretul lui Ilie Iacoban, G. Lowendal

portretul-lui-nichifor-zariciuc-g-lowendal
Portretul lui Nichifor Zariciuc, G. Lowendal

portretul-lui-toader-nicolaevici-g-lowendal
Portretul lui Toader Nicolaevici, G. Lowendal

taran-din-cernauti-ilie-budnic-g-lowendal
Taran din Cernauti (Ilie Budnic), G. Lowendal

taranca-din-prahova-g-lowendal
Taranca din Prahova, G. Lowendal
.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate