Vernisajul va avea loc miercuri, 22 februarie 2017, orele 17:00, in cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi - Muzeul de Istorie a Moldovei, in prezenta doamnei Lacramioara Stratulat, manager Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi, una dintre cele mai prestigioase institutii muzeale din Romania, si a doamnei Adina Rentea, Director Pavilionul Muzeal Artmark.
In premiera pentru piata de arta din Romania, Artmark a demarat in luna iulie 2016, la Muzeul de Arta Constanta, proiectul intitulat Camera Colectionarului, care a reunit, in exclusivitate, pe simeza unui muzeu, tablouri dintr-o colectie privata. Pentru prima data in cadrul unui proiect cultural, un colectionar si-a expus public achizitiile in materie de arta.
Cateva luni mai tarziu, in decembrie 2016, in Galeria Nationala a Muzeul de Arta Cluj Napoca, Artmark a deschis expozitia Parfum…de colectie, eveniment din seria Camera Colectionarului, care a oferit publicului, ocazia de a admira timp de trei luni, din fondul privat a doi colectionari romani, lucrari de patrimoniu, semnate de nume mari ale plasticii romanesti, precum: I. Andreescu, St. Luchian, Gh. Petrascu, Th. Pallady, N. Tonitza, Al. Ciucurencu, C. Baba etc. Cea mai mare parte din operele prezente in expozitia de la Muzeul de Arta Cluj nu au fost expuse niciodata public.
Intr-un oras incarcat de istorie si arta, in orasul marilor idei, al primei mari uniri, al primului spectacol de teatru in limba romana, al primului muzeu literar memorial si al primului Muzeu de Istorie Naturala, Artmark are onoarea sa deschida la Palatul Culturii-Muzeul de Istorie a Modovei expozitia Valori ale artei romanesti in colectii particulare, un eveniment de marca din seria “Camera Colectionarului”.
Aproximativ 50 de lucrari, din 6 colectii particulare, unele neexpuse niciodata publicului pana astazi, se vor regasi pe simeza Muzeului de Istorie a Moldovei timp de 2 luni. Intre traditionalism si inovatie, tematica expozitiei exemplifica: portretul, peisajul, natura statica etc.
Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petrascu, Nicolae Vermont, Camil Ressu, Samuel Mutzner, Theodor Pallady, Octav Bancila, Iosif Iser, Rodolf Schweitzer - Cumpana, Corneliu Baba, Eustatiu Stoenescu, Alexandru Ciucurencu sunt prezenti in expozitie cu opere de o mare valoare patrimoniala.
Aceasta tematica diversa si bogata in semnificatii, incadrata in marile curente artistice ale vremii, exprima preferintele si gusturile eclectice ale colectionarilor, ale caror colectii s-au nascut din dragostea pentru frumos, lumina, culoare si s-au dezvoltat din pasiune, vizite la muzee, lecturi biografice ale marilor maestri.
Initiativa proiectului Camera Colectionarului apartine Galeriei Artmark si are ca principal scop cultivarea relatiei dintre colectie, colectionar si marile muzee de arta din Romania. Promotor al artei de patrimoniu si nu numai, muzeul devine, astfel, cel mai important partener expozitional in promovarea si consolidarea acestei relatii.
Camera colectionarului este un proiect cultural ce urmeaza a fi promovat si implementat in muzeele oraselor mari, urmarind sa se extinda, treptat, in toata tara. Sustinand ideea de mobilitate a patrimoniului, proiectul isi propune sa aduca plus valoare atat pentru colectionarii de arta, cat si pentru muzee, tinta principala ramanand insa publicul.
Expozitia Valori ale artei romanesti in colectii particulare va fi deschisa in perioada 23 februarie –23 aprilie 2017 si poate fi vizitata de marti-duminica, intre orele 10.00 -17.00.
Aurel Baesu, Tarancuta cu floare in par
Constantin Artachino, Micuta calfa
Kimon Loghi, Hermina (Portretul sotiei artistului)
Nicolae Grigorescu, Fetita in rosu
Octav Bancila, Evreu
Octav Bancila, Taranca
. |