Vernisajul expozitiei a avut loc duminica, 5 martie, ora 11:00.
Organizata de Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) in colaborare cu peste 30 de muzee de profil din intreaga tara, expozitia reuneste peste 1000 de obiecte arheologice din metale pretioase, de o valoare istorica deosebita, descoperite de-a lungul ultimelor doua secole pe teritoriul Romaniei.
Muzeul „Vasile Parvan” participa la acest amplu proiect expozitional cu obiecte din aur si argint, descoperite in urma cercetarilor din asezarea si necropola de secol IV p. Chr. de la Barlad - Valea Seaca, cel mai mare sit cercetat in Europa, apartinand culturii Santana de Mures - Cerneahov.
Programul de vizitare al expozitiei deschise la sediul Muzeului „Vasile Parvan” din Barlad este de marti pana vineri, intre orele 8:00-16:00. Acest eveniment reprezinta o unica oportunitate de a admira o multitudine de obiecte de patrimoniu ce fac parte din categoria Tezaur, cuprinse intr-o singura expozitie.
Muzeul National de Istorie a Romaniei a demarat acest proiect expozitional in decembrie 2013 si, pana in prezent, expozitia a fost itinerata la Timisoara, Oradea, Satu-Mare, Sibiu, Cluj-Napoca, Targu Mures, Alba Iulia, Buzau, Craiova, Iasi, Constanta, Piatra Neamt, Suceava, iar acum la Barlad. Coordonatorii expozitiei sunt dr. Ernest Oberländer-Tarnoveanu, Director General al Muzeului National de Istorie a Romaniei, si dr. Rodica Oanta-Marghitu, seful biroului Tezaur Istoric din cadrul MNIR.
. |