Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
16 octombrie 2019
Recomandări
Expoziția lui Pavel Brăila la Eastwards Prospectus se prelungește până pe 22 aprilie
(Arte vizuale)

• New Year’s Dissections, prima expozitie de amploare dintr-o galerie de arta din Bucuresti a lui Pavel Braila, poate fi vizitata timp de inca sase saptamani. 
• Pavel Braila este un artist care a fost prezent la documenta11 (2002) si Manifesta 10 (2014), doua dintre cele mai mari evenimente de arta contemporana din Europa.
PAVEL BRAILA: New Year’s Dissections
13 ianuarie – 22 aprilie 2017
Eastwards Prospectus – Str. Plantelor nr. 50, Bucuresti
eastwardsprospectus.com | #PavelBraila | #NewYearsDissections

Ca urmare a succesului inregistrat de la vernisajul din 13 ianuarie si pana acum, expozitia lui Pavel Braila la Eastwards Prospectus va ramane deschisa pana pe 22 aprilie. Intitulata New Year’s Dissections, aceasta este prima expozitie de amploare dintr-o galerie de arta din Bucuresti a lui Pavel Braila, un artist care a fost prezent la documenta11 (2002) si Manifesta 10 (2014), doua dintre cele mai mari evenimente de arta contemporana din Europa.

Solo show-ul, ce se desfasoara pe ambele etaje ale galeriei, aduce laolalta lucrari video, serigrafii si fotografii, majoritatea inspirate de Moldova si Chisinau, orasul natal al artistului. Printre lucrarile expuse in premiera la Eastwards Prospectus se numara seria Stolen Billion, inspirata de ceea ce a fost numit „jaful secolului” - furtul a un miliard de dolari din sistemul bancar al Moldovei. Pavel Braila ofera o reprezentare vizuala pentru aceasta suma de bani intr-o serie de sase serigrafii, fiecare dintre ele redand miliardul convertit in lei moldovenesti si descris in cate una dintre bancnotele ce formeaza sistemul monetar al tarii (1, 5, 10, 20, 50 si 100 lei). El subliniaza astfel caracterul abstract al imaginii unui miliard de dolari in mintea majoritatii locuitorilor din Moldova.

Tot in premiera sunt expuse cateva lucrari video noi ale artistului: Foaia de control, care ne aminteste de alfabetele diferite folosite in functie de imprejurarile politice, prin intermediul unei masini de scris ale carei litere chirilice sunt inlocuite de cele latine, si Narrated History, o serie de interviuri de rememorare realizate de Pavel Braila cu parintii si alti membri ai familiei.

Tema amintirilor este prezenta si in lucrarile video Recalling Events si Kick Off, in timp ce New Year’s Dissections, care da titlul expozitiei, este un jurnal vizual al unei seri de Anul Nou in Moldova, cand oamenii ciocnesc paharele de sampanie la miezul noptii atat dupa ora Chisinaului, cat si dupa ora Moscovei. 

Multe dintre lucrarile lui Pavel Braila sunt inspirate de Moldova si Chisinau si sunt dedicate lor. El este unul dintre putinii artisti care reusesc sa vorbeasca despre o natiune fara sa esueze in nationalism, sa evoce un stil de viata fara lamentatii nostalgice, sa creeze ode fara sa se transforme intr-un bard al statului”, spune criticul de arta Raluca Voinea.

In New Year’s Dissections, artistul foloseste ocazia oferita de inceputul de an pentru a reflecta asupra unui trecut guvernat de vechile obiceiuri si asupra unui viitor ce pare tot mai nesigur. Reflectiile sale sunt insa pline de ironie: in spatiul expozitional suntem intampinati de portretul unui gangster transformat in erou revolutionar si numaram banii jefuiti de politicieni transformati in hoti de banci, in timp ce pasim pe straturi groase de confetti si sarbatorim o Moldova care se intoarce cand spre Est, cand spre Vest, cand spre Est, cand spre Vest”, adauga ea.

by Miluta Flueras http://fb.com/miluta7


Pavel Braila (nascut in 1971) a participat, incepand cu mijlocul anilor ’90, la numeroase expozitii si festivaluri de film, cu filme, lucrari video, fotografii si performance-uri. si-a castigat faima internationala odata cu selectarea la documenta11 (Kassel, 2002), cu filmul Shoes for Europe. Recent, a fost prezent in programul bienalei Manifesta 10 (2014), cu o serie de performance-uri desfasurate in spatii publice din Sankt Petersburg, si a realizat conceptul artistic al primului Pavilion al Moldovei la Expozitia Universala (Milano, 2015). Printre expozitiile sale personale se numara cele desfasurate la Neue Nationalgalerie (Berlin, 2007), Yvon Lambert (Paris, 2008) si Galerie Jan Dhaese (Gent, 2009).

Partener al expozitiei New Year’s Dissections de la Eastwards Prospectus este BRD - Groupe Société Générale.

Eastwards Prospectus este o galerie de arta contemporana cu un program vibrant de expozitii dedicate unor valori confirmate din arta internationala, precum si unor artisti in afirmare, in special din Europa de Est, ale caror lucrari au o putere de fascinatie la nivel international. Infiintata in 2014, Eastwards Prospectus are un spatiu versatil de expunere, care permite organizarea simultana a doua expozitii sau desfasurarea uneia de amploare pe doua niveluri.  

by Miluta Flueras http://fb.com/miluta7
.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate