Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
16 octombrie 2019
Recomandări
Evocare eveniment a artistului Ion Nicodim la Galeria Romană
(Arte vizuale)
Galeria Romana va invita joi, 16 martie 2017, ora 19.00, la o evocare eveniment a artistului Ion Nicodim cu ocazia implinirii a 10 ani de la trecerea la cele vesnice.
In perioada 16 martie-4 aprilie 2017, Galeria Romana prezinta o expozitie de pictura si sculptura a artistului Ion Nicodim.

 Ion NICODIM
(1932-2007)

Pe 15 martie 2007, Ion Nicodim ne parasea.
            
Zece ani dupa disparitia lui, aceasta expozitie s-ar vrea evocarea omului Nicodim si un omagiu artistului care a fost, respectand atat starea sa de spirit cat si integritatea care-l caracteriza, inspirata de o idee a lui: «Opera nu trebuie sa poarte pecetea autorului, ea trebuie sa dea impresia de anonimat, ca o crima perfecta (o idee brancusiana)».

Nu suntem asadar in prezenta unei retrospective, cu atat mai putin a prezentarii unui parcurs artistic varstnic de mai bine de cincizeci de ani, dar mai degraba martorii unui « flash », martorii unei cariere artistice intense si asta avand in fata ochilor tablouri semnificative din ciclurile importante ale artistului: Lacuri linistite, Ferestre orientale, Inimi… si doua totemuri sau «stele», reprezentative ale ultimilor decenii de creatie. 

«Am putut face ce vreau, tot ce-am vrut, sau aproape tot, de cand eram copil si pana azi! Nici o interdictie. De a fost sau a vrut sa mi-o impuna cineva, nu am tinut cont de ea, m-am facut, sau poate nici n-am auzit-o si am trecut de ea. Purtat doar de intuitie sau de instinct! Cred ca in fond nimeni nu mi-a interzis nimic, sau nu ar fi putut sa-mi interzica nimic».

Astfel si tot citandu-l, in timpul intregii sale cariere, Nicodim n-ar fi realizat «nici tablouri, nici sculpturi, ci stari de spirit».

Un film documentar «Trecatorul pamantului», realizat de Anca Damian completeaza expozitia propriu zisa. Nicodim explica propriul lui demers creator si marturiseste legaturile lui profunde cu pamantul natal dobrogean, «aceasta stepa care nu poate sa fie povestita altora decat fabuland». 
Ilinca Nicodim-Gèze
Martie, 2017

afish_ION-NICODIM_2017_100x180cmV2de vazut la Galeria Romana pana pe 4 aprilie 2017
de luni pana vineri intre orele 10.00 – 18.00
sambata intre orele 10.00 – 15.00

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate