Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
4 februarie 2023
1872 • Se naste Octav Bancila
1909 • Premiera piesei "Apus de soare" de Barbu Stefanescu Delavrancea, pe scena Teatrului National din Bucuresti
1927 • Prima pelicula sonora din istoria filmului, "The jazz singer"
Recomandări
Exponatul lunii martie 2017 la Muzeul Național de Istorie a României: Podoabe din tezaurul preistoric de Sarasãu
(Arte vizuale)
Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) expune in perioada 24 martie – 23 aprilie 2017, in cadrul seriei „Exponatul lunii”, un lot de podoabe preistorice deosebite, recent intrate din colectiile sale. Podoabe din tezaurul de la Sarasau.
Vernisajul micro-expozitiei va avea loc vineri, 24 martie a.c., incepand cu ora 12.00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, Sala Lapidarium. Accesul la eveniment este gratuit.

Cele unsprezece podoabe preistorice din aur prezentate in aceasta expozitie sunt cunoscute in literatura de specialitate ca provenind din tezaurul de la Sarasau (magh. Szarvasszó, jud. Maramures), acesta fiind o descoperire intamplatoare efectuata in primavara anului 1847. De remarcat faptul ca pe teritoriul localitatii amintite au fost identificate de-a lungul timpului mai multe asezari, dar si un numar insemnat de piese de metal (depozite de bronzuri, piese izolate de bronz, dar si tezaurul de piese din aur) datand din epoca bronzului, de asemenea, aici au fost efectuate o serie de cercetari in diverse puncte de interes arheologice, respectiv au fost efectuate recunoasteri de teren pentru stabilirea locului descoperirii tezaurului amintit.

Din pacate, inca de la momentul descoperirii tezaurului de la Sarasau, piesele din componenta sa au fost impartite intre numerosii localnici care au participat la dezgroparea acestuia, documentele vremii mentionand ca numai de la primul descoperitor au fost confiscate atunci de catre autoritati circa 4,5 kg piese aur. In prezent se mai pastreaza doar doua loturi de obiecte din aceasta descoperire, respectiv cele din asa-numita colectie Mihályi, achizitionate la finalul anului 2016 de catre Muzeul National de Istorie a Romaniei cu fonduri asigurate de Ministerul Culturii si cele aflate, de la jumatatea secolului al XIX-lea, in colectiile Muzeului National Maghiar din Budapesta.

Lotul de obiecte aflat actualmente in colectiile Muzeului National de Istorie a Romaniei cuprinde urmatoarele obiecte preistorice din aur: sapte aplice discoidale (discuri spiralice) bogat ornamentate, trei verigi cu capete deschise, decorate cu mici nervuri circulare si doua sute treizeci si noua de mici margele semisferice si bitronconice.

In legatura cu aceste podoabe preistorice din metal pretios au fost realizate in cursul ultimelor luni investigatii pluridisciplinare, in cadrul Sectiei Investigatii a Muzeului National de Istorie a Romaniei, dar si in laboratoarele de specialitate ale Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronica – INOE 2000, rezultatele preliminare ale acestora fiind prezentate in micro-expozitia anuntata. Acestea ofera date noi privind provenienta metalului din care au fost produse aceste obiecte, dar si despre tehnica lor de realizare.

Micro-expozitia va fi deschisa la Muzeul National de Istorie a Romaniei in perioada 24 martie – 23 aprilie 2017 ºi va putea fi vizitata de miercuri pana duminica intre orele 9.00 - 17.00, in zilele de 24 si 25 martie, respectiv 10.00 - 18.00, in intervalul 26 martie - 23 aprilie 2017.

Afis_Exponatul lunii martie 2017_Sarasau_MNIR


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate