Aceasta expozitie deschide un nou ciclu de expozitii tematice, centrate pe un anume tip de obiect, care au menirea de a aduce in prim-planul vietii culturale adevarate comori ascunse in colectii particulare cunoscute sau mai putin cunoscute, raspandite in intreaga tara.
Expozitia este o reverenta in fata frumosului, pe care o facem in amintirea sotilor Maria si Nicolae Pipas din Tisa, judetul Maramures, colectionari de arta si totodata priceputi mesteri tesatori. Este un gest de respect fata de munca acestora, materializata intr-o fabuloasa colectie de arta traditionala si moderna, prea putin cunoscuta publicului obisnuit.
Fondul bogat, pretios si bine pastrat de dantele si broderii din aceasta colectie, de care s-a ocupat intreaga viata Maria Pipas, cuprinde peste 2000 de piese (modele intregi si fragmente de broderie) din secolele XVIII – XX, obiecte de mare rafinament, lucrate in stiluri si tehnici diferite, adunate in peste 30 de ani de cautari.
Gustul desavarsit pentru arta adevarata si dragostea pentru dantela veche, lucrata de mana, veneau la Maria Pipas din interior, nu erau formate de vreo scoala. Si-a dorit mereu ca aceasta indeletnicire, ridicata la rang de arta, sa fie cunoscuta; a sperat cu incapatanare sa convinga ca ea mai poate fi practicata si astazi, pentru ca arta, frumosul, sa nu dispara din caminele romanilor.
Cu gandul ca numeroasele ei cunostinte vor fi de folos celor care sunt interesati de industria casnica, s-a straduit sa-si scoata fantasmele dantelate, in care a investit mult timp si nu putini bani, in lume. Din pacate a avut de putine ori aceasta sansa.
Expozitia va putea fi vizitata la Muzeul National al Taranului Roman, pana pe 27 aprilie 2014.
. |