Noua editie este reunita sub o tema extrem de actuala, RESPECT, aleasa in acord cu evenimentele care au marcat deopotriva scena politica europeana si pe cea sociala din ultima perioada: conflictele, dezbaterile legate de criza refugiatilor sau nesiguranta generata de focarele de terorism.
Lucrarile artistilor din cele 15 tari incluse in cadrul acestui proiect (Austria, Republica Ceha, Cipru, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Polonia, Romania, Spania, Suedia si Olanda), ce urmeaza sa fie expuse timp de doua saptamani la Rezidenta Scena9 (str. I.L. Caragiale 32), reflecta aceasta tematica si noua arhitectura a tensiunilor politice si sociale europene.
Partenerul central in dezvoltarea conceptului tematic al expozitiei din acest an este Proiectul „Respect”, initiat in Rusia, ce isi propune sa aduca in discutie teme sociale si politice de actualitate, prin intermediul benzii desenate.
Cinci tari prezente in expozitie – Marea Britanie, Spania, Germania, Finlanda si Franta – participa la editia din acest an a Salonului cu lucrari in cadrul acestui proiect.
„Este vorba despre povesti care aduc in prim-plan oamenii invizibili din jurul nostru, alegeri cu care se confrunta cei tineri sau interactiunea dintre minoritati si majoritati. Vor fi, de asemenea, creatii precum contributia olandeza ori cea suedeza a Sarei Granér, care ne vorbesc despre nevoia de caldura umana. Artista Dimitra Adamopououlu din Grecia, artista ceha Toy Box si lucrarea austriaca a Proiectului Blickwinkel reflecta criza refugiatilor, iar banda desenata poloneza are ca tema istoria romilor in Europa. Toleranta este reamintita in lucrarile artistilor din Italia si Cipru, iar povestea artistei estoniene, Maarika Martins, da un exemplu optimist de deschidere fata de ceilalti. Impresionanta este mai ales varietatea lucrarilor pe teme sociale semnate de artisti romani, un segment al expozitiei curatoriat de Alexandru Ciubotariu, partener dedicat cu mult profesionalism acestui proiect inca de la prima editie”, a declarant Elisabeth Marinkovic, Directoarea Forumului Cultural Austriac, coordonatorul editiei 2017 a SEBD.
Programul evenimentelor planuite in acest an se incadreaza, de asemenea, in aceeasi linie semantica.
„Banda desenata in sprijinul femeilor: hartuirea sexuala si traficul de persoane”, „Reprezentarea marginalilor in banda desenata”, „Reflectii grafice asupra depresiei, a singuratatii si a vietii adulte”, „Etichetarea si bullying-ul din scoli” – acestea sunt doar o parte dintre temele dezbaterilor din cadrul editiei din acest an a Salonului European de Banda Desenata.
Programul include si o serie de evenimente dedicate unor specializari conexe, precum este cel dedicat traducatorilor de banda desenata, oraganizat in parteneriat cu Asociatia Romana a Traducatorilor Literari (ARTLIT).
Un program dens de mese rotunde, dezbateri si prezentari, evenimente deschise deopotriva profesionistilor, cat si publicului larg, conceput si coordonat de Asociatia Jumatatea Plina si realizat cu sprijinul institutelor participante.
La editia din acest an a Salonului European de Banda Desenata, Experimental Project si Olivia Nitis s-au ocupat de crearea si implementarea conceptului expozitional al proiectului. Vizualul editiei este semnat de artistul Alexandru Ciubotariu, cel care semneaza si curatorierea expozitiei romanesti.
Lansarea proiectului are loc chiar de Ziua Europei, pe 9 mai, printr-un eveniment inedit, reunind vernisajul expozitiei gazduite la Rezidenta Scena9 si un performance de muzica si desen live, sustinut de formatia austriaca Bonnage Horreur.
. |