Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Alebrije la Muzeul Astra și în premieră în România
(Arte vizuale)
Pentru prima data in Romania, trei artisti din Mexico City – Augusto Emiliano Quevedo Lara, Isaac Reyes Bravo si Cesar Oropeza, coordonati de Ioana Kirculescu von Kimakowicz si ajutati de voluntari, construiesc la Muzeul de Etnografie Universala „Franz Binder” din Sibiu un personaj fantastic din folclorul mexican – alebrije. Alebrijes sunt personaje fantastice, realizate din carton, hartie, faina si apa si pot fi vazute defiland pe strazile din Mexico City in cadrul unor parade impresionante.
Astfel de structuri sunt extrem de putine in afara granitelor Mexicului, iar in Europa au mai fost realizate doar in Scotia, Franta si Germania. Cei trei artisti din Mexic aflati la Sibiu si-au castigat faima internationala, printre altele, si pentru ca au realizat, la festivalul Hell&Heaven in 2016, alebrijes ce ii reprezinta pe membrii trupei Rammstein. Realizarea lui Quetzalcoatl face parte din expozitia „Este vorba despre Mexic... Eso es Mexico...!”, al carei vernisaj va avea loc miercuri, 26 iulie, la ora 16:00, la Muzeul de Etnografie Universala „Franz Binder”. 

„Artistii mexicani pot fi vazuti deja la lucru de catre toti cei care ajung zilele acestea in Piata Mica, in zona Casei Hermes. Aici a inceput constructia unui personaj mitologic – Quetzalcoatl - zeitatea suprema in mitologia azteca si mezoamericana, care se spune ca a coborat intre oameni, pentru a-i apara de zeitatile malefice. Acest alebrije va avea o inatime de 2,5 metri si va fi gata pana la vernisajul expozitiei, cand va fi expus in holul muzeului. In cadrul expozitiei vor fi expuse atat obiecte din patrimoniul Muzeului de Etnografie Universala „Franz Binder” cat si obiecte de artizanat actual, aduse cu aceasta ocazie din Mexic. Cu acest prilej, cei curiosi si deschisi catre experimentele gastronomice vor putea degusta, in regim, gratuit dulciuri artizanale mexicane din tamarind, cocos si amaranth, fructe exotice confiate, vor putea gusta apa de Jamaica obtinuta din hibiscus si horchata sau apa de orez, punctul culminant fiind degustarea de cai de iarba prajiti, insecte deosebit de apreciate in Asia si America de Sud”, a precizat Crina Mares, sef sectie Muzeul de Etnografie Universala „Franz Binder”.

Este vorba despre Mexic... Eso es Mexico...!” va putea fi vizitata pana in 15 septembrie, de miercuri pana duminica intre orele 10:00 – 18:00. Intrarea in expozitie se face pe baza abonamentelor sau biletelor in valoare de 1 leu pentru copii si 5 lei pentru adulti

Parte din acelasi proiect, vineri, 28 iulie, la ora 20:00, in sala de expozitii de la etajul Casei Hermes se va proiecta filmul documentar „Que Viva Mexico!” Traiasca Mexicul! (1932). Documentarul este rezultatul eforturilor unei echipe de filmare sovietice conduse de regizorul Serghei Eisenstein, unul dintre pionerii artei cinematografice mondiale, si este impartit in mai multe medii metraje inspirate de legende si povesti culese de cineastii sovietici din diferite zone ale Mexicului. Desi episoadele care compun pelicula sunt diferite ca si continut, actiune si tipologii umane ilustrate, ele alcatuiesc un ansamblu unitar, creionand o imagine vie a Mexicului de la inceputul anilor ’30 ai secolului trecut, o tara aflata in plina efervescenta, la scurt timp dupa ce trecuse printr-o violenta revolutie sociala si politica. Filmul presarat cu o multime de detalii etnografice, a avut un destin tragic, putand fi vizionat, in varianta dorita de realizatorii sai abia dupa cateva decenii, fiind, in prezent, considerat o capodopera a genului.
INFO TEXT: Crina Mares, sef sectie Muzeul de Etnografie Universala „Franz Binder”

flyer.cdr




.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate